ETTEVAATUST! Jõulu ajal müra tekitajaid võib järgmisel aastal tabada välk.Foto: MATI HIIS
Jõulud
18. detsember 2018, 14:32

Rahvapärimuse järgi tabab jõulu ajal müra tegijat järgmisel suvel välgulöök!

JÕULURAHU RIKUTUD: Lasnamäel algavad lõhkamistööd (15)

Lasnamäe linnaosavalitsus annab teada, et järgmise nädala esmaspäeval, mil suurem osa maailmast tähistab hardas rahus jõululaupäeva, alustatakse Väo karjääri piirkonnas, aadressil Tooma 13 plaaniliste lõhketöödega.

Krunt, millel paepinnast süvendama asutakse, on Peterburi tee ja Lagedi tee ristmiku kõrval ehk Tallinna ringtee alguse juures.

 

Tallinna linnavalitsuse teatel kehtib Tehnlise Järelevalve Ameti poolt ettevõttele Voglers Eesti OÜ välja antud puurimis- ja lõhketööde luba järgmise aasta 11. novembrini, kuid planeeritud lõhkamisoperatsioonid algavad uuest nädalast, 24. detsembril.

"Palun lähipiirkondade elanikel mitte peljata. Plahvatuste helid küll võivad olla kahjuks häirivad, kuid need ei ole ohtlikud," rahustab Lasnamäe linnaosa vanem Maria Jufereva-Skuratovski.

Võimalik, et Lasnamäe linnaosavanem ja jõulupühadeks lõhkamistöid kavandava firma töötajad pole Eesti rahvapärimusega kursis, kuid rahvaluuleteadlane Matthias Johann Eisen on üles tähendanud, et jõuluajal ei tohtinud ette võtta ühtki tööd, mis oleks müra tekitanud. Valjult ei söandatud rääkidagi, ei raiutud puid ega kedratud. Kui keegi juhtus midagi maha pillama, nii et see kolinat tekitas, siis oli kogu pererahvas hirmul, sest müra tekitaja maja ja ta pereliikmeid tabas järgmisel aastal suure tõenäosusega pikne.

Mõistagi häirib kolistamine ja paugutamine jõuluööl koju saabuvaid hingi ning karistuseks selle eest järgnebki suvel palju müristamist.

Maria Jufereva-Skuratovski rahustamiseks võib siiski Eiseni kirjapandust esile tuua ka asjaolu, et kuigi paugutamine ja kolistamine valjult keelatud oli, lasti jõuluõhtul ometi tihti püssi. "Püssipaugutamisest ei kardetud müristamise hädaohtu. Püssipaugutamine peletas rahva arvates kurjad vaimud kaugele elumajadest," kirjutab Eisen, kuid lisab, et selle kombe juured pigem Rootsimaal asuvad.