Tee nii, et pühad oleksid rõõmsad!Foto: Rawpixel.com, Pexels
Nipid
24. november 2019, 21:00

Psühholoog soovitab: 7 sammu, et jõulud mööduksid rahulikult (5)

Stressi on positiivset ja negatiivset. Positiivne stress on hea, sest see paneb tegutsema ja annab energiat. Nii soovitabki psühholoog Ada Kiipus hoida jõulustressi positiivsena.

Nii väldid liigset jõulustressi:

Õpi vigadest. Analüüsi eelmise aasta jõule: mis tekitas sinus stressi, mis oli hästi ja mis halvasti. Nii saad möödunud aasta vigu vältida ja sel aastal pühi paremini veeta.

Tea, mida soovid. Võta rahulikult aega, et aru saada, milliseid jõule soovid: kas naudid pigem rahulikku kodus olemist või suurt pidu koos suguvõsa või sõpradega. Seejärel räägi lähedastega, kuidas nemad tahaksid jõule veeta.

Tee kompromisse. Kindlasti ei saa kõik olla alati ühel meelel, sellepärast tuleb kõigil mingis osas järele anda. Mõista, milles oled nõus taganema ja kus on piir, kust sa kompromisse ei tee.

Teavita lähedasi varakult. Kui otsustad sel aastal jõule teisiti veeta, anna varakult lähedastele oma plaanidest teada. Kindlasti rõhuta, et nad on sulle olulised, aga sa soovid talitada sel aastal teisiti. Alati on lahendus, näiteks tehke uuel aastal ühine õhtusöök.

Ära püüa olla täiuslik. Tihti tekitavad inimesed ise endale stressi, soovides kõike teha täiuslikult ja olla ise täiuslikud. Lähedased armastavad sind sellisena, nagu sa oled. Kodu ei pea alati läikima ja sa ei pea valmistama kogu pidusööki.

Ära võta kõike enda kanda! Jagage pühadekohustusi nii, et ka sina saaksid jõule nautida. Ühistegevus ja ühine panus muu hulgas liidab inimesi.

Alusta planeerimist varakult. Tee juba detsembri alguses nimekiri, mida on vaja jõuludeks osta ja kodus teha. Kui teed iga nädal ära mõne väikese asja, jõuad enne jõule ka puhata. Ehk pole paha idee loobuda kingituste tegemisest? See hoiab ära stressi rahalise väljamineku pärast. Kinkige üksteisele hoopis ühiseid tegevusi – see on tänapäeval kõige olulisem. Ka toidu saad koju tellida ja stressirohke poes rabelemine jääb ära.