Suupiste- ja toidukaunistused aitavad kõhtu täita.Foto: Laura Verte
Tee ise
31. detsember 2020, 05:04

Tähista aastavahetust pidulikult: saa inspiratsiooni vanadest traditsioonidest!

Pärast meeleolukaid jõulupidustusi ei tohi vähemaga leppida ka aasta viimasel päeval, sest selle päeva tuju ja teod määravat uue aasta ilme. Kaunista kodu kulla- ja hõbedasäraga ning ammuta inspiratsiooni vanadest kommetest.

Korralik kõhutäis

Vanade uskumuste kohaselt tuleks uuel aastal töö ja leiva säilitamiseks süüa aastavahetuse õhtul lausa 12 korda! Õnneks läheb ka paar ampsukest ühe söögikorra alla, kuid õhtu läbi laua ümber tiireldes võiks keskpunktis olev pidulaud olla uhke.

Vali aasta viimase õhtu kaunistamiseks traditsioonilise kulla- ja hõbedasära kõrvale mõni sügavam toon. Poeta lauale piduroogade vahele ka numbritega kaunistusi, mis vihjaksid uue aasta saabumisele. Usu, kui suupisteid kaunistavad lõbusad ja säravad tikumütsid, pole pidevalt laua vahet käia sugugi raske!

Suupiste- ja toidukaunistused aitavad kõhtu täita. Foto: LAURA VERTE

Klaasid kokku kõlagu!

Sel tähtsal õhtul on oodata rohkelt klaaside helisevat kõlinat. Toredale õnnitlemistseremooniale särtsu lisamiseks kaunista klaasid säraga ja meisterda neisse toredad joogisegajad. Kui teed joogitikud eri värvi või annad neile erineva kuju, aitavad need ka klaasiomanikke eristada.

Vaja läheb:

  • grilltikke
  • kääre
  • helmeid
  • kuuma liimi

Meisterda joogisegajaid nii:

1. Lõika pikad puidust grilltikud lühemaks ja viimistle lõikeotsad.

2. Kui helmeste otstes on sobivad augud, torka grilltikk lihtsalt helme sisse.

3. Kui augud helmestes on liiga väikesed, liimi need grilltiku tippu super- või kuuma liimiga.

Kaunista klaasid säraga ja meisterda toredad joogisegajad. Foto: LAURA VERTE

Hoia vaimud eemal

Südaöisteks tantsunumbriteks lisa meeleolukale muusikavalikule diskokerad, mis ei jäta ruumi pimedale talveööle. Hea muusika ja naer vana-aastaõhtul hoiavad vanade uskumuste kohaselt halvad vaimud uuel aastal kodust eemal!

Vaja läheb:

  • ümmargusi paberlaternaid
  • kuldset ja hõbedast paberit
  • kääre
  • kuuma liimi
  • nööri

Meisterda diskokerasid nii:

1. Lõika tugevamast paberist sobiva suurusega ringikujulised tükid. Võid katta palli paberringidega tervenisti või osati.

2. Kinnita need kuuma liimiga laternale ja lase kuivada.

3. Riputa rõõmsad kerad nööriga lakke.

Omamoodi diskokuul hoiab halvad vaimud eemal Foto: LAURA VERTE

Kelladest inspireeritud kaunistused

Kellal on uusaastaööl paratamatult tähtis roll, sest kes siis tahaks uue aasta saabumise hetke maha magada. Peolaua taldrikutel kohanäitajaks või menüütaustaks olevad paberkellad ei lase sul õiget hetke unustada. Eriti kihv, kui meisterdad kellad, millel ka seierid ringi käivad!

Kellamenüü aitab ka südaöö saabumist meeles pidada. Foto: LAURA VERTE

Kurja eest kaitsvad dekoratsioonid

Esivanemate kommete järgi talitades kaitsed kodu kurja eest, kui kaunistad selle ristidega. Nüüdisaegsele aastavahetuse õhtusöögilauale passivad hea vaimu hoidmiseks X-, pluss- või tähekujulised märgid, mis kaunistavad laudlina või salvrätikuid. Trüki need linale näiteks kartulitega ja kata oma lemmiktooni või kullasäraga.