Pidurüüs lumememmed. Foto on illustratiivne.Foto: Martin Ahven
Jõulud
18. detsember 2018, 14:31

ELAGU TALVEVÕLUMAA! Jõulud tõotavad tulla lumised

Riigi ilmateenistus uuris teisipäeva lõunal, millised võiksid tänavused jõulud tulla. Ilmneb, et ees on oodata talvist ilma ning jõulupaupäevalgi võib lund sadada.

Kolmapäeval, 19. detsembril jääb Eesti läänepoolse madalrõhuvööndi ja ida pool püsiva võimsa kõrgrõhkkonna piirimaile. Mitmel pool sajab lund, kuid sajuhulgad on valdavalt väikesed. Saartel ja läänerannikul võib sekka ka lörtsi tulla. Tuul on mõõdukas ja puhub lõunakaarest, pärastlõunal tugevneb kagutuul Lääne-Eesti saartel puhanguti kuni 13 meetrini sekundis. Õhutemperatuur ulatub öösel 0..-2 kraadist Lääne-Eesti saarte rannikul kuni -6..-8 kraadini sisemaal. Kui taevas kohati selgineb, siis langeb -10 kraadi lähedale. Päeval on õhutemperatuur -1..-6, saartel ja läänerannikul kuni +1 kraad. 

Neljapäeval (20.12) suureneb läänepoolse madalrõhkkonna surve ning kagutuule puhangud tugevnevad rannikualadel kuni 15 meetrini sekundis. Tihedam pilvemass üle mere veel ei ulatu ja ilm on peamiselt sajuta. Õhutemperatuur on öösel saartel -1..-6, mandril -5..-10 ja kui Ida-Eestis on selgemat taevast, siis langeb ka alla -10 kraadi, päeval on -2..-8 kraadi.

Reedel (21.12) laieneb madalrõhkkonna serv Läänemerele, Venemaa kõrgrõhkkond on väheliikuv. Öö on olulise sajuta. Päeval jõuavad lumepilved saartele ja laienevad edasi mandri sisealade suunas. Puhub tugev kagutuul ja on pinnatuisku, päeva pöördub tuul idakaarde. Õhutemperatuur on öösel saartel -3..-7, mandril -8..-13, päeval -5..-10 kraadi, saarte rannikul veidi kõrgem.

Laupäeval (22.12) liigub aktiivne osatsüklon Taanist Poola suunas ja Eesti jääb selle kirdeserva. Lumehood on sagedasemad päeval ja puhub mõõdukas idakaare tuul. On pinnatuisku. Õhutemperatuur on öösel -5..-10, saartel -1..-6, päeval -1..-6 kraadi.

Pühapäeval (23.12) liigub osatsüklon Poola kohalt edasi Venemaale ja Eesti kohale laotub hääbuva õhukeerise loodeserv. Lumesaju tõenäosus püsib kõrge, tuul vaibub ning on päeval nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, päeval 0..-4 kraadi.

Esmaspäev, jõululaupäev (24.12) jätkub tõenäoliselt talvise ilmaga. Venemaa põhjaservas tugevneb külm kõrgrõhkkond, mis suunab tsüklonid lõunapoolsetele radadele. Eestis sajab mitmel pool lund. Öösel on tuul nõrk ja muutliku suunaga, päeval pöördub idakaarde, kuid ei tugevne oluliselt. Õhutemperatuur on öösel -4..-8, kohati võib alla -10 kraadi langeda, päeval on oodata 0..-6 kraadi.

Teisipäevaste arvutuste kohaselt liigub nädala pärast (25.12) aktiivne madalrõhkkond Läänemere lõunaosast üle Leedu kirdesse. Sellisel juhul lisandub Eestisse veelgi lund, tuul pöördub idakaarest põhjakaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur püsib valdavalt miinuspoolel.