Foto: Eva Luigas
Kodu ja Aed
14. aprill 2019, 10:00

KODUKIRI TULETAB MEELDE I Porrulauk on kasvatamist väärt köögivili! (1)

Põneva kasvukujuga porrulauk on kasvatamist väärt köögivili. Ta on mahedama maitsega kui tema lähisugulased sibul ja küüslauk. Kulinaarselt hinnatakse kõige rohkem porrulaugu valkjat ebavart, kuid ka sügavrohelisi lehti on mõnus supiroheliseks kasutada.
Foto: Wikimedia

Porrulauk (Allium ampeloprasum Porrum-rühm) kuulub liilialiste sugukonda, on kaheaastane külmakindel rohttaim. Porrulauk sisaldab ohtralt mineraalaineid, eriti rauda, samuti leidub temas C-­ ja B- grupi-vitamiine.

Kasvukoht

Porrulauk kasvab hästi sügavalt haritud keskmise raskusega liivsavimullas, mille reaktsioon on nõrgalt happeline või neutraalne (pH 5,6–7,2). Sügisel mulda harides antakse kõdusõnnikut või komposti 6–10 kg/m². NB! Eelviljadeks ei sobi porrulaugule liilialiste sugukonda kuuluvad taimed.
Koos kevadise mullaharimisega on soovitatav anda kompleksväetist, sest porrulauk on pika kasvuajaga (160–200 päeva külvist kuni saagini) ja vajab hulgaliselt toitaineid, eriti kaaliumi. Mulla pritsimine kevadel “Taime rammu” või vermikomposti vesilahusega parandab mullaviljakust ja mõjub porrulaugutaimede kasvule hästi, tugevdades just nende juurestikku.
Taimi võib kasvatada eri kohtades. Kasvuturvas sobib anumatesse, mille põhja tuleb panna drenaaž ja põhiväetiseks kasutada kanakakat. Anumad peaksid olema 30 cm sügavad, siis on porrulaugutaimedel kasvuruumi piisavalt.

--------------------------------------------------------------------------------

Foto: Tiina Paasik

 

Külv ja istutamine kasvukohale

Porrulaugutaimede ettekasvatamiseks kulub 60–70 päeva. Kassettidesse tasuks seemned külvata hiljemalt märtsi keskel. Seemneid on soovitatav eelnevalt üks öö leotada, siis tahendada ja külvata kassettidesse üksikult. Külvid võib katta vermikuliidiga. Jälgida tuleks, et katet oleks piisavalt, vähene kate jätab tärkamisel seemned idulehele. Külve tuleks kasta eelsoojendatud veega (25 °C).
Seemnete idanemiseks hoia kassette temperatuuril 20­–25 °C. Porrulaugutaim on üheiduleheline. Kui taimed on juba pärislehe faasis, siis võiks kastmisveele lisada köögiviljadele sobivat vedelväetist.
Kasvukohale saab taimed istutada mai keskel, kui neil on 4–5 pärislehte. Istutada tuleks reavahega 60 cm ja taimede vahega reas 15–20 cm.
NB! Istutada võib taimi ka paarikaupa, see võte sobib eriti siis, kui väikeaias on peenramaad vähe. Lehti tuleks istutamisel kärpida kolmandiku ulatuses ja istutada taimed 1–2 cm sügavamale kui kassetis. Seejärel kasta eelsoojendatud veega, jahedal kevadel võib mõneks päevaks ka katteloori peale panna ning ilmade soojenedes selle eemaldada.

--------------------------------------------------------------------------------

Foto: Eva Luigas

Kasvuaegne hooldustöö

Taimed vajavad muldamist, see pleegitab ebavart. Varjutamine on lihtne: varte ümber võib keerata pappi, pista neile ümber toru või muud materjali, mis valgust läbi ei lase.
Porrulaugutaimed kasvavad kaua ja vajavad vähemalt 3–4 korda pealtväetamist. Soovitatav on kasutada lahjendatud virtsaleotist (1 : 10) või linnusõnnikuleotist (1 : 20). Pealtväetamiseks võib kasutada ka kanaka + mereadru väetist, mida tuleks raputada taimede ümber ja kobestada mulda. Kuivemal perioodil tuleks seejärel kohe ka kasta.

--------------------------------------------------------------------------------

Foto: Living4media

 

Saagikoristus

Sügisel tuleks saak koristada enne püsiva külma tulekut, sest üksikud öökülmad porrulaugutaimi ei kahjusta. Taimed tuleks aiahargiga välja kaevata ning lehed ja juureosa (1–2 cm) tagasi lõigata.
Porrulauk säilib temperatuuril ­ 1 °C õhuniiskusel 80–90%. Kui on võimalik porrulaugud keldris liiva sisse pakkida, säilivad nad isegi kuni märtsini. Mõne taime võib aga jätta kasvukohale talvituma ja ta enne külmade tulekut kuuseokstega katta. Temalt saab siis varakevadel värsket rohelist.

Sordid

’Elefant’ – keskhiline sort, saak valmib septembris-oktoobris, säilib kuni detsemberini
’Carentan’ – väga saagikas, hiline, külmakindel. Ebavars jäme, läbimõõt 5–6 cm, pikkus 15–20 cm