Istuda jalg üle põlve on halb harjumus, mis võib põhjustada pea- ja seljavalu.Foto: rawpixe, Pixabay
Nipid
25. detsember 2018, 12:00

Siin on tõeline põhjus sinu pea- ja seljavaludele!

Tõstke käsi, kes ei istu vähemalt korra päevas jalg üle põlve! Seda oligi arvata ─ mitte ühtegi kätt. Jalatõste üle teise käib lausa nii automaatselt, et sa ei pane seda ise tähelegi. See aga on heaks kasvulavaks pea- ja seljavaludele.

Meriton Spordiklubi treener Dagmar Trepp kinnitab oma kogemusest, et jalg üle põlve pole hea istuda. „Nii istudes tekivad vereringe probleemid (jalg sureb ära) ja lümfid ei pääse töötama nii kui peaks. Närvidele ei tohi tekkida üleliigset stressi ja keha peaks olema loomuliku kerge seljanõgususega, mis tahab kaduda, kui jalg üle põlve kipub minema,” selgitab ta.
Õnneks on need sümptomid lihtsalt ravitavad. Kui tõesti jalg üle põlve kipub minema, siis ära kaua sedasi istu vaid proovi ennast palju liigutada, et veri pääseks jälle ringlema. Dagmar hoiatab, et pikad sundasendid pole üldiselt kehale head ja neid tasub vältida. „Selja- ja peavalud võivad olla seotud jalg üle põlve istumisega kuna vereringlus on häiritud,” räägib ta ja annab häid soovitusi kuidas seda pattu vähem teha. Peamine on kuulata ja tunnetada oma keha ning kui ta annab sulle signaali, et oled olnud pikemalt vales asendis, siis seda korrigeerida. Tõuse püsti ja jaluta paar minutit kasvõi printeri või valamu juurde veeklaasi täitma. Kontoritöötajatele soovitab ta kasutusele võtta võimlemispalli, mille peal võiks tooli asemel vahetevahel istuda. Palle on praegu saadaval ka huvitava disaini ja riidest kattega. „Pikalt istuda pole hea. Me oleme loodud selleks, et liikuda,” ütleb Dagmar lõpetuseks kuldsed sõnad.