Kui tunned end tõbisena, siis jää koju, et mitte teisi nakatada ja ise terveks saada.Foto: Alexandra Gorn / Unsplash
Hea nõu
4. november 2019, 21:04

ARST SOOVITAB: nii pääsed gripist ja viirustest!

Talv ja erinevatesse viirustesse ning grippi haigestumine on alles ees. City Tervisekliiniku üldarst Kristel Amjärv jagab häid nippe, kuidas sellest pääseda.

Gripist ja viirustest hoidud nii:

  • Enneta grippi. Teadagi on gripp väga raske viirushaigus, aga seda saab vältida vaktsineerides ennast. Parim aeg vaktsineerimiseks on sügisel. Immuunsus tekib peale vaktsiini kahe nädala jooksul. Perearstiga konsulteerides on võimalik ka hiljem end vaktsineerida.
  • Hoia end. Kanna õues olles alati mütsi ja salli, nii hoiad keha soojas. Kui olla riides mugavalt ja soojalt, on ka immuunsus tugevam.
  • Püsi soojas ja toitu õigesti. Keha ei pea soojas hoidma vaid riietega, heaks abiks on õiged toidud ja soojad joogid. Alkohol ja maiustused pärsivad immuunsust ning piimatooted tekitavad liigselt lima.
  • Puhka piisavalt. Jälgi, et puhkaksid piisavalt ja magaksid igal ööl end korralikult välja. Lase endal ka lihtsalt olla ja tegeleda meelepäraste asjadega. 
Kosuta oma organismi vitamiinidega ja toitu tervislikult. Foto: Israel Egío / Unsplash

Kui tunned, et hakkad haigeks jääma:

  • Võta appi käepärased vahendid. Kui tunned, et haigus hakkab vaikselt juba tekkima, siis: keeda endale üks hea kanapuljong, joo rohelist teed meega, söö küüslauku ja ingverit. Head teevad ka kodumaised marjad: mustsõstar, astelpaju, kibuvits. Julgelt võib süüa ka lõunamaised puuvilju: sidrunit, apelsini ja kiivisid. Neid tuleks tarbida rohkelt ka selleks, et vältida haigestumist.
  • Varusta end C-vitamiiniga. See on üks olulisemaid tugevdavaid antioksüdante ja leevendab viirushaigustest tekkivaid limaskesta turseid. Mesi on desinfitseerivate omadustega, seepärast on seda hea võtta lusikatäis, kui kurk valutab. Mett võib lisada ka teele, aga mitte keevale veele. Usalda meie vanaemade tarkuseid, kuidas end koduselt ravida.
  • Kui asi tõsine, küsi abi. Juhul, kui palavik on kõrge, hingata raske, halb enesetunne vaevab ja kurguvalu kimbutab, siis tuleb konsulteerida pereõega.
  • Kui oled tõbine, püsi kodus. Võimaluse korral tee tööd kodus või võta endale paar päeva puhkuseks. Enesetunne paraneb kiiresti ja haigus ei süvene, kui annad endale puhkust.

Kaks head nippi, kuidas end ise ravida: 

  • Köhakommid saad ka ise teha, vaata õpetust siit
  • Tee külmetust leevendav salv, õpetuse leiad siit