Justkui kaks tuba ühes, laste alad on värvidega eristatud.Foto: Living4media
Remont ja Ehitus
6. jaanuar 2021, 13:48

Lastetoa remont – parajalt lõbus väljakutse

Lastetoa sisustamine on ühest küljest loominguline nauding, kus eri toonide, materjalide ja kangastega saab mängida rohkemgi kui teistes eluruumides. Samal ajal nõuab see ruum eriti põhjalikku läbimõtlemist ja vastutustundlikku lähenemist.
Kui ei suuda kahe värvi vahel valida, võib võtta mõlemad.

Lastetoas kehtivad kolm reeglit: materjalid olgu vastupidavad, mugavad ja turvalised, tuba olgu eakohane ning lähtugu ainult lapse (laste), mitte vanemate vajadustest. Oma võsukesed tuleks kaasata ettevalmistusprotsessi ja uurida, mida nemad tahavad. Loomulikult võib vajadusel tahtmisi suuna­­ta, aga mitte oma arvamust peale suruda. Kui lapsed soovivad, võib neid kaasata ka remonditöösse – nii õpivad nad varakult ise­tegemise kunsti. Töö ja juhendamine võtab küll aega, aga kokkuvõttes mäletavad asjaosalised koostegemist veel kaua ja oskavad tehtu üle ka uhkust tunda.
Eriti suur muutus ootab ees lapsi, kes esma­kordselt kooliteed alustavad. Sestap tasub augustis üle vaadata, kas tuba on vastsele kooli­lapsele veel sobilik ja vastab tema vajadustele. Tuba peab olema harmooniline, et laps tunneks end mugavalt, sest turvaline ja mõnus keskkond mõjub hästi ka õpimotivatsioonile. Samuti peab ruum olema funktsionaalselt planeeritud, et see sobiks nii puhkamiseks, mängimiseks kui õppimiseks.
Enamasti piisab nutikast värskenduskuurist, millega saab pere ise hakkama, aga vajadusel võib töö ka tervikuna sisse osta, eriti kui väiksemate tegemiste kõrval tuleb vahetada aknaid, elektrijuhtmeid või hõlmab remont teisi keerukamaid või mahukamaid töid.

Nunnu seinamaalingu asemel soovivad suuremad lapsed juba grafitit. Foto: Living4media

SEINAD
Seinale värve valides võiks lapselt küsi­­da, kas tal on endal eelistusi tooni osas. Seejuures maksab siiski selgitada, et intensiivne või tume värvitoon ei sobi kindlasti kõigisse seintesse, sest muudab toa visuaalselt väiksemaks ning segab ööund ja õppimiseks vajalikku keskendumist. Enamasti on ju lastetuba pigem väike (10–15 ruutmeetrit), mis eeldab visuaalse avaruse loomiseks pastelsemaid ja heledamaid toone. Rahulikud põhitoonid on näiteks helesinine ja vanaroosa.
Küll võib teismeliste tubades erksate heledate toonidega mängida ja luua neist meelepäraseid kooslusi. Aktsenttooniks sinise kõrvale sobib punane, musta-valge kõrvale aga nii erkkollane, türkiissinine kui ka laimiroheline. Rahulikuma olustiku loob roheline seinavärv koos loodus- ja taimemotiividega. Ühevärvilise seina saab “ellu äratada” lõbusate šabloonide abil, mis annavad enamasti isegi põnevama efekti kui tapeet. Märkmete kogumiseks ja ideede organiseerimiseks võiks lapse koolilaua juures värvida osa seinast magnet- või tahvelvärviga, mis aitab olulisi asju nähtaval hoida.

Justkui kaks tuba ühes, laste alad on värvidega eristatud. Foto: Living4media

PÕRAND
Kui enamasti mõeldakse enne remondi algust eelkõige mööblile või seinavärvile, siis tegelikult võiks enim tähelepanu pöörata hoopis põrandakattele. Lastetoas tasub eelistada looduslikku, aga sellist, mis on vastupidav ja kergesti puhastatav. Kuna lapsed mängivad põrandal, tasub eelistada sooja materjali, näiteks korkparketti või naturaalset puitu. Kui valik langeb siiski vastupidava laminaadi kasuks, aitab soojemat ja pehmemat atmosfääri luua suur mõnus vaip, mille alla saab kinnitada libisemiskindla võrgu, et vaip mänguhoos paigal püsiks ja lapsele ohtu ei kujutaks.

VALGUSTID JA ELEKTRITÖÖD
Mitmekülgne valgus lastetoas on väga oluline, et lapsel oleks ruumis hea erinevatele tegevustele keskenduda. Kui on soov lapse toa valguslahendust tervikuna muuta, tuleb teha uutele juhtmetele seintesse-lagedesse kanalid. Heal juhul õnnestub vedada juhtmed uutesse kohtadesse laematerjali kohalt või liistude alt. Alati ei peagi laevalgusti juhet ära peitma või kallist elektritööd tellima, piisab ka moodsast teisalduskonksust lae all.
Lastetoa valgustus on tähtis osa kujundusest, sest see mõjutab meeleolu ja rõhutab või peidab seinavärvi. Liiga eredas valguses viibimine võib tekitada ka pärast tule kustutamist unehäireid.
Erinevalt teistest eluruumidest on laste­toas oluline ka korralik üldvalgus. Lastetoa lamp peab olema alt kaetud läbipaistmatu materjaliga ning valgus ei tohi olla suunatud otse lapsele silma. Mõistlik on kombineerida eri tüüpi valgusallikaid: seina-, riiuli-, põranda- ja laualampe, võimalusel tasub neile lisada regulaatorid ehk dimmerid. Praegusel ajal on kooli­laste töölaual juba algkoolist saadik ka arvuti, mis kiirgab samuti valgust, aga sellest töötegemiseks ei piisa. Niisiis peab olema lapse kirjutuslaua kohal kindlasti ka korralik kohtvalgusti.

Retrolik ja moodne tapeet. Ning piisavalt neutraalne, et kaua kesta.

TAPEET
Lastetoa seina sobib värvi alternatiivina või värvi kõrvale ka tapeet. Kui laps soovib valida teematapeeti, tasub sellega katta vaid üks sein ning jätta ülejäänud seinad värviga kaetuks. Siis on hiljem lihtsam toale uut ilmet anda, sest laste maitsemeel muutub kiiresti.
Toa avardamise huvides võiks tapeet olla hele ja väikesemustriline. Suur muster kõigis seintes pisendab tuba ja võib väsitada. Seevastu väikese mustriga heledad tapeedid muudavad ruumi avaramaks ja pimedale toale annavad valgust juurde. Värvus ja muster loovad kindla optilise mulje: vertikaalse mustri puhul tundub tuba kõrgem, horisontaalse mustri puhul laiem ja madalam.
Eelmise tapeedi eemaldamine on üldjuhul lihtne. Tapeeti tuleb õrnalt niisutada ja sikutada ning see tulebki kerge vaevaga maha. Seinte tapeetimine on igale täiskasvanule jõukohane, pole sugugi kulukas ega ka väga aeganõudev. Sõltuvalt tapeeditüübist on paigaldamisjuhendid siiski erinevad. Tänapäeval on palju tapeeditüüpe, mida on omaduste ja materjali alusel võrdlemisi kerge eristada. Kõige levinumad ja enim kasutatavad on pabertapeedid, mille puhul kantakse liim tapeedile, lastakse natuke imenduda (sest tapeedi mõõtmed võivad muutuda) ja kleebitakse seejärel seinale. Fliistapeedid säilitavad paigaldamisel oma mõõtmed, mistõttu kantakse liim otse seinale.

SISUSTUS
Lastetuppa mööblit valides lähtu printsiibist vähem on parem – mida rohkem ruumi ja avarust mööbliesemete vahel, seda avaram ruum tundub ja seda mugavam on seal sõpradega mängida. Ka rasketest ja lopsakatest aknakatetest võiks siin ruumis loobuda ja eelistada pigem lihtsat rulood või kerget Rooma kardinat.
Lastetuppa on oluline valida kvaliteetsed materjalid ja ergonoomiline mööbel, eriti tarvilik on puhastatavus, turvalisus ja vastupidavus. Kokkuvõttes tuleb soodsam investeerida kvaliteetsetesse materjalidesse ja vastupidavasse mööblisse. Võimalusel tasub anda mööbliesemetele mitu otstarvet, eriti kui ruum on väike. Näiteks voodialused pani­paigad vähendavad vajadust suurte kinniste kappide järele. KK

Lastetoa remondi aegsed tööd:

- mööbli väljaviimine
- lae-, seina- ja/või põrandakatete eemaldamine
- ruumi ümberplaneerimine
- elektritööd ja valgustite paigaldamine
- akende ja uste viimistlemine
- seinte ja lagede värvimine või tapeetimine
- põrandakatte paigaldamine
- mööbli paigutamine ja seadmete ühendamine