Hoolitse oma lemmikute eest!Foto: joy617, Pixabay
Lemmikloom
7. jaanuar 2019, 09:27

VII END KURSSI: sooleparasiidid, mis sinu lemmikut ohustavad

Sooleparasiidid on salakavalad ja võivad sinu kutsikale saada suisa saatuslikuks. Loe, miks parasiiditõrje on oluline!

Parasiiditõrje on olulisem, kui arvata oskad. Lemmikloom võib erinevatesse siseparasiitidesse nakatuda ainuüksi teiste lemmikloomade väljaheidete nuusutamisest. Eriti oluline on teha parasiiditõrjet just noortele, kuni aastastele loomadele, sest nende puhul on väga levinud siseparasiidiks kutsikasolge. Parasiit ootab ema vereringes tiinust, siis nakatab loodet või kohe pärast poegade sündimist kutsikaid.
Lisaks siseparasiitidele levivad ka paelussid, neist kõige levinuim on koeraviik, keda levitavad kirbud. Seetõttu tulebki teha koos parasiiditõrjega ka kirbutõrjet.

5 olulist küsimust spetsialistile

Miks sooleparasiidid ohtlikud on ja mis juhtub, kui ma enda lemmikloomale ussikuuri ei tee?
Solkmed, pael- ja ümarussid kurnavad organismi. Enamjaolt on sümptomiteks oksendamine, loidus, pidev väsimus, seedeprobleemid. Parasiidid satuvad peremeesorganismi veresoonkonda, sealt edasi suubuvad nad kopsu ja maksa ning sealt omakorda mujale, näiteks ajju ja lihastesse. Parasiidid toituvad peremeesorganismi toitainetest, vitamiinidest ja mikroelementidest. Vastsed teevad organismis palju kurja - nad purustavad organeid ja kudesid!
Enamus lemmikloomadel esinevaid parasiite võivad kanduda ka inimesele, kuid näiteks solge ei suuda inimese soolestikus paljuneda. Küll aga võib ta seal end mugavalt tunda, kehas ringi rännata ja erinevaid tüsistusi tekitada.

Koera väljaheites ei ole usse. Kuidas teada et talle ussikuuri vaja on?
Parasiite enamjaolt lemmiku väljaheites ei näegi. Et nad sinna satuksid, peab usse olema koera peensooles nii palju, et nad enam lemmiku organismi ära ei mahuks. Seega tuleb parasiiditõrjesse suhtuda väga tõsiselt ning teostada enda lemmikule iga kolme kuu tagant ussikuur.
Kui sul on noor, alla aastane koer, siis tuleks teda ussikuuritada palju tihemini. Täpsemad juhised saad enda loomaarstilt.

Ussid levivad metsiku kiirusega
Täiskasvanud ümaruss muneb päevas NII palju mune, et seda hiigelsummat on väga keeruline ette kujutada. Suurusjärk ulatub sadadesse tuhandetesse, seega, üks nakatunud koer võib nakatada tuhandeid lemmikuid. Kuna enamus lemmikloomadele halba tegevas ussid võivad ka inimesele kanduda, on nii kassi kui koera ussikuur väga oluline. Lisaabinõuna tuleks kindlasti pesta tihedalt käsi ja puuvilju/marju. Kuna parasiitide munad on imetillukesed, siis nende palja silmaga nägemine on sisuliselt võimatu.
Palun, korista õues enda järel koera väljaheited - parasiitide munad on VÄGA vastupidavad!

Mu koer oksendas ussitableti välja. Kas peaksin talle uue andma?
Jah, kindlasti, kui oksendamine toimus vahetult pärast ravimi manustamist. Võib juhtuda, et lemmikud ei talu teatuid preparaate, sellisel juhul tuleks valida mingi alternatiivne toode. Eestis on erinevaid ussitablette isegi käsimüügis saadaval. Näiteks kassidele on olemas mugavad täpilahused, koerad söövad enamjaolt tablette ning kutsikas-kiisupojad saavad siirupit.
Väga oluline on ussikuuri tehes teada enda looma kaalu. Kui sinu koer kaalub näiteks 12 kilo, siis mitte mingil juhul ei tohi anda talle ussirohtu, mis toimiks 10 kilosele loomale. Liiga väikese doosi puhul ei pruugi ravim mõjuda, hullemal juhul võib see lõppeda usside resistentsusega. Seega pole ussikuurist mitte mingit kasu ning uued vastsed on ussirohule vastupidavamad.

Mul on toakass, kas talle on ussikuuri vaja?
On, sest usse ei saa ainult väljast. Näiteks võib ussid saada pesemata marjadelt või puuviljadelt. Parasiididesse võib nakatuda ka haiget looma katsudes ja silitades, lisaks võivad ussid koju tulla välisjalanõude "abil".

Allikas Petcity.ee