Keraamilised kuivainepurgid, mille silte saab vajaduse korral vahetada.
Sisustus
3. august 2019, 12:00

INSPIREERITUD SINISEST: türkiissinisega korter vanas kõrtsihoones

“Oh, mis selles majas kõik olnud pole! Läbi saja aasta oli siin kõrts, siis keeglisaal, vist ka bordell,” muigavad Risto ja Brenda, kes on sellesse kümne korteriga ajaloolisse hoonesse Tartus rajanud oma esimese ühise kodu. Valmis sai see aasta tagasi.
Alati ei pea hommikueinet võtma laua taga. Väikses köögis – mis selles pisikeses korteris hea planeerimise tulemusel päris suur on saanud – piisab ka baariletist.
Enamik mööblist oli juba enne remonti täpselt paika mõõdetud, Poolast kohale toodud ja onu juures ootel.
Kummutil saab eksponeerida fotosid ühistest hetkedest.

“Algselt oli see minu vanatädi korter, tualett oli küll sees, aga pesemisvõimalusi mitte,” sõnab Risto. Söögitegemiseks oli puuküttega pliit. Ka praegu on korteris ahiküte, mis nii Brendale kui Ristole väga meeldib, aga ahi on värskelt ehitatud. “Ahjusoe on teistmoodi ja mõnus,” leiavad noored. Kuna olemas on ka maakodud, pole küttepuudega probleemi. Klaasuksega ahjust, just nagu kaminastki, paistab elav tuli, mille ees õhtuti mõnuleda, ning soojus jääb tuppa.
“Osa lagesid oli rikutud, need tuli 10–15 cm allapoole tuua,” meenutab selle katusealuse korteri ­pererahvas. “Ehitasime uue köögi, kuhu mahub nüüd ka pesumasin. Duširuumi tegime varasema suure koridori arvelt,” ütleb Risto. Korterisse sisenedes tuleb trepist paar astet allapoole astuda – nii on see olnud algusest peale. Mispärast, seda on nüüd juba raske järele uurida.
Enamik jõukohaseid töid tehti ise, suureks abiks olid pere ja sugulased. Kuna korteri valmimisega kiiret polnud, sai Risto siin piisavalt nikerdada, ehkki ametialaselt on tema teemaks hoopis IT ja mobiilimaksete maailm.

Ajanäitaja. Polaroidfotoaparaadi fotod väärivad väljapanekut.
Noor pere naudib ahjusoojust ja läbi klaasukse paistvat tulekuma.

Palju nutikaid lahendusi

Endisest katusealusest, viltusest ja seni kinni ehitatud ustega panipaigast ehitati magamistuba. “Püsti käidav pind see küll pole, aga magamiseks pole kõrgeid lagesid vaja,” naeravad noored..
Kuna katust toetavaid talasid ei saanud eemaldada, on neist saanud omalaadne ruumijagaja magamisosa ja elutoa vahel. Erinevate meeleolulampidega on magamisruum ülimalt õdusaks muudetud. “Uni on siin suurepärane,” leiavad mõlemad. Suured põlispuud hoiavad eemal tiheda liiklusega tänavalt tuleva müra.
Köök on väikekorteri kohta üllatavalt suur ja kogu pind nutikalt ära kasutatud. Söögilaud oleks liiga palju ruumi võtnud, niisiis eelistati baariletti. Kuna Brenda töötab toitlustuses, oli tal köögi osas hulk ideid. “Pesumasin jääb köögis nähtavale kohale, sestap oli ka selle valimisega omaette tegu,” sõnab Risto. “Aga ühe vaikse ja ilusa me leidsime.”

Elutoast pärit õrn türkiissinine toon on leidnud koha ka köögis. Avatud ruumi pesumasina valimine nõudis pisut mõtlemist.
Keraamilised kuivainepurgid, mille silte saab vajaduse korral vahetada.
Õdus einetamispaik, kuhu saab vajadusel ka arvuti laotada ja tööd teha.
Türkiissinine on läbiv toon ka köögi aksessuaarides.
Sopilises vanas hoones tuleb korterisse siseneda paari trepiastme võrra laskudes.

Valge ja türkiis

Kuna korter on väike ja hämar, on kujunduses kasutatud palju heledaid toone. “Türkiis on lemmikvärv ja seega on ka paljud aksessuaarid seda värvi,” põhjendab Brenda. Maitsekalt sätitud türkiissiniseid detaile kohtab nii köögis kui elutoas.
Kummutipealses ekspositsioonis näeb oma ­polaroidkaameraga tehtud ja välja prinditud fotosid, et nende toredad ühised hetked oleks alati silme all.
“Eestis mööblipoode külastades saime aru, et meie rahakott siin mööbli soetamisele peale ei hakka,” ütleb Risto. Juba lammutustööde ajal pandi kaubikule hääled sisse ja mindi väisama Poola mööblipoode, täpne pilt silme ees, mida soovitakse. Diivanid ja kummutid olid eelnevalt 2–3 cm pealt paika mõõdetud. Üllatav oli hiljem avastada, et üsna sarnased tooted Eesti kaubandus­võrgus on kordades kallimad.
“Arvan, et kui on tahtmist nuputada ja ka ise teha, võib kodu rajada ilma suuremate laenudeta ja oma rahakotile vastavalt,” leiab Risto. KK

Endisest panipaigast sai magamistuba, kus meeleoluvalgustid loovad hea aura.
Vana perenaise ajal oli siin panipaik lahtikäiva diivaniga, millel polnuks kuigi mugav magada. Noored nuputasid ja leidsid koha ka laiale voodile.
Korteris vesi küll oli, aga pesemis-võimalused tuli sinna tekitada.

Kes: Brenda ja Risto
Mis: 28 m2 korter vanas kõrtsihoones