Foto: Unsplash
Sisustus
26. jaanuar 2021, 09:35

Lastetoa sisustamine: need 3 viga võivad suure töö nullida

Samas tempos, mis lapsed kasvavad, muutuvad ka nende vajadused.  Sestap tasub üle vaadata, kas lastetoa sisustus on eakohane või on jäänud juba ammu ajale jalgu.

Lastetube vaadates kohtab tavaliselt kolme viga, mida tuleks juba sisustama asudes vältida. Esmalt unustatakse, et tuba peab rahuldama­ lapse,­ mitte vanema vajadusi. Teisalt ­sisustatakse see konkreetsest east ja lapse hetke-eelistustest lähtuvalt ega mõelda, et juba aasta-paari pärast vajab ruum totaal­set muutmist. Kolmas sage mööda­panek lähtub mõttest, et kuna laps kasvab ja sisustus on niikuinii ajutine, võib valida odavad materjalid ja mööbli­esemed.
Kõige otstarbekam on planeerida lapsele algusest peale tuba, mis kasvab koos ­temaga. Sel juhul ei vaja ruum iga paari­ aasta tagant suuremaid ümberkorraldusi, kui lapse lemmikvärv, stiil ja meelis­tegelased on muutunud.

Millest lähtuda?

Lastetuppa on oluline valida kvaliteetsed materjalid ja ergonoomiline mööbel, erilist tähelepanu tuleb pöörata puhastatavusele, turvalisusele ja vastupidavusele. Kokkuvõttes tuleb soodsam, kui soetada kohe kallim, kuid ümberkomplekteeritav ja vastupidav mööbel.
Kindlasti kaasake lapsed sisustamisse, aga selle käigus on tähtis neid asjalikult suunata. Väike tirts võib olla korraks pettunud, kui tapeet või mööbliese pole erk­roosa ja printsessidega, aga õige pea oskab ta neutraalses toonis ja lihtsalt muudetavaid lahendusi hinnata. Multika- ja filmikangelased saab tuppa tuua teemakohaste dekoratiivpatjade, voodipesu, mööbli­kleebiste või raamitud piltide näol, mida on hiljem lihtne uute iidolitega asendada.

Rahulikud värvid ja soe põrand

Olenemata lapse vanusest, on tarvis­ mööblit ja aksessuaare valides silmas­ pidada turvalisust – ohtlikud on nii ebastabiilsed riiulid ja kummutid, teravad­ nurgad kui ka libisevad vaibad. Mööblit võiks olla pigem vähem, sest nii jääb rohkem mänguruumi ja pole suurt ohtu end ära lüüa. Kui lapse tuba pole suur, siis ei tasu sinna osta hiiglaslikku garderoobikappi – märksa otstarbekamad on väikese sügavusega multifunktsionaalsed kapid, kuhu lisaks riietele saab panna ka mänguasju ja spordivahendeid.
Värvide valikul võib lähtuda nii lapse eelistustest kui ka vanusest, aga arvestage, et liiga aktiivsed ja erksad värvid hakkavad last väsitama ning segavad õppimist ja uinumist. Seega tehke ühiselt valik mõne rõõmsameelse, aga rahuliku põhitooni kasuks, sobivad nii helesinine, loodusroheline kui vanaroosa jms. Kui laps armastab tugevaid, intensiivseid toone, siis pidage temaga läbirääkimisi – elektrisinise või erkpunase tooni saab tuppa ka näiteks pildi­raamide ja istepatjadega, selleks ei pruugi seinu värvida ega kardinaid osta.

Kuna lastele meeldib mängida põrandal, siis tasub sinna kaaluda soojemaid ­materjale ja eelistada näiteks korkparketti või puitpõrandat külmale laminaadile. Lapse toas võib olla ka suur vaip, mille alla tasub kinnitada libisemiskindel võrk, et vaip mänguhoos paigal püsiks ja lapsele ohtu ei kujutaks.
Kui teistes ruumides võib mängida erinevate kohtvalgustite ja varjudega, siis lastetoas on oluline korralik üldvalgus. Lastetoa lamp peab olema alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastiga ning jälgige, et valgus leviks ühtlaselt ja pirn ei paistaks lapsele otse silma.
Lapse toa aknakattena eelistage külgkardinatele praktilist rulood. Kui laps ­tikub öösiti kergesti ärkama ja kardab varjude liikumist, valige pimendav akna­kate, siis ei hakka tuules möllavad puuoksad ja möödasõitvad autod und häirima.

Kui laps läheb kooli

Kooliikka jõudes saavad lapse toas oluliseks mahukate sahtlitega kirjutuslaud ja ergonoomiline tool. Koolilauda ja -tooli võiks minna poodi valima lapsega koos. Mõlema puhul on oluline vaadata, kas kõrgus on sobiv ja mugav. Tooli puhul võiks vaadata, kas laps saab ise kõrgust ning selja- ja käetugede asendit muuta.
Eelistage laia pinnaga koolilauda ja planeerige lapse käeulatusse piisavalt sahtleid ja riiuleid. Väga praktilised on ratastel sahtlikapid, mida saab laua alla lükata või jälle välja tõmmata, kui vaja tööpinda suurendada. Laud paigutage võimalikult akna­ lähedale. Pikka talve silmas pidades varustage see piisava valgustugevusega laualambiga, mis säästab koolilapse silmi.
Koolilaua juures võib osa seinast värvida magnet- või tahvlivärviga, mis võimaldab olulisi märkmeid nähtaval hoida, ilma suuremat segadust tekitamata. Samuti tasub varuda koolilauale ja lähedusse mitmes suuruses topse ja kaste – värvipliiatsite, sedelite ja näiteks kõrvaklappide ja ­laadimisjuhtmete käepäraseks hoid­miseks. Väiksemad ja suuremad panipaigad võimaldavad luua lapsele süsteemi, mis justkui nõiaväel aitab segamini minevat tuba kiiresti korda teha.

Kui toas on piisavalt avarust, siis võiks õppimisala magamisruumist eraldada. Seda kas kergseina või moodulriiuliga, aga ka pelgalt visuaalselt, näiteks värvitoonide ja materjalidega. Väikeses, kuid kõrges toas saab kasutada nari või lae alla ehitatud voodit, nii asuvad magamis- ja õppimisala eri kõrgustel. Väikeses toas on ülimalt praktiline ka poolkõrge voodi,­ mille all on suured riidesahtlid ja väikse­mad mänguasjasahtlid. Siis ei pruugi suurt kappi või kummutit vaja minnagi ja voodiriided püsivad puhtad, sest voodit kasutatakse vaid magamiseks.

undefined Foto: Unsplash

Väike värskendus

Kui lapse tuba on lootusetult "valesse vanusesse" kinni jäänud, kuid raha põhjalikuks uuenduseks napib, siis alustage tapeedi või värvi vahetusest – see on soodne ja enamasti saadakse hakkama oma pere tööjõuga.
Lapse huvidest lähtuvalt võib lisada ­eemaldatavaid detaile – moes on suured­ prindid ja dekoratiivsed kleebised. Nii võib tuppa tuua kas maakaardi, põneva­ teksti või helendavad liblikad – huvide muutudes saab need lihtsalt teistega asendada. Ühe seina võiks jätta fotode ja meenutuste tarvis.
Kindlasti tasub kuulata toaomaniku enda mõtteid, sest lapsel võib olla ruumi­ ­sisustamise osas nutikaid ideid, mille ­peale täiskasvanud ei tulegi.