Foto: Living4media
Remont ja Ehitus
26. veebruar 2021, 08:32

Lihtsalt ja soodsalt: päevinäinud köök saab värske ilme

Köögi renoveerimine on suur investeering, mida aastast aastasse edasi lükatakse, seniks olemasolevaga leppides. Ent väsinud kööki saab tuunida ka piiratud ressursi varal.

Õnnestumise võti peitub eelkõige kahes teguris: põhjalikus eeltöös ja fantaasialennus. Kõigepealt tuleks köök korralikult­ puhastada ning kappide ja töötasapinna seisu­kord üle vaadata. Mõne tööga saab ise hakkama, mõnel puhul vajab köögimööbli värskendamine ikkagi spetsialisti abi. Kindel on aga see, et ümberkujundamisega saab hakkama igaüks. Netiavarustest leiab hulgaliselt ideid, kuidas vanale mööblile uut hingamist anda.

Võõpa mööbel üle

Kõige lihtsam viis kogu köögile värske ilme andmiseks on kapiuste ülevärvimine. Kvaliteetselt pealekantud värvikiht jätab mulje, et tegu on täiesti uue mööbliga.
Köögimööbli värvimine on siiski päris ajamahukas ettevõtmine, mis koosneb mitmest etapist. Esmalt tuleb kapiuksed karkassilt maha võtta ning käepidemed, hinged ja sahtlikandurid lahti kruvida. See on vajalik, et viimistlemine oleks mugav ning tulemus ühtlane. Et iga uks ja sahtel hiljem oma õigele kohale tagasi saaks, võib need eelnevalt märgistada.
Enne värvima asumist puhasta uksed rasvast ja muust mustusest. Tavaliselt niiskest lapist ei piisa, kasuta kas nõudepesuvahendit, äädikalahust või spetsiaalseid kodu­puhastusvahendeid. Kui on lahtist värvi või näiteks naelapeadel roostet, siis eemalda see korralikult, sobiliku tööriista värvi ­eemaldamiseks leiad ehituspoest. Kontrolli pind veel põhjalikult üle ja kui sellel esineb defekte, siis pahtelda ja lihvi, sest värske värvi alt jäävad pisemadki iluvead kohe silma.
Kui mööbel on puhas ja kriimud-täkked peidetud, siis karesta värvitav pind kergelt keskmise karedusega lihvpaberiga (150–200) üle nind seejärel eemalda tolm, et värv paremini pinnale nakkuks.

Värvi alla käib alati krunt, ka see on aluspinnaga nakkumise huvides. Vali kiirestikuivav lahustipõhine kruntvärv, mis sobib ka varem värvitud pindadele (näiteks Tikkurila Otex). Kindlasti uuri poes kruntvärvi valides, kas see kinnitub sellisele pinnale, mida värvima hakkad. Kui kruntimise lõpetad, siis õhuta ruumid ja võid hakata tegelema kattevärviga.

Vali värv välja kodus

Mööblile värvi valimiseks võta esmalt ehituspoest värvinäidiseid ja riputa need köögis kappide kõrvale üles. Nii saad otsustada värvi üle keskkonnas, kuhu see peab sobituma. Vaata värvi nii päevavalges kui ka õhtupimeduses. Tihti osutub valituks hoopis teine värv kui see, mis poes kõige atraktiivsem paistis.
Mööbli värvimiseks kõlbab vaid selline mööblivärv, mis on kulumiskindel ja enamasti veepõhine (näiteks Vivacolor Special Furniture Akva). Kui eelistad ühtlast veatut tulemust, siis kasuta pintsli asemel madalakarvalist veluurrulli. Kui aga tulemus võiks olla faktuurne või rustikaalne, siis kasuta pintslit. Värvi uksed üle vastavalt vajadusele kas üks või kaks korda ning lase värvil korralikult ära kuivada. Käepidemete tagasi­kruvimiseks ja uste kapi külge panemiseks tuleks varuda kannatust. Kui liiga vara tegutsema hakkad, võid värvkatet rikkuda.
Kui tegu on puidust kapiustega ning soovid puidusüü nähtavaks jätta, siis lihvi kogu aluspind lakist puhtaks ning viimistle uksed kas läbikumava vaha või meelepärase peitsiga.
Kui aga ülakappide uksed on sootuks vigastatud, võiks kaaluda nende eemaldamist ning teha kööki efektsed avariiulid. Selleks saad ära kasutada näiteks varasematest ­remontidest üle jäänud tapeedijäägid. Kui konstruktsioon avariiuliteks ei sobi, siis võib need ka maha võtta ning panna vabale pinnale lihtsad seinariiulid, mis võivad olla soetatud vanavara- või taaskasutuspoest. Sellega lisad kööki nii väärtuslikku panipaigaruumi kui ka originaalsust.

