Pühadeajaks meelelahutust järkub.Foto: Daria Shevtsova, Pexels
Nipid
25. detsember 2018, 11:49

Mõnusat meelelahutust pühadenädalaks

Nüüd, kus suurem pühademöll vaibuma hakkab saab hetkeks ka muule kui koristamisele ja söögitegemisele mõelda. Mida veel ette võtta? Tegevust leiab nii neile, kel energia üle kipub jääma kui ka neile, kes eelistaksid veidi rahulikumalt oma aega veeta.

1. Otsi kapist välja uisud
Kindlasti tuleb tähistada neid erakordselt kauneid ja valgeid jõule jalutuskäiguga loodusesse. Rabasse minnes võta kindlasti kaasa uisud, sest külmad on kaanetanud rabajärved nii et neil saab uhkelt uisutada. Pista kindlasti kotti termos kuuma teega ning jõululaua ülejääkidest võileivad.

2. Anna kätele tööd
Tõestust on leidnud, et igasugune loominguline käeline tegevus mõjub stressialandavalt, sest viib teadlikkuse seisundisse. Seega võtta taas käsile mõni pooleliolev näputöö või alusta uuega. Juhul, kui sulle heegeldamine, tikkimine või kudumine ei sobi, siis sama moodi rahustavalt mõjuvad ka värvimisraamatud.
Võta ette üks kiirelt valmiv heegeldatud südamekujuline kuuseehe
1. Alusta võluringiga. Selleks loo lõngaotsast aas ja võta ristumiskoht nimetissõrme ning pöidla vahele. Vii heegelnõel läbi aasa suunaga eest taha. Võta lõng heegelnõelale ja vii silmus läbi aasa. Võta uuesti lõng heegelnõelale ja too silmusest
2. Heegelda kolm ahelsilmust kõrguseks, heegelda läbi ringi kolm kahekordset sammast, üks ühekordne sammas, kolm kinnissilmust ja viimasena üks ühekordne sammas.
3. Nüüd heegelda samas järjekorras, aga vastupidi: kolm kinnissilmust, üks ühekordne sammas, kolm kahekordset sammast ja kolm ahelsilmust, mis kinnita viimaseks ringi.
4. Tõmba võluring nii kokku, kui soovid, lõpeta töö ja peida lõngaotsad.
5. Heegelda või lisa nöör riputusaasaks. läbi. Tõmba silmus tugevasti kinni. Jätka heegeldamist, kuni tekib vajadus ring kokku tõmmata.

Lase näppudel käia! Foto: LAURA KARRO

3. Korralda mänguõhtu
Koolivaheaeg ja pikad pühad toovad pere kokku. Seega on hea aeg koos võtta ette mõni seltskonnamäng. Lisaks lauamängudele on ka neid, mille saab ise koostada.
Tegevuskaardid
Kui suuremad jutud on aetud siis võib välja tuua tegevuskaardid. Neile kirjuta nii tegevusi kui küsimusi. Sobivad äraarvamisstiilis tegevused, kus keegi peab kehastuma jõulupuuks või lugema ette kõik salmid, kus sees sõna aisakell. Samuti tasub uurida parimate jõuludega seotus mälestuste kohta.
Viktoriin
Jõuluteemaline viktoriin paneb proovile külaliste teadmised kõigest, mis seotud pühadega. Aitame sul selle koostamisega algust teha.
1. Mis on jõuluorikas?
a. leivapäts
b. seapraad
c. laekaunistus
2. Vanim teadaolev väljakukuusk pärineb aastast 1441. Millise linna keskväljakul see kuusk asus?
a. Amsterdami
b. Tallinna
c. Riia
3. Mis maalt pärineb komme jõulukuuske tuppa tuua?
a. Eestist
b. Saksamaalt
c. Poolast
4. 19. sajandil ja 20. alguses said lapsed jõuludeks uued rõivad ja jalatsid. Mida tehti, et need seisaksid kaua uued?
a. riided viidi vana-aasta õhtul õue tuulduma
b. riideid pesti ainult täiskuu ajal
c. näpistati riiete omanikku
5. Mis on jõulutähe kodumaa?
a. Türgi
b. Mehhiko
c. Inglismaa
6. India ookeanis asub Jõulusaar. Miks ta on saanud sellise nime?
a. saar avastati jõululaupäeval
b. saarel on eriskummalised jõulutraditsioonid
c. saare elanikud kandsid päkapiku mütse meenutavaid peakatteid
Vaata veel vahvaid jõulutegevusi blogist Laura vihik

4. Naudi väärikat teleprogrammi
Paraku ei jõua alati kinno uudistama kõige kuumemaid dokfilme. Õnneks toob ETV need lausa koju kätte. Nimelt võib nende pühadenädala telekavas leida väga head dokumentalistikat. Siin vaid mõned neist:
"Westwood: punkar, ikoon, aktivist" - 25. detsembril ETV2s
"Vello Salo. Igapäevaelu müstika" tele-esilinastus - 26. detsembril ETVs
"Tuulte tahutud maa" tele-esilinastus - 29. detsembril ETVS
Head meelelahutust leiab ETV kanalitelt veelgi.