Silvia IlvesFoto: Alar Truu
Jõulud
26. detsember 2018, 11:14

Tere, jõulubeebi! Silvia Ilvese perre sündis neljas poeg: mul tuli nutt peale, kui soe beebi rinnale asetati (31)

"Meie pere päevakangelane sündis vapralt kell 6.31, olles korralike mõõtudega poiss – 55 sentimeetrit ja 4130 grammi tähendavad pigem juba suurt vastsündinut, aga mind need arvud ei üllatanud, sest ta sammub täpselt kolme suurema venna rada," ütleb tšellist Silvia Ilves, kes teise jõulupüha varahommikul tervitas oma neljandat poega.

Silvia kihlatu Jaak oli sünnitusel naise kõrval. "Täpselt nii, nagu vaja. Mina sünnituse eel und ei saanud, pakkisin kõikvõimalikke ja mittevajalikke asju veel kotti ja koristasin, Jaagul lasin rahus enne haiglasse minekut mõne tunni puhata," räägib Silvia. "Ta võttis kogu läbielatut väga eluliselt, mõistvalt ja nii-öelda kainelt, jäi emotsioonidetulvas sünnitaja kõrval võimalikult neutraalseks ja see sobis kõigile."

Silvia ütleb, et neljas sünnitus oli kolmest eelmisest keerulisem, sest laps tahtis ilmale tulla pisut ebasoodsas asendis. "Kokkuvõttes oli kogu action paari tunni pikkune, mida siiski raskeks sünnituseks pidada ei saa," sõnab ta. 

Olgugi, et tegu on juba Silvia neljanda lapsega, on beebi sünd siiski taas imeline tunne. "See raputab postitiivselt, ma usun, kõiki mitme lapse emasid, kes taas emaks saamise tunnet kogevad. See on müstika! Minul tuli nutt peale, kui soe ja vääksuv beebi rinnale asetati. Kui enne sündi ma ehk mõlgutasin mõtteid, kas suudan ka neljandale lapsele sama palju armastust panna, siis emake loodus siinkohal ei koonerda – kõigi sündinud lastega laskub nende peale tohutu armastuse tunne, kus piire ei tunta."

"Üks tõeline jõulurõõm on see väikseke kogu perele. Usun, et mu isa on sünnikuupäeva üle rõõmus, sellega kattub ka tema kadunud ema sünnipäev. Veel päev enne värske silmarõõmu sündi arutles isa minuga sel teemal," ütleb Silvia. "Saime ju oma suure Ilvese perega jõulupühad koos veedetud."

Kui Silvia lapseootusest teada andis, oli beebi sünniajaks määratud detsembri lõpp. "Juba detsembri alguses hakkasin kikivarvul kõndima, sest dr. Šois pani sünnitähtajaks 13. detsembri, ning meeled on ehk liigagi kaua beebi ootuses erksad olnud – neljas laps võib ju tulla, millal ise soovib," ütleb Silvia.

Poiss sai nime vanavanaisa järgi

Silvia ja Jaak on beebile juba ka nime välja mõelnud – Arthur. "Artur oli minu vanaisa nimi, aga h-täht lisab minu jaoks nimesse natuke kergust ja pehmust," ütleb Silvia.

"Me oleme väga rõõmsad. Kuigi ma olen seda varemgi kogenud, on ikka selline tunne, nagu oleks eksamil õnnestunud – oh, jess, sain läbi, tehtud!" ütles Silvia suvel, kui Õhtulehele paljastas, et ootab oma kihlatu Jaaguga esimest last.

"Tavaliselt tahavad naised, kes on suurest perest, vähe lapsi, kui üldse. Mõned mu tuttavad imestavad, et kuigi ma olen suurest perest, siis mul seda tunnet pole," lisas naine. 

Vanemad pojad – mullu kooliteed alustanud Stefan, viieaastane Tristan ning poolteiseaastane Christopher Maximilian – on Silvia sõnul uue pereliikme üle väga rõõmsad. "Nad ütlesid, et tahavad kindlasti poissi, siis saab jalgpalli mängida," jutustas muusik suvises intervjuus. "Kui mul oleks neli poega, oleks äge, aga kui tuleks esimene tütar, oleks samamoodi lahe." Augusti lõpuks teadis ta, et tulekul on neljas poeg. 

Oktoobris avaldas Silvia ka, et raseduse ajal kannab ta endaga kaasas pudelikest mullaga, kust vajadusel ampsu võtta. 

"See isu on mind saatnud juba aastaid, ning on alati süvenenud beebiootuse ajal. Igal õhtul koju jõudes käin taskulambiga kasvuhoonest läbi, et sealt paar ampsu võtta. Vahel tekib ka töö juures hirmus isu mulla järele. Eile õhtul leidsin ka lahenduse – raputasin kaussi korjatud mulla suurtest tükkidest läbi sõela puhtaks ja kallasin pudelisse," rääkis ta. 

Raseduse ajal pole mulla- või saviisu küll tavapärane, kuid seda võib ette tulla. Kui lapseootel naist tabab kange tung mulda või savi süüa, võib ta vajada selles sisalduvaid mineraale. Mullas leidub nii rauda, vaske, magneesiumi kui ka tsinki. "Mul võtab väga hästi iiveldust ära," rääkis Silvia omast kogemusest. 

Eriti isutasid teda raseduse ajal mullased porgandid, kikerherneid ei kannatanud ta aga silmaotsaski. 

Silvia ja Jaak kihlusid tänavu 19. mail kohas, kus nad esimest korda kohtingul käisid. "Mul olid kõik mõistuslikud vastused meelest läinud ja küsisin, kas tal on aru peas ja kas ta ikka teab, kellega end siduda tahab," naeris Silvia Õhtulehele kommentaari andes. Silvia ja Jaak kohtusid mullu augustis. 

Silvia ja Jaak Foto: Erakogu