Talve eel külvatud spinatid on aprilli alguseks juba suured.Foto: Eva Luigas
Kodu ja Aed
8. november 2020, 07:37

Otsi seemnepakid välja! Talvealune külv kasvuhoones annab saaki juba varakevadel (1)

Kasvuhoone tuleks korrastada juba sügisel. Kui nüüd sinna peenrad valmis teha, on kevadel lihtsam ja ilmade soojenedes saab kohe taimed kasvama panna.

Mina olen juba aastaid novembris-­detsembris külvanud kasvuhoonesse eri köögiviljataimede seemneid, teinud n-ö talvealust külvi. Tulemusega olen väga rahul, sest nii on mul esimene korralik saak toidulaual juba aprillikuust alates. Kõigepealt saan sealt noppida spinati- ­ja salatilehti. Ka porgandid olid juba mai lõpul maitsmiseks parajad.

Foto: Living4media

Selleks, et juba varakult oleks kasvuhoonest midagi noppida ning jääks ruumi ka kevadisteks istutusteks, tegutse siin kirjeldatud järjekorras.

Valmista ette kasvupind ja vii kokkuriisutud puulehed kasvuhoonesse peenra täiteks!

Kaeva kasvuhoonepeenrasse süvend ja puista lehepraht sinna, peale riputa pisut istutus- või sügisväetist, hobusesõnnikukomposti või muud mullaparandajat, kasta kõik see kergelt läbi ning rehitse muld peale tagasi. Kevadel ilmade soojenedes hakkab lehekompost lagunema ja soojendab niiviisi mulla kiiremini üles. Kuna ka toitainevaru on mullas olemas, hakkavad taimed jõudsamalt kasvama.

Talve eel külvatud spinatid on aprilli alguseks juba suured. Foto: Eva Luigas

Talikülva!

Talikülvi seemned külvatakse peenra otsa, siis ei sega nad kevadel tomati-. paprika­- ja kurgitaimede kasvukohale istutamist.

Kõigepealt tõmba kuni 10 cm sügavused külvivaod. Vao põhja soovitan lisada universaalset kasvuturvast, sest olen täheldanud, et kasvuturba lisamisel idanevad seemned ühtlasemalt.
Külva seemned tavalisest natuke tihedamalt, sest osa neist ei pruugi idaneda. Kuna esimesi lehti saab korjata juba noortelt taimedelt, siis ei ole ka harvendamine vajalik. Tihedamad külvid sobivad salatile, tillile ja spinatile. Pane külvivagude ette kindlasti etiketid, kuhu kirjuta lisaks liigi- ja sordinimele ka külvikuupäev. See on oluline, et jälgida seemnete idanemise aega ja saagi valmimist.
Külvatud seemned kata 1–1,5 cm paksuse mullakihiga ja vajuta kindlasti laua­jupiga kinni. Kinnivajutamine tagab parema idanemise ja tärkamise.

Kasuta katteloori!

Katteloori võib asetada külvidele märtsi­kuus, siis kui päevane temperatuur on üle 10 ºC, aga öösel võib veel miinuskraade ette tulla. Katteloor kiirendab idanemist ja kaitseb juba tärganud taimi külmanäpistuste ja suurte temperatuurikõikumiste eest.

Kasta ja hoolda!

Esimest korda kasta kindlasti eelsoojendatud veega. Kasuta hästi peenikese sõelaga kastekannu või kasta isegi läbi katteloori. Kasta kindlasti hommikupoolikul ja esialgu piisab paarist korrast nädalas.
NB! Taimed ei vaja kasvuaegset pealtväetamist, sest tegemist on varajase saagi andjatega.

Õhuta kasvuhoonet!

Päeval, eriti päikseliste ilmadega, võib kasvuhoone temperatuur juba vara­kevadel üpris kõrgele tõusta. Seetõttu on kasvuhoone akna või luukide avamine päeval üsna oluline. Õhutamist on vaja ka liigse niiskuse vältimiseks, samuti võivad pisitaimed ülemäärases soojuses inetult välja venida.

Tarbi kohe!

Saaki saab juba aprillikuust alates. Spinati-, salati- ja tillilehti võib noppida 2–3 kaupa. Porgandid on söömiseks mõnusad mai lõpupoole. KK

Sortidest soovitan:

Aedporgand ’Muscade’ – väga varane, porgand 16–18 cm pikkune, oranži südamega
Aedsalat ’Witte Dunsel’ (nn lõikesalat, lambakõrvasalat ) – väga saagirikas, kollakasroheliste lusikakujuliste lehtedega, kiire kasvuga
Aedtill ’Mammoth’ – sobib talvealuseks külviks
Aedspinat ’Industra’ – püstise kasvuga tugev taim, suurte lehtedega
Aedseller (lehtseller) ’Gewone Snij’ – vürtsikate lehtedega.
NB! Kasvuhoonesse tasuks ka varakevadiste külvide jaoks pisut ruumi jätta. Juba märtsis võib sinna külvata rediseseemneid või tippida mulda mõned ajatussibulad. Needki annavad kiirelt saaki, seega peaks usinal aednikul aprilli lõpus või mai alguses kasvuhoones juba üht-teist leivakõrvaseks korjata olema.