Nelja-aastasel Lottel ja kahesel Pepijnil on avaras elutoas piisavalt ruumi mängimiseks ja joonistamiseks. Klaasuksed, mida ei kasutata, loovad avatud tunde. Mänguasjad ja raamatud on mahutatud dekoratiivsetesse sahtlitesse.
Sisustus
1. juuni 2021, 15:50

FOTOLUGU | Amsterdami lähistel asuvas kodus on tõeline boholik paradiis

Kui hollandlanna Roos 15-aastase tüdrukuna Noa Noa disainitud riietesse armus, poleks ta uskunud, et kunagi hakkab see Taani rõivamärk mõjutama ka tema kodu sisustusstiili.
1. Pudi-padi kogutakse väiksesse Ikea sahtelkappi. Teadetetahvlile on kinnitatud ilusad pildid ja muu meeleolukas. 2. Esiku tapeedi ülejäägist valmis dekoratiivne pind töölaua taha seinale. Vanadest plankudest tehti ilus lauaplaat.

“Armastasin neid ilusaid hallikasrohelisi romantilisi rõivaid, sestpeale on mul nõrkus selle värvigamma vastu,” räägib Roos. “Kui neli aastat tagasi nägin samades nüanssides Flexa seinavärve, tundsin otsekohe, et pean need oma koju tooma!”
Roos koos abikaasa Danieli ning kahe lapse, Lotte ja Pepijniga, elab 1970. aastatel ehitatud ridamajas Katwijkis, umbes viie miili kaugusel Amsterdamist.
Enne seda üürisid nad lausa mere ääres asuvat maja, kuid soovisid osta päris oma kodu. “Daniel tahtis garaaži ja mina unistasin päikesepaistelise aiaga suuremast majast. Praegune elumaja on 140-ruutmeetrine, Hollandi mõistes küllalt suur, ja väga valgusküllane, mis on minu jaoks oluline. Me ei ela enam merele küll nii lähedal – sinna on nüüd viis minutit jalgrattasõitu, nii et siiski... Hindan seda, et ka minu vanemad elavad lähikonnas.”

1. Väikese laua meisterdasid Roos ja Daniel samuti ise, aluseks on tee äärest leitud akvaariumiraam. 2.Dekoratiivne seinapilt on tehtud kuue raamatu 2000 rullitud lehest. Selleks kulus kümme tundi.

Armastavad remonti

Majas olid küll heas korras põrandad ja tapeedid, ent kuna remonti polnud tehtud ehitamisest saati, soovisid Roos ja Daniel tuua majja oma koloriiti. Elutoa ja köögi vaheline sein võeti maha, nii tekkis valgusküllane avatud planeering. Kõik köögipinnad vahetati välja uute vastu ja kolmandal korrusel asuv pööning renoveeriti.

“Me armastame remonti teha! Kohe, kui võtmed kätte saime, asusime lammutama. Oleme enamjaolt kõik ise teinud, vaid suuremate tööde juures usaldame oskustöölisi. Veel pole me kõigega valmis saanud, näiteks pööningule tuleb minu tööruum, kuna alustasin hiljaaegu oma ettevõtlusega. Enne oli minu kabinet praeguses Lotte toas, aga Pepijni sündides sai see ruum temale. Nii et paljud minu asjad on seni veel kastidesse pakitud. Vannituba on maja valmimisest saadik remontimata, tõelises 1970ndate stiilis. Kuid pole hullu, retro on ju moes,” naerab Roos.
Allkorrusel on suur ruum köögi ja elutoaga, samuti tualett. Teisel korrusel asuvad kolm magamistuba koos vannitoaga. Ülemine, pööningukorrus ootab korrastamist.

1. Köögiosas on väike töölaud, kus koostatakse ostunimekirju ja kus lapsed meeleldi joonistavad, kuni söök valmib. Laud osteti secondhand’ist ja selle saab Pepijn, kui suuremaks kasvab. 2. Siin-seal püüavad pilku kaunid vaikelud, mida Roos armastab aeg-aj
Nelja-aastasel Lottel ja kahesel Pepijnil on avaras elutoas piisavalt ruumi mängimiseks ja joonistamiseks. Klaasuksed, mida ei kasutata, loovad avatud tunde. Mänguasjad ja raamatud on mahutatud dekoratiivsetesse sahtlitesse.

Võimlemisrõngad elutoas

Juba hallis võtab tulijat vastu roheline gamma William Morrise mustrilise tapeedi kujul. Koos musta plaatpõranda ning tahumata puidust esikumööbliga annab see ruumile elegantse ja veidi rustikaalse ilme. Üles viib spiraalne trepp.
Kombineeritud köögis-elutoas jagub ruumi nii Roosi kui laste töölaudadele. Laest ripuvad võimlemisrõngad. Raamatud ja mänguasjad on hoiul ratastel liikuvates puitsahtlites, mida ka kaheaastane Pepijn jaksab veeretada. “Meile on tähtis, et lapsed saavad igal pool mängida, ilma et peaksime muretsema kriimude pärast. Asju ostame enamjaolt kirbukatelt, ajalugu ja kulunud pinnad on minu jaoks väärtuslikumad kui uustoodang. Lapsena käisin koos isaga täikadel, mulle on alati olnud omased vanad esemed, ilusad kapid ja kaisukarud. Õppisin varakult vanas ilu nägema,” jutustab Roos.

1. Neljane Lotte viibib meelsasti hubases tagaaias. Aed oli kodu ostmisel üks kõnekamaid argumente. 2. Oma ideed jäädvustab Roos ilusasse kirjakomplekti.
1. Kaheaastane Pepijn magab oma toas. Nii voodi kui taburet on kirbuturult. Linnumaja kujuga lambi valmistas paar ise. 2. Väikese nagi meisterdas Roos vanast lauast, mille külge kruvis üksikuid vanu konkse. 3. Seinariiul ja nagi on ise meisterdatud, Roos
1. Lotte peokleidid ripuvad käeulatuses, et oleks vajadusel kohe võtta. Riidepuu võitis Roos instagrammi võistlusel. 2. Nelja-aastase Lotte toas on samasugused summutatud värvid nagu kogu majas. Ühele seinale on kinnitatud puulauad, et seinakujunduse muu

Unistus talust hanede ja kitsedega

Ka abikaasa Danieli meelest on tore koos kirbuturgusid külastada. “Ta aitab mind meeleldi, kui mul mõni uus idee tärkab – uue laua meisterdamisest kuni paberist “maalini”, mis nüüd ripub diivani kohal. Selle tegemiseks kulus meil kümme tundi.”
Rohelisi nüansse leidub kõigis tubades. Koos toataimede, unikaalsete kaunistuste ja puiduga. Paar on loonud väga isikupärase ja inspireeriva, loomuliku hõnguga kodu. “Meile siin väga meeldib, aga järgmiseks unistuseks on väike talumajapidamine maal, suure krundiga, kus saaksime pidada hanesid, kitsi ja kanu. Kuid ikka vanematele ja merele lähedal.”

1. Magamistoas loovad vaoshoitud värvid rahu ja harmooniat. 2. Voodikapp, nagu enamik asju, on teise ringi leid, ka dekoratiivsed rohelised ja sinised sahtlid on ostetud kirbukatelt.
Kandik, Järve Selver, 7.99 • Vaas, Järve Selver, 4.99 • Pleed, H&M Home, 59.99 • Jõuluehe, H&M Home, 4.99 • Morrise tapeet, Muster, 59 eurot rull • Majakujuline väike riiul, Järve Selver, 19.99 • Woolishi padi, Tallinna Kaubamaja, 32.99 • Märkmelõks, Tiger, 2.-

Roosi nõuanded:

• Valmista või tee ise asju ümber. Nii saab kodu isikupärasem.
• Osta secondhand’ist – on personaalsem, odavam ja pealegi keskkonnasõbralikum.
• Kujunda kodu esemetega, millel on ajalugu.
• Pööra tähelepanu pilgu-püüdjatele, mis teevad kodu huvitavaks. Meil on selleks elutoas asuv seinadekoratsioon.
• Sisusta kodu nii, et lapsed saaksid vabalt mängida ega peaks kartma, et midagi katki läheb. See on ju ka nende kodu!

Kes: Roos Eldering koos abikaasa Danieli, tütar Lotte (4) ja poeg Pepijniga (2), lisaks kassid Ioes ja Ieve.
Roos töötab sisustusstilisti, dekoraatori ja fotograafina, alustas oma ettevõtlusega. Vt instagrammist @elderingroos.
Daniel töötab psühholoogina.
Kus: Katwijk, Holland
Mis: 3 korrusega 140 m2 suurune ridamaja aastast 1970