Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
7. jaanuar 2019, 12:02

Kergemalt uude aastasse: kolm retsepti, mis selleks ideaalsed!

Uusaastalubadused hakata senisest rohkem trenni tegema, tervislikumalt toituma ja dieeti pidama pole meist kellelegi võõrad. Et iga suur asi saab alguse väikesest, õpetame tuntud klassikalisi roogi valmistama pisut taljesõbralikumalt.
Foto: Ragne Värk

Kanaseljanka
Seljankat pikalt tutvustama ei pea. Kui soovid veidi figuurisõbralikumat versiooni, kasuta valmistamiseks madalama rasvasisaldusega kanaliha.

Mitmele: 4–6-le
Valmistamisaeg: 40 min

2 sibulat
3–4 marineeritud kurki
400 g kanakintsuliha
150 g suitsukanaliha
200 g tomatipastat
2 tl paprikapulbrit
2 tl mahedat sinepit
2 loorberilehte
u 1–1,5 liitrit kanapuljongit
soola, pipart, pruuni suhkrut

Tükelda sibul, kurk ja kanakintsuliha. Viiluta suitsukana. Kuumuta pannil pisut õli ja prae sibul klaasjaks. Poole pealt lisa kanalihatükid. Küpseta paar minutit ja sega juurde tomatipasta, paprikapulber ja sinep. Sega läbi. Lisa loorberilehed, kurgitükid ja suitsukana. Vala juurde puljong ja maitsesta. Keeda suppi u 20 minutit.

Foto: Ragne Värk

Pikkpoiss kapsaga
See roog sisaldab peale kanahakkliha veel kapsast, mis roale mahlakust annab. Et rinnafileest valmistatud kanahakkliha on rasvavaene, aitab kapsas hoiduda kuiva lõpptulemuse eest.

Mitmele: 4–6-le
Valmistamisaeg: 1 tund

1 küüslauguküüs
1 sibul
250 g kapsast
450 g rinnafileest kana- või kalkunihakkliha
2 muna
1 tl mahedat sinepit
soola, pipart

Prae pannil läbi purustatud küüslauguküüs ja hakitud sibul. Riivi kapsas ja sega kõik komponendid kokku. Maitsesta. Vormi segu piklikuks ja tõsta keeksi- või ahjuvormi. Küpseta 190kraadises ahjus 35–45 minutit.

 Foto: Ragne Värk

Peediorsoto

Kui risoto valmib riisiga, siis orsoto puhul on tegemist lihtsa roaga, mille peaosaliseks on odrakruubid. Võimalusi selle toidu valmistamiseks on mitu, kuid antud roog sisaldab mahlast peeti ja valmib lihata.

Mitmele: 3–4-le
Valmistamisaeg: 30–40 min

2 dl odrakruupi
0,5 sibulat
1 dl veini
u 7 dl vett
200 g keedetud ja riivitud peeti
150 g toorjuustu (maitserohelisega)
soola, pipart

Loputa kruubid korralikult voolava vee all puhtaks. Haki sibul peeneks ja kuumuta pannil kergelt, lisa segades kruubid. Prae kruubid korralikult läbi. Seejärel vala juurde vein ja hakka jaohaaval lisama vett. Alguses nii palju, et kruubid oleks kaetud. Kui vesi aurustub, lisa järgmine sorts. Korda tegevust seni, kuni kruubid on mõnusalt pehmed. Vahetult enne viimase veekoguse lisamist sega juurde riivitud peet. Maitsesta soola-pipraga. Kõige lõpuks sega sisse toorjuust, viimane peab ilusti ära sulama. Vajadusel maitsesta lõplikult.