Käepidemed ja töötasapind teevad imet

Mõnikord ei vajagi köögikapid värvimist, küll aga tuleks töötasapind või käepidemed­­ välja vahetada. Kui vana töötasapind on täispuidust, siis piisab tihti vaid üle­lihvi­misest, aga kui pind on veest pundunud või ei meeldi enam materjal, saab vana tasapinna järgi lasta ehituspoes uue lõigata. Valida võid näiteks laminaadi või liimpuidu, vastavalt maitsele.
Värskendavalt mõjub ka vanade käepidemete vahetamine uute vastu. Seda tehes arvesta alati eelmiste käepidemete tarvis tehtud aukudega, mis küll valikut mõneti piirab, aga on siiski vajalik, et üldmulje saaks eeskujulik.

Tapeet või tahvel seinale

Kriitilise pilguga tasuks üle vaadata ka seina­osa, mis jääb alumiste ja ülemiste kappide vahele. Just selle ala kujundamisega saab köögi ilmet oluliselt muuta.
Kui seinas on kulunud või katkised keraamilised plaadid, tasuks kaaluda nende väljavahetamist. Mõnikord tuleb kõne alla ka vanade plaatide üleplaatimine või ülevärvimine, kuid selle üle pea kindlasti nõu spetsialistiga. Vahel piisab ka plaadi­vuuki­­de uuendamisest – enne seda tuleb vana vuuk täielikult eemaldada.

Töötasapinnatagune sein peab olema kergesti puhastatav, sest sinna satub nii rasva kui toiduosakesi. Üks lihtne võimalus on värvida sein üle tahvlivärviga – nii saad seda hõlpsalt puhastada, samas sinna ka vajalikke märkmeid teha või retsepte kirjutada.
Taustaseina võib ilmestada ka tapeediga.­ Kõigepealt tee sein puhtaks, siis mõõda välja parajad tükid ja paigalda need niiskus­­­­kindla tapeediliimi­­ga seinale. Tavaline fliistapeet, kui seda köögitingimustes kasutada, tuleks enne kindlasti veepõhise kulumiskindla põranda­­lakiga üle lakkida, et pinda oleks hiljem kerge puhastada. Pärast lakkimist täida tapeedi ja töötasapinna vahelised ühendused sanitaarsilikooniga.

Võta valgus appi

Köögis peab olema vähemalt üks suur ja hästivalgustatud töötasapind. Poest leiad nii soodsaid näpitslampe kui ka kapi alla peidetavaid leedvalgusribasid. Köögi värskendamise käigus kaalu kindlasti lisa­valgustite paigaldamist, eriti kui seni oled valgusest puudust tundnud. Üldiselt pole köögis valgust kunagi ülearu, seega võid planeerida valgusti ka valamu ja pliidi kohale. Töötasapinnale langev valgus võib olla külm ja intensiivne, aga kui soovid tuua kööki sooja ilmet, siis võiks panna suure ja sooja valgusega lambi söögilaua kohale.
Mõnikord vajavad köögis uuendamist hoopis aknalaud ja aknakate. Päevinäinud ruloo või igava kardina vahetamine trendika puitruloo või efektse Rooma kardina vastu annab täiesti uue ilme ja toob muidu praktilisse ruumi põneva aktsendi.

Kaltsuvaip peidab kulunud koha

Köögi ilmet aitavad muuta ka detailid, näiteks uued säilituspurgid, köögiriistade tops, avariiulile asetatud nõud või kruusid, atraktiivselt paigutatud kokaraamatud. Alati parandab meeleolu rohelus – näiteks ürdipotid aknalaual või suur ja alati täidetud puuviljavaagen. Kui köök tundub igav ja väsinud, siis laota käidavasse kohta rõõmsatriibuline kaltsuvaip. Üldmulje on kohe õdusam ja rõõmsam ning kulunud kohad põrandal saavad varju alla. Värve võib kööki juurde tuua ka muu kodutekstiiliga, näiteks käterätikute ja tooli­patjadega. Selleks, et kööki paremini korras hoida, soeta avariiulitele või kapi otsa mõned korvikesed või kirkad plastkarbid, kuhu pudi-padi peitu panna. KK

Köögikappide värvimiseks vajalikud töövahendid

kindad
maalriteip
värvivann
liivapaber (P 150–200)
pintslid
värvirull