Rootsi tõrvik ehk Kanada küünal ehk lapi küünal ehk tuleküünal – heal lapsel ikka palju nimesid.Foto: Pixabay
Tee ise
24. veebruar 2021, 16:12

TÄHISTA ÕUES: tee ise pikalt soojendav ja valgustav Rootsi tõrvik! (1)

Kui aastapäeval plaanis koduaias olla, siis kulub ilmselt ära miski, mille juures külmast kohmetunud käsi soojendada või kuuma jooki soojendada. Väga hästi sobib kõigiks kirjeldatud tegevusteks Rootsi tõrvik ehk Kanada küünal ehk lapi küünal ehk tuleküünal – heal lapsel ikka palju nimesid.

Väga lühidalt kirjeldatuna kujutab see tuleallikas ühtainsat kuiva püstiseisvat puupakku, millesse on saetud teineteisega risti kaks lõhet. Art of Manliness kirjutab, et Rootsi tõrviku ajalugu ulatub 17. sajandisse ja Kolmekümneaastase sõja aegadesse: Rootsi sõdurid vajanud viisi, kuidas küttepuid säästlikult kasutada, samas aga saada mõistlikus koguses sooja, valgust ja kuumust toiduvalmistamiseks. Lahenduseks oligi Rootsi tõrvik.

Sõltuvalt puupaku suurusest põleb lõke kaks kuni viis tundi. Puit peaks olema vähemalt pool aastat kuivanud.

Tee Rootsi tõrvikut nii:

1. Aseta pakk püsti seisma. Kui see on viltune, siis sae paku otsad nii ülalt kui alt tasaseks. Tasane ülaserv on kasulik, kui tahad tulele näiteks panni asetada.

2. Nüüd aseta mootorsaag ülalt paku keskele ja kuku seda pikuti lõhki saagima. Lõpeta lõige siis, kui paku pikkusest on läbi lõigatud umbes kolmveerand.

3. Keera saagi 90 kraadi ja tee teine lõige esimesega risti. Pakk peaks nägema ülalt välja nagu neljaks võrdseks tükiks lõigatud pitsa.

4. Kui pakk on suuremat sorti, siis tee veel kaks lõiget: nii, et lõpuks on sul kaheksa pitsaviilu.

5. Põlema pannakse Rootsi tõrvik nagu iga teine lõke. Varu tulealustusmaterjali: näiteks paberit ja laastusid. Püüa suruda neid pragudesse, seejärel lao taelamaterjalist paku peale püramiid, süüta ja ole valmis suuremaid puutükikesi lisama.

6. Varu kannatlikkust ning toida põlevat pisilõket pidevalt, pöörates tähelepanu sellele, et pragudes oleks pidevalt leegid üleval. Ühel hetkel aga peaks pakk südamikust korralikult süttima – ja siis on mitu tundi soojust ning valgust kindlustatud.