Enne aegunud pürotehnika kasutamist veendu, et see oleks ohutu!Foto: Alexander Kagan / Unsplas
Nipid
30. detsember 2020, 05:00

Lugeja küsib: kas kuuris seisnud aegunud ilutulestikku tohib lasta? (6)

Teinekord tuleb kuuri või garaaži koristades ilmsiks kasutamata ja teadmata ajast pärit ilutulestikukomplekte. Kas pürotehnika võib aeguda või kuidas olla kindel, et selle kasutamine on ohutu, vastab Eduard Tani, Arnika ilutulestiku keskuse juhataja.

Pürotehnikal ei ole aegumistähtaega, kui seda on hoitud kuivas kohas. Isegi 50 aastat vana püssirohi plahvatab samamoodi kui uus. Kindlasti tuleb aga järgida ohutusnõudeid.

Üldine soovitus on, et teadmata ajast pärit ilutulestikku tuleb kasutada teistest objektidest umbes 50 meetrit eemal. Sõltuvalt tootest tuleb enamik pürotehnikat ka toestada või kinnitada. Samuti ei tohi süütamise ajal toote kohale kummarduda ja laskmisel on soovituslik kasutada kaitseprille.

Tavaliselt on ilutulestikupakil kirjas kasutusjuhend ja tegutseda tuleb vastavalt sellele. Kui toode siiski ei toiminud, aseta see ööpäevaks vette ning seejärel võid pürotehnika prügikasti visata. Kui siiski kahtled, kuidas pürotehnikat kasutada, on parem see pauk tegemata jätta – ehkupeale katsetatud asjad tekitavad alati pigem pahandust!