Suur labidas sobib värske lume lükkamiseks. Niiske ja raske lumega on väike labidas targem valik.Foto: Living4media
Kodu ja Aed
10. detsember 2022, 11:43

Artikkel ilmus esmakordselt 05.01.2021

Talv – lumi ja jää on majaomanikule paras väljakutse

Lumerohke talv on Eestis küll iga aastaga üha haruldasem, aga päris taevasse ei jää talv kunagi. Nii seisab majaomanik igal aastal silmitsi lumekoristuse, libedusetõrje ja jääpurikatega.

Kui ka lund napib, siis libedus on meie talves kerge tulema – öösel külmetab, päeval sulatab ning traumapunktis on hullud päevad. Kui suured sõiduteed ja parklad on õppinud spetsialistide puhastada, siis oma koduaia taga oleva kõnnitee, auto sissesõidutee ja aiarajad peab iga koduomanik ise turvaliselt läbitavaks saama.
Seejuures tehakse arvukalt vigu. Näiteks on kombeks visata teele soola, liiva või ahjust võetud tuhka. Kui liiv on lihtsalt kehvapoolne libeduse tõrjuja, siis tuhk lõhub ära jalanõud ning sool söövitab sissesõidutee kivisillutisse kevadeks koledad augud.
Seega soovitatakse koduseks libedusetõrjeks pigem graniitkillustikku ehk graniidipuru, mis on tõhus, taaskasutatav ega lähe tuulega lendu. Müügil on ka mitmeid efektiivseid kemikaale, aga nende puhul on tähtis pakendilt infot otsida – igale pinnale ja igasse keskkonda kemikaalid ei sobi.

Edasi lugemiseks: