Foto: Living4media
Sisustus
22. august 2021, 14:55

Lihtsad reeglid, millega luua koju ideaalne valgus

Harjumuspäraselt kasutatakse eluruumides enamasti ühte laevalgustit, aga hoopis isikupärasema ja praktilisema lahenduse saab valgusteid kombineerides.

Valgusallikate iseloom annab ruumile meeleolu. Mõned valgustid lisavad kodusust, teised tagavad efektse mulje, kolmandad loovad sobiva töökeskkonna.
Nende valik lähtub ruumi suurusest ja kujust, värvidest ja sisustusest, aga ka päevavalgusest. Samuti on tähtis arvestada pereliikmete harjumustega: kus süüakse, kus loetakse raamatut, kus tehakse koolitükke? Ruumi valgus ei pea jaotuma ühtlaselt, aga peab olema mugav ja silmadele ohutu.

Mitu valgustit?

Valgustite arv ja olemus sõltuvad nii toa suurusest kui ka inimese ootustest ja maitse-eelistustest, aga üldiselt ei soovitata piirduda ühe valgusallikaga. Küll ei tohiks üle pingutada dekoratiivsete lampidega – neid võikski olla ruumis üks või kaks, ülejäänud valgustid peaksid jääma peidetuks või olema tagasihoidlikud.
Ei tasu jääda stampidesse kinni valgusti tüüpide osas – elu- ja magamistoas ei pea olema ilmtingimata laevalgusti, samamoodi võib anda põhivalguse kas seina- või põrandalamp, süvistatud või peidetud valgusriba. Mida rohkem on ruumis eri tüüpi valgusandjaid, sest enam on võimalusi: millal vajatakse üldist, millal suunavat või hämarat valgust. Palju oleneb ju ka meeleolust.
Kui tööruumi sobib külmem, siis kodustesse eluruumidesse kindlasti soe valgus. Ka kodu köögis ja vannitoas võiks eelistada sooja valgusega leedlampe. Hubasust saab luua valguse ja varjude koostöös. Ruumi oluline osa või mõni konkreetne ese valgustatakse välja ning ülejäänud ruum jääb varju. Näiteks võib valgustid panna varjatult seinariiulite alla.

Foto: Living4media

Muuda valgusega ruumi kuju

Valgusega mängimine annab võimaluse muuta ka ruumi visuaalset kuju. Näiteks kitsa ruumi korral toimib hästi seinte väljavalgustamine. Selleks saab kasutada nurga- ja seinalampe, aga ka lae- ja põrandalambi valgusvihu saab seinale suunata.
Madalas ja väikeses ruumis võiks rippuvatest lampidest loobuda ja kasutada nende asemel süvistatud või seina- ja põrandavalgusteid. Ülespoole suunatud valgusega saab muuta ruumi silmale kõrgemaks ning ühtlase hajutatud valgusega lisada avarust.
Sisustades tasub teada, et ka materjalid mõjutavad valguse toimet ruumis. Mõned materjalid hajutavad, teised võimendavad ja kolmandad peegeldavad valgust. Valgus ei tohi pimestada ega tekitada häirivaid peegeldusi. Näiteks tume puit ja vaibad summutavad valgust, seevastu hele lakitud puit ja klaaspinnad peegeldavad seda.

Lähtu ruumi otstarbest

Lisaks sõltub valgustite valik loomulikult ka ruumi otstarbest – kui vannituba peaks mõjuma virgutavalt, siis magamistuba uinutavalt.
Elutoas on kõige olulisem tagada korralik üldvalgus, mida võib täiendada seina- ja põrandalampidega. Kuna elutuba tahetakse enamasti visuaalselt avardada, võiks kasutada hajutatud valgust.

Magamistoas peaks olema soe ja hubane valgus, voodi juurde võiks planeerida mugavad kohtvalgustid lugemiseks.
Lastetoas on tähtsaim üldvalgus, kusjuures lamp võiks olla alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastiga, et valgusallikas silmadele haiget ei teeks. Lapse koolilaual on "kohustuslik" tööpinda valgustav kohtvalgusti.
Köögis on oluline valgustada välja töötasapinnad ja söömisala. Kui töötasapindade valgus on külm ja intensiivne, saab hubasust luua sooja üldvalgusega.
Vannitoa valgustite esimene märksõna on niiskuskindlus. Enamasti paigutatakse lakke ja peegli kohale süvistatud leedtuled, mis mõjuvad hommikuti virgutavalt.
Esiku valgustus peab olema külluslik. Ruumi väiksusest hoolimata tasub siia planeerida nii tugev üldvalgus kui ka kohtvalgustid, esikupeegli võiks eraldi välja valgustada.

Foto: Living4media

Ole trendikas!

Kodu põhivalgus planeeritakse tavaliselt aastateks või aastakümneteks, aga dekoratiivlampidega saab eluruumide ilmet aeg-ajalt värskendada. Tänavu on moes mitmel kujul retro, mis mõjutatud 60. ja 70. aastatest, ning värviküllane futurism. Disainvalgustite värvid ja vormid on uudsed. Taas leiavad kasutust erinevad plastid, klaaskiud ja puhutud klaas, käsitsi lihvitud kristall ja muu peen käsitöö.

Nipid

• Üles suunatud valgus teeb ruumi justkui kõrgemaks.
• Suunatavad lambid võimaldavad välja valgustada pimedaid nurki.
• Kitsa ruumi muudab visuaalselt suuremaks seinte valgustamine.
• Rippuv valgusti teeb madala ruumi silmale veelgi madalamaks, pigem võiks eelistada süvistatud või laepinna peale jäävat valgustust.
• Ühtlane hajutatud valgus lisab avarust.
• Ühest-kahest dekoratiivsest lambist ruumis piisab, ülejäänud valgustid võiksid olla võimalikult märkamatud.
• Nõrk valgus peidab kujundamisel ja ehitamisel tehtud vigu, tugev valgus toob neid esile.