Tallinn 14 m Puu 800.– Kulud kokku 19 706.–Foto: Martin Ahven
Jõulud
21. detsember 2018, 20:15

GALERII | Oh, jõulupuu, oh, jõulupuu – siit igaüks saab rõõmu!

Sind jõuluks metsast tuuakse ja küünlad külge pannakse... Kust on toodud aga Eesti linnade jõulupuud, kui kõrged nad on ja kui kaua linnarahvale rõõmu toovad? Käisin oma kaameraga vaatamas Tartu, Tallinna, Rakvere, Pärnu, Võru ja Viljandi puid, et jagada nende sära lugejatega, kes pühade ajal nendesse linnadesse ise ei satu.

Tallinn

Tallinna jõulukuusk oli sel aastal esimesena kohal – ta transporditi Kristiine linnaosast Raekoja platsile juba enne mardipäeva, 8. novembril. Tallinna jõuluturg avatati 16. novembril koos tulede süütamisega kuusel. Kuusk jääb Raekoja platsile veebruari keskpaigani. Puu kaalub kaks tonni ja vanust oli aastarõngaste järgi lugedes 30 aastat. Puu eest maksis Kesklinna valitsus omanikele 800 eurot. Transport, paigaldus ja hilisem äravedu maksavad 10 932, dekoratsioonid ning ehtimine 7974 eurot. Tallinnas pandi eraldi kuusk ka Põhja-Tallinnasse. See läks maksma 2200 eurot.

Tallinn 14 m Puu 800.– Kulud kokku 19 706.– Foto: Martin Ahven

Tartu

Tartu linn sai tänavuse jõulukuuse Luunja vallast. Püsti pandi see Raekoja platsile 26. novembril. Kuuseomanik pakkus oma puud juba möödunud aastal, kuid toona valiti välja teine isend. Jõulupuu kaunistab Tartu kesklinna 14. jaanuarini. Raekoja platsile kerkis ka klaaspaviljonidest külake, kuhu paigaldati karussellid, istumiskohad, jõuluvana postkast ja elava tule pajad.

Tartu 15 m Eraisikult ostetud puu hinda ei avalikustata. Kulud kokku 2206.– Foto: Martin Ahven

Võru

Võru kesklinna parki paigaldati jõulupuu 28. novembril. Nulg veeti linna Võru vallast Parksepa alevikust. Kesklinna pargis saab puud imetleda kuni 23. jaanuarini.

Võru 13 m Puu 250.- Kulud kokku 6456.40– Foto: Martin Ahven

Pärnu

Suvepealinnas topelt ei kärise – üks kuusk pandi Endla teatri ette keskväljakule ja teine Rüütli platsile. Mõlemad puud sai linn annetustena linnakodanikelt, ühe Vana-Pärnu ja teise Ülejõe elanikelt. Linn kattis vaid transpordikulud. Keskväljakul seisev poole sajandi vanune hõbekuusk toodi kohale 21. novembril ja jääb püsti kuni jaanuari lõpuni.

Pärnu (Keskväljak)16 m Puu tasuta Kulud kahe kuuse peale kokku 4600.– Foto: Martin Ahven

Rakvere

Kui viimased neli aastat tõi kunstnik Teet Suur oma alternatiivkuuskedega Rakvere maailmakaardile, siis tänavu kaunistab linna klassikaline kuusk. Jõulupuu jõudis Rakvere keskväljakule RMK taimlast, kus ta teistele ette hakkas jääma. Kuna puu tuli niikuinii maha võtta, sai Rakvere kuuse kingitusena. Kuusk jõudis keskväljakule 26. novembril. Tänavu avati Rakvere  keskväljakul esimest korda ka jõuluküla. Jõulukuusk on üleval kolmekuningapäevani 6. jaanuaril.

Rakvere14 m Puu tasuta Kulud kokku 800.– Foto: Martin Ahven

Viljandi

Kuna Viljandile sobivat jõulupuud tänavu linlastel pakkuda ei olnud, toodi nulg kohale umbes 35 kilomeetri kauguselt Abja-Paluojalt. Viljandi Vabaduse platsile pandi 25aastane jõulupuu püsti 27. novembril. Nulg jääb linna ehtima hiljemalt 21. jaanuarini.

Viljandi 14,5 m Puu 300.– Kulud kokku 5146.– Foto: Martin Ahven