Veendu, et pühade ajal on kodu ohutu ka väikelapsele. Foto: Vida Press
Jõulud
21. detsember 2018, 11:28

TERVISEAMET: kümme nõuannet, et terviserike ei rikuks pühasid

Terviseamet soovitab pühade ajal olla tähelepanelik nii enda kui lähedaste tervise suhtes. Veendu, et oleksid olemas vajalikud ravimid ning ära liialda ei toidu ega alkoholiga.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna kiirabi peaspetsialisti Kalev Pahla sõnul on jõulud ja aastavahetus aeg, mil inimesed on kõrgendatud meeleolus ning liiguvad palju ringi. „Kõige selle juures tuleb olla tähelepanelik enda ja oma lähedaste suhtes, et ootamatud terviseprobleemid või õnnetused ei varjutaks rõõmsaid pühi,“ ütles Kalev Pahla, kelle sõnade kohaselt töötavad nii haiglate erakorralise meditsiini osakonnad kui riigi enam kui 100 kiirabibrigaadi pühadest hoolimata tavapärase töökorralduse alusel. Koormuse suurenemise korral saab rakendada lisabrigaade.

Kiirabi töö on pühade paiku mõnikord keerulisem, sest terviserike võib tabada inimest ka kodust kaugemal, kus külalisena viibivatel inimestel võib olla raskusi häirekeskusele oma asukoha teatamisega. Seega tuleks endale kindlasti selgeks teha nii asula, küla kui talu nimi. „Kodust välja minnes tuleb veenduda, et kõik vajalikud rohud said ikka kaasa,“ ütles Pahla.

10 soovitust, et pühad mööduksid ohutult ja rõõmsalt

  • Kui tarvitad regulaarselt ravimeid, siis veendu, et pühadeks on kõik vajalikud ravimid olemas. Kui sõidad mitmeks päevaks kodust kaugemale, ära unusta neid kaasa võtta.
  •  Kui sõidad seltskonnaga linnast välja sellisesse kohta, kus sa pole varem käinud, tee endale kindlasti selgeks asula, küla ja talu nimi, kus plaanid pikemalt peatuda – nii saad vajadusel häirekeskust oma asukohast täpselt teavitada.
  •  Ära söö üle ega liialda alkoholiga - väldi korraga rohke rasvase või magusa toidu söömist, jälgi selles osas ka lapsi.
  •  Ära jäta väikelapsi järelevalveta põlevate küünalde ja lahtise tule juurde.
  •  Kasuta ilutulestikurakette ja muud pürotehnikat vastavalt juhistele.
  • Ära istu kunagi autosse, kui tead või märkad, et autot juhtima asuv inimene on alkoholi tarvitanud.
  •  Väljas viibides ära jäta joobnud kaaslast kunagi omapead. Hoolitse, et kõik jõuaksid turvaliselt ruumi või peopaika tagasi.
  •  Kui vajad enda või lähedase inimese haigestumise korral nõu, helista perearsti nõuandetelefonile 1220 (vastab 24 tundi ööpäevas).
  •  Ootamatult tekkinud terviserikke, trauma või muu kiiret sekkumist vajava  õnnetusjuhtumi korral helista  hädaabinumbrile 112.
  •  Veendu, et kodu on ohutu nii lapsele kui lemmikloomale – lisaks mürgisele jõulu- või ratsuritähele ja koralltomatile võivad lastele ohtlikud olla ka tuletikud, paukherned, patareid, magnetid, valguspulgad ja lumesprei. Mürgistuskahtluse puhul helista terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662.