Tualett polegi kõige räpsem koht majapidamises! Kas tead mis on?Foto: rawpixel.com, Pexels
Nipid
14. jaanuar 2019, 14:02

10 kõige räpasemat kohta kodus

Arvasid, et WC on kõige mustem koht kodus? Arva uuesti! Toome välja 10 kõige räpasemat kohta majapidamises, millelt leiti erinevaid haigusttekitavaid baktereid ning hallitusseeni. 

USA’s asuv rahvusvaheline ettevõte NSF International võttis proovid 30 esemelt 22 kodus, et uurida, kui suur on neis pärmseente, hallituse ning haigusttekitavate bakterite tase, mille põhjal panid nad kokku edetabeli. Alustame järjestusega tagant poolt ette.

Koht nr 10 – lõikelaud
Testitud lõikelaudadel leidus 18% proovidest kolibaktereid (salmonella, E.coli) ja 14% hallitust ja pärmseeni.
NIPP: plastikust lõikelauad pese nõudepesumasinas, puidust lõikelaud puhasta harja ja nõudepesuvahendiga. Pärast pesu võib pinna piserdada üle äädikalahusega, et hävitada alles jäänud bakterid. Samuti kanna hoolt, et lõikelaud kuivaks kiiresti ja põhjalikult.

Loe lisaks: 9 nippi, kuidas puidust lõikelauda puhastada

Koht nr 9 – pliidinupud
Kui elektripliitidel on enamasti puutetundlikud pinnad, siis gaasipliitidel on leegi reguleerimiseks nupud. Uuringus võetud testid näitasid, et neist 14% leidus kolibaktereid ja 27% hallitust ja pärmseeni.
NIPP: kord nädalas eemalda nupud ja puhasta need põhjalikult vee ja nõudepesuvahendiga.

Koht nr 8 – köögi töötasapinnad
Töötasapinnad, kus toitu valmistatakse, võiksid ju olla säravpuhtad, kuid paraku seda ei ole. Tervelt 32% pindadelt leiti kolibaktereid ning 18% hallitust.
NIPP: puhasta pinnad pärast igat toiduvalmistamist. Hapet taluvatel pindadel kasuta selleks näiteks äädika- või sidrunhappelahust ning tõmba pinnad üle niiske mikrofiiberlapiga. Pärast loputa lapp ja pane kuivama, sest niiskes paljunevad nii haisu- kui haigusttekitavad bakterid.

Koht nr 7 – lemmiklooma mänguasjad
Pole vast üllatus, et lemmiklooma mänguasjad on tõelised bakteripesad. Stafülokokke leiti 23% testitud mänguasjadelt. Pärmseeni ja hallitust leiti 55% ja kolibaktereid 14% leludest.
NIPP: vali mänguasjad, mida saab pesta. Kõvast materjalist mänguasjad puhasta harja, vee ja pesuvahendiga ning pehmed pane pesumasinasse.

Koht nr 6 – veekraanid
Enne kätepesu on vaja ju kraan lahti teha – nii need bakterid sinna satuvadki. Samuti on niisked pinnad soodne koht hallituse tekkimiseks. Testitud kodudest leiti 9% veekraanidest kolibaktereid, 27% hallitust ning 5% stafülokokke.
NIPP: puhasta regulaarselt kraane puhastusvahendiga. Ära unusta ka kraanikaussi ja seda ümbritsevaid pindu!

Koht nr 5 – kohvimasin
Tähelepanu kohvijoojad! Kui sul on kohvimasin, nt filtri või kapslitega, kus on koos tegurid – pime, niiske ja soe, siis see on eriti soodne pinnas erinevate bakterite ning hallituse paljunemiseks. Tervelt 50% sellistest masinatest leidus pärmseeni ja hallitust ning 9% kolibaktereid.
NIPP: põhjalikumaks masina puhastamiseks loe kindlasti masina instruktsioone. Kui see on lubatud, siis puhasta sooja vee ja kohviga kokku puutuvad pinnad harja ning pesuvahendiga. Pärast lase kuivada või kuivata puhta käterätiga.

Koht nr 4 – lemmiklooma sööginõu
Kas sa ikka pesed peale igat söögikorda oma lemmiku toidunõud? Tõenäoliselt peaksid, sest 45% testitud nõudest leiti pärmseeni ja hallitust