Foto: Aldo Luud
Jõulud
21. detsember 2018, 21:15

Kuidas jõulud uuesti Eestisse tulid

„Jõululaupäeva hommik. Valge lumi vahetab end vihma vastu,“ kirjutab Saarte Hääl 24. detsembril 1988. Saaremaal olid jõulud tähelepanuväärsed ka selle poolest, et esimest korda heisati linnusetorni sinimustvalge trikoloor. Sobivalt sattusid nii jõululaupäev kui ka jõulupäev ise nädalalõpule. Poes müüdi jõululaulude noote. Margus Kappeli ja Ly Kuresoo koostatud valimiku trükiarv olnud koguni 100 000 eksemplari.

30 aastat tagasi võis Eesti taas avalikult jõule tähistada. Raadio ja TV said isegi loa kanda üle jumalateenistus Tallinna Toomkirikust, kus jutluse pidas peapiiskop Kuno Pajula. Raekoja plats oli puupüsti rahvast täis, kui seal ütles jõulusõnumi Arpad Arder. Haapsalu piiskopilinnuses kuulutati esimest korda pärast II maailmasõda välja jõulurahu ajaloolises sõnastuses, nagu kuninganna Kristina oli seda omal ajal teinud ja nagu hiljem Soomes Turus igal aastal korrati.

Jõulukuusk seisis Raekoja platsil püsti 21. detsembrist saati. Jõulumuusika kõlas valjult ümberringi ja Soomest külla tulnud jõuluvana sõitis saaniga raekoja ette. Jaan Kaplinski sõnad, et Eesti rahvas on jõuluusku, said jälle tõeks. 

Mõneti jäi kestma ka nõukogudeaegne traditsioon – aasta viimastel päevadel tervitas Raekoja platsil rahvast näärivana.