Magamistoas on rahulik värvigamma. Voodi kõrval olevad öölauakesed saadi vana pinki pooleks saagides.Foto: Cecilia Möller
Sisustus
26. detsember 2020, 12:29

FOTOLUGU | Minimalismi siin kodus ei tunnistata: iga vanavaraleid leiab kindlalt koha

Sara ja Niklase kodus on teise ringi leiud ja eakad detailid, industriaalstiil ja boheemlik õhkkond.
Diivaninurga laud on tegelikult vana köögilaud, mis on saanud uue värvi ja paraja kõrgusega jalad.

Paar leidis endale 70 m2 suuruse avatud planeeringuga kodu mõned aastad tagasi. Asub see Rootsi väikelinna Väse lähedal. Sarale on maaelu alati meeldinud ja siin said tema unistuste kodu pusletükid justkui kokku. “Enne elasime linna­keskuses, aga kui tekkis võimalus siin kodu rentida, ei kahelnud me hetkegi. Mulle meeldis selle maja unikaalne ümar magamistoaaken ja ka kogu siinne ümbrus. Ning see, et majast näeb järve, otsustas kõik. Tahtsin kohe siia jääda!”

Maal elamine on Sarale siiski paras väljakutse, sest tal pole autojuhiluba. Lisaks armastab ta käia vanavarapoodides ja otsida sealt haruldasi esemeid, mis sageli on aga päris suured. Et selliseid asju transportida, peab olema üsna leidlik. Näiteks on ta läinud bussi peale suure peegliga, mis oli aga nii raske, et enne koduukseni jõudmist tuli tal pea igal sammul puhata. Üht kappi koju vedada oli veel hullem: siis oli ta rattaga ja sõit võttis kolm korda kauem aega kui tavaliselt. Õnneks pole Sara oma hädas üksi – kui vaja, tulevad vanaisa ja Niklas transpordiga appi. Lähedalt või kaugelt saadud mööblit ja muud kraami on eriti palju elutoas.

Köögis troonib suur laud, mille Sara valgeks värvis. Toolid ja mõned valgustid on Ikeast.

Kodusust loovad valge ja puit

Siia koju astudes tekib tunne, nagu sammuksid pilve sisse – tõsi, selles pilves on ka maiseid elemente. Kerged värvid ja pehmed materjalid on kõrvu tumedamate esemetega, nagu metallist lamp, puidust puhvet, jahitrofee, mis on saanud ümber musta raami ja seega muutunud installatsiooniks seinal. Selline kooslus loob koduse ja külalislahke tunde. Pea igas nurgas on taimed, mis annavad energiat ja lõõgastavad. Maakodu stiilis köögis on suur valgeks värvitud laud ja selle ümber valged toolid, millele mugavuse huvides on nahad peale pandud – nii ei tahagi külalised õhtul niipea lahkuda. Köök on maalähedane, aga oma varustuse poolest rahuldab kõik peakoka vajadused.

Ülakorruse magamistoal on ümar aken – see, mis kohe esmakülastusel silma jäi ja on siiani tõmbenumbriks. Hommikul üles ärgates kohe loodust näha – see on kui täitunud unistus! Magamistoas on kerged harmoonilised värvid, näiteks halli varjundid ja beež. Sara saagis ühe vana pingi kaheks ja sai mõlemale poole voodit lauakese. Lõõgastushetkedeks on mõnus kiiktool akna all. “Mõnele asjale jätan esialgse välimuse, mõne muudan endale sobivaks. Segan valget ja puidutooni. Kõik see loob armsa koduse õhkkonna – see tunne peab siin olema,” räägib Sara.

Kus koertel ikka meeldib mõnuleda...
Kutsuvalt pehme ja õdus magamistuba.
Vana kapp mahtus ilusti katusekalde alla.
Pleedide hoiukoht.
Suur ümmargune aken oli üks detaile, mis sai kodu ostmisel otsustavaks.
Magamistoas on rahulik värvigamma. Voodi kõrval olevad öölauakesed saadi vana pinki pooleks saagides.
Pehme mõnulemisnurk koos vanast kastist öökapi ja muude vanakraamileidudega.

Looga asjadele alati ruumi

Majja kolides ei pidanud nad suurt midagi muutma, sest planeering oli hea ja vanad detailid olid baasiks edasisele kujundusele. Kui Sara nüüd miskit uut leiab, peab ta mõtlema, kuidas sellele ruumi teha. Ent ruumipuudus pole argument ja minimalismi siin majas ei kohta. Sara otsib karakteri ja looga esemeid ning uuele leiule on alati ruumi, vanas kodus tundis ta sellest võimalusest puudust. Siiski, ühed väljavalitud uksed siiski ära ei mahtunud, olid lihtsalt liiga suured.
Sara ja Niklase järgmine unistus on 19. sajandi talukoht, mida renoveerida ja dekoreerida.

Sarah koos pere koerte Harry ja Gretaga.

KES: Sara Hallin (26) ja Niklas (32)
MIS: 70 m² suurune maja Väse lähistel Rootsis
INSTRAGRAM: fiinavita
SISUSTUSSOOVITUS: Ostke seda, mis teie arvates on tore!