Trad.Attack!Foto: Kairit Leibold / ERR
Inimesed
20. detsember 2018, 10:00

ERRi pühadeprogramm pakub helgeid elamusi ja meeldejäävaid kohtumisi

Eesti Rahvusringhäälingu kanalid tähistavad jõulupühi mitmekülgse eriprogrammiga, kus vaatamist ja kuulamist jagub kogu perele.

ERRi raadio- ja telekanalid alustavad pühadehõngulise eriprogrammiga juba sellest nädalast. Laupäeval jõuab ETV ekraanile traditsiooniline aastalõpu intervjuu – president Kersti Kaljulaidiga vestleb kell 20.00 Priit Kuusk. Pühapäevast tulevad ERRi tele- ja raadiokanalites esitlusele Eestimaa inimeste loodud jõululuuletused Elisabet Reinsalu esituses.

Pühadeootuses ETV toob 23. detsembril kell 20.40 vaatajate ette heategevussaate "Jõulutunnel" eelloo 7-aastasest Markusest, kes haiguse tõttu pidevat kõrvalist abi ja hoolt vajab. "Jõulutunneli" seekordsed saatejuhid Anna ja Kristjan Pihl annavad Markuse emale päevaks puhkuse ning püüavad ise lapse eest hoolitsemisega toime tulla.

Kristjan Pihl, Anan Pihl Foto: Kairit Leibold / ERR

Jõululaupäev, 24. detsember toob ERRi kanalitesse kauneid kontserte ja pühadehõngulisi filme ning erisaateid. ETV ekraanil kõlavad läbi päeva jõululaulud Arsise kellade ansambli ja Arsise kellade ansambli noortekoosseisu esituses. Kell 9 saab päev ilusa alguse Tallinna Poistekoori jõulukontserdiga Niguliste kirikust, jõuluõhtut täidab kell 20 algav kontsert "Imeline jõuluaeg" koos Maarja-Liis Ilusa, Ott Leplandi ja Noorkuuga. Aasta helgeimal päeval saab kaasa seigelda koguperefilmile “Jõuluvanade vahetus” ning külastada "Osooniga" Setumaad, et seal koos Jalmar Vabarnaga lapsepõlveradadel jalutada.

Jõulumõtisklused toob  vaatajani sel õhtul ka ETV2, kui "Plekktrumm" võõrustab 24. detsembril kirjanik Doris Karevat. Raadiokuulajaid ootab ees põnev kohtumine Vikerraadio vahendusel, sest jõululaupäeval ajab Haldi Normet-Saarna saates "Minu erilised jõulud" juttu Eesti ainsa kariljonimängija Merle Kollomiga. Raadio 4s alustab jõululaupäeval aga heategevusprogramm "Jõulurõõmu kuulutus", mis toetab Tudulinna lastekodu lapsi Ida-Virumaal – "Jõulurõõmu kuulutus" on R4 eetris 24. detsembrist kuni õigeusu jõuludeni 7. jaanuaril.

Jõuluõhtu jumalateenistusest EELK Rakvere Kolmainu kirikust teeb ETV otseülekande kell 17, esimese jõulupüha jumalateenistus Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku Toompea kogudusest algab 25. detsembril kell 12. Vikerraadios vahendab jõuluaja jumalateenistusi Meelis Süld, otseülekanne Haapsalu toomkirikust algab jõuluõhtul kell 17 ja esimesel jõulupühal kell 13 on Vikerraadio eetris jumalateenistus Usuteaduse Instituudist.

Esimesel jõulupühal, 25. detsembril täidab ETV ekraani traditsiooniline heategevussaade "Jõulutunnel", mis tänavu kogub annetusi haruldasi haigusi põdevate laste ravi toetuseks. Meeldejäävaid kohtumisi ja kaunist muusikat pakub "Jõulutunnel" vaatajatele läbi päeva –  Anna ja Kristjan Pihli juhitud heategevussaade alustab esimese otsesaatega esimesel jõulupühal kell 10 hommikul, kokkuvõttev saade lõpetab päeva pärast õhtuseid uudiseid kell 21.20.

Arsise kellademäng Foto: Kairit Leibold / ERR

Lisaks jõuab ETVs 25. detsembril kell 20.30 esmakordselt vaatajate ette värske saade "Eesti lugude" sarjast, mis portreteerib Risti kirikuõpetajat Annika Laatsi. ETV2 vahendab sel päeval värvikirevaid elamusi aga laiast maailmast, kui kell 21.30 on eetris dokfilm Vivienne Westwoodist ja sellele järgneb muusikagurmaanidele rõõmu pakkuv kontsert "Balkan Fever" Kristjan Järvi dirigeerimisel.

Teise jõulupühal ootab ETV vaatajaid ees kohtumine maailmakuulsa Placido Domingoga, kes tänavu tänavu suvel salaja Eestis käis. Kell 20.30 jõuab ekraanile eksklusiivne intervjuu, milles maestro räägib perest, legendaarsest kolmest tenorist, jalgpallist ja ka Eestist. Maailmast ja Eestist, inimlikkusest ja suurusest kõneleb ka kell 21.20 esmakordselt tele-ekraanile jõudev kõrgelthinnatud dokfilm "Vello Salo. Igapäevaelu müstika". Lõppevale aastale teeb teisel jõulupühal tagasivaate ka Vikerraadio, kui kell 14.05 võtab Kaja Kärner kokku juubeliaasta tähtsündmused.

Vello Salo Foto: Kaader dokfilmist

Pühademeeleolu valitseb ka Raadio 2 ja Klassikaraadio eetris. Raadio 2 mängib aastat meenutama jäävaid lugusid, sest veel 27. detsembrini saab oma lemmiku poolt hääletada Aastahitil. Klassikaraadios eetris kõlavad aga ilusad jõulukontserdid ja salvestused, nende hulgas Salvador Sobrali Jõulujazzi kontsert Tallinnas, Tõni Mägi jõulukontsert ansambliga Vox Clamantis, Liisi Koiksoni ning Robert Jürjendali trio stuudiokontsert "Valge maa". Jõulunädalal jõuab eetrisse ka sari "Olemine", mis räägib lapsepõlvest erilistes paikades.