Kaitse ennast ja oma partnerit.Foto: StockSnap. Pixabay
Nipid
4. jaanuar 2019, 12:22

ÖKONIPP | Millist kondoomi võiks kasutada ökoteadlik? (13)

Vahet pole, kas seksid tihti või harva, ka selles valdkonnas võiks ennast tarbimiseelistuste osas harida. Seega sukeldusime kondoomide maailma, et teada saada, mida nad tegelikult sisaldavad. Samas üks on kindel - kondoomi kasutades oled igal juhul võidumees ja -naine!

Ökoteadlikkus on elustiil ning seksieluski tasub visata pilk sellele, kuidas ilma ennast ja loodust kahjustamata armuelu nautida. Kindlasti tasub kondoomipakendilt lugeda ka kõige väiksemat infokirja, et teada saada, mida toode täpselt sisaldab. Nimelt on paljud uued kondoomibrändid pööranud väga suurt tähelepanu just kasutaja turvalisusele.

Millest kondoomid on tehtud?

Lateks. Natural latex märgistusega tooted on tehtud looduslikust materjalist ehk kummipuu piimmahlast. See aga ei tähenda, et kondoom oleks biolagunev.
Lambasoolest kondoomid on biolagunevad, kuid nende pahupooleks on see, et kuigi nad hoiavad ära soovimatu raseduse, siis poorne pind ei kaitse suguhaiguste eest.
Polüisopreen on sünteetiline lateks, millel ei kasutata materjali pehmendamiseks kaseiini ehk piimavalku.
Polüuteraan ja silikoonid on sünteetilised materjalid, mis looduses ei lagune.
Nitriilist ehk sünteetilisest polümeerist on valmistatud naiste tuppe paigaldatavad kondoomid.

Need, kes muretsevad loodusesse kuhjuvate kummikoguste pärast tasub mõelda taaskasutatavatele kondoomidele. Need on valmistatud vastupidavast silikoonist ning peale vees kuumutamist võtavad oma endise kuju. Kõik teised mittebiolagunevad kondoomid tuleks visata prügikasti, mitte vetsupotti, kus nad tekitavad ummistusi. Samuti tasub looduses armatsedes oma rõõmujäägid kaasa võtta ja sobivas kohas prügikasti panna.

Ole teadlik!
Kondoomidest võib leida järgnevaid lisaaineid, mis võivad mõjuda tervisele kahjulikult. Edumeelsemad brändid neid oma toodetes ei kasuta.
Spermitsiidid (nonoxynol-9) lisatakse kondoomidele, et anda lisakaitse soovimatu raseduse ja suguhaiguste eest. Tihedal kasutamisel võivad spermitsiidid tekitada põletikke, mis kahjustavad vagiina ja päraku kudesid. Selletõttu tekib suurem vastuvõtlikkus suguhaigustele ning kuseteede põletikele.
Glütseriini ehk suhkrualkoholi kasutatakse kondoomides ja libestites maitse parandamiseks. Kuna tegemist on suhkruga, siis tekitab see pärmseene vohamist ning selle tõttu võib kergemini nakatuda suguhaigustesse.
Tundlikkuse vähendamiseks lisatud tuimestite (benzicaine) põhilised kõrvalnähud on ärritus, kuivus ja põletik.
Kaseiin ehk piimavalk muudab kondoomid pehmeks ja peeneks. Samas annab kaseiin lateksile spetsiifilise lõhna ning võib tekitada liigset tundlikust lateksi vastu. Ilma kaseiinita kondoomid kannavad Vegan märgistust. Kaseiini ei sisalda polüisopreenist kondoomid.
Parabeenidel on leitud kaudne seos hormoonpõhise rinnavähi tekkimisel.

Sotsiaalne vastutus
Samas tasub pilk heita kaugemale kui enda voodimõnud. Mitmed kondoomibrändid toetavad läbi oma toodete müügi pereplaneerimise ja terviseorganisatsioone ning naiste kogukondi arengumaades. Samuti valivad nad hoolikalt toorainetootjaid ja vabrikuid, et säästa loodust ning toetada kohalikke väikeettevõtteid.

Allikad
Condom Depot
Ecosalon.com
Green Condom Club
The Good Trade
Verywellhealth.com