Foto: Kaie Hakonen
Jõulud
21. detsember 2018, 17:15

JÕULUD| Maailma parimad kõigevabad piparkoogid

Vaja läheb: 0,5 dl kookossuhkrut, 3/4 dl vahtrasiirupit, 1dl toasooja kookosõli, 1 sl tšiiaseemneid, 0,5 dl vett, 3,5 dl mandlijahu, 1,5 dl toortatrajahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 2 tl piparkoogimaitseainet, 1 tl (Tseiloni) kaneeli, lusikaotsatäis kardemoni ja teine meresoola. Soovi korral võid lisada kaks tilka apelsini eeterlikku õli. Rullimiseks tatra- või mandlijahu. 

Valmistamine: Vala tšiiaseemned ja vesi kaussi ning jäta hetkeks paksenema. Mõõda kookossuhkur ja vahtrasiirup poti ning kuumuta pidevalt segades kuni suhkur on sulanud. Lisa kookosõli ja sega ühtlaseks. Sega jahud küpsetuspulbriga. Klopi vedel suhkrumass paisunud tšiiaseemnetega. Klopi juurde ka maitseained. Lisa jahusegu ning sega ühtlaseks tainaks. Mässi tainapäts toidukilesse ja tõsta külmkappi 6–12 tunniks maitsestuma.

Jaga tainapäts pooleks ja rulli kahes osas (nii püsib tainas rullimise ajal jahedana ja on lihtsalt töödeldav). Küpseta piparkooke 200kraadises ahjus 7-8 minutit (täpne küpsetusaeg sõltub piparkoogi suurusest).  

Foto: Kaie Hakonen

Nipp!Tervislikumad kaunistused saad, kui kasutad suhkruvõõba asemel sulatatud tooršokolaadi ja kookoshelbeid.

Kui sulle passib aga kanamuna, võid tšiiaseemned ja 0,5 dl vett asendada ühe väiksema munaga. 

Allikas: Kaie Hakonen