Foto: Modeste Herwig
Kodu ja Aed
27. detsember 2020, 13:11

GALERII | Paradiislik aed, kus kohtuvad voogavad jooned ja modernne arhitektuur

Kui rääkida seiklema minekust, tuleb enamikule mõttesse ümbermaailmareis, mägironimine... Aga aia rajamine?
Marion on õnnelik, et saab kujundada aeda päris algusest peale - oma väikseks maailmaks.
Kaunis kooslus: hoolega pügatud muruplats, erinevad puud ja liigirohked peenrad.
Sahisevad kõrrelised tekitavad kohati tunde, et tegu on loodusrajaga.
Purpur-siilkübarad ja päevakübarad toetavad majaseina efektseid toone.

Aga just nii see Marion van Leeuweni ja ta abikaasa puhul on. Küllalt suurele, 1820-ruutmeetrisele krundile projekteeris perele moodsa kodu ­arhitektist poeg Marc. Sirged jooned, kaasaegsed materjalid. “Mina tegelesin algusest peale aia kujundamisega, see oli tõesti kui unistus – võimalus rajada oma aed! Sirgete joontega majale kontrastiks valisin voogavad jooned,” räägib Marion.
Eesaed on väike, tänava poole ongi näha peamiselt maja fassaad. Aiavaated jäävad hoovi poole. “Soovisin, et aed paistaks võimalikult suur. Vaated kaugusse on olulised, näiteks näeb köögist üle muru kaugemat krundinurka.” Krundi küljed on lagedad, ka see jätab avarama mulje. Sügavust lisab puitkattega rada.

Kuubikujuliseks pügatud bambused on kui väravasambad, mille juurest algab taimeküllane tagaaed.
Taimestik on lopsakas, aga tagasihoidlikes toonides, lastes maja eripäral ja värvidel esile tulla.
Päevakübarad pakuvad värvirõõmu suve lõpus.

Puud andsid küpse ilme

Marion tahab kõike ise teha, kuid küsib ka aia­kujundajatelt nõu. Puud, põõsad ja muud taimed on istutatud oma kätega. “Alustasin puudest. Mõned sain kohalikust aiandist, mõnda tuli oodata kaks aastat.”

Majaehitus võttis natuke kauem aega, kui esialgu plaanitud. Seepärast oli osa puid aiandis ootel. Aga kui kodu valmis sai, sündis justkui üleöö sinna juurde ka aed. Puud ja põõsad andsid sellele küpsema ilme. Marion jättis puudele ruumi kasvamiseks. Kased, mägi­vaher, pähklipuu, kastan, tulbipuu (Liriodendron), ambrapuu (Liquidambar)... Lisaks ilupuudele on ka praktiline aiaosa kahe õunapuu, kahe pirnipuu, kahe ploomipuuga. Eesaias kasvavad pajud on põneva ilmega.

Poja projekteeritud majas kohtuvad traditsioonid moodsa joonega. Aiapoolses küljes on suured aknapinnad.
Tagaaias paikneva mängumaja-ateljee kõrvalt peenrast võib leida ka söödavat. Fotol reas savoia kapsas, rooskapsas ja mitmed maitsetaimed, nagu salvei ja piparmünt. Laudteed ääristab aruheina vaip.
Tänu toestusele püsivad kõrrelised uhkelt püsti ja paistavad kaugele.
Sellisel kodusel murul saab ka golfimängija kätt harjutada.

Õrn ja karm

Aias on nii tugevat kui pehmet, nii õrna kui karmi – kõik see teeb siin jalutamise mõnusaks. Sile krunt muudeti mitmekesisemaks küngaste rajamisega. Hiljem on tulnud vajunud pinnast natuke täita.
Muru eest tuleb muidugi hoolt kanda, kuid puudega on mugav – suure eeltööga sündis vähest hoolt vajav aed. Maja omanikud on ühtlasi golfarid ja neile meeldib, kui majaümbruse roheala meenutab golfimuru. Vahel nad isegi harjutavad oma õues.
Kuigi Marionil on kulunud sadu tunde aeda planeerides ja aias töötades, ei kahetse ta sellest mitte ühegi minutit – see aeg on kulunud oma paradiisi loomisele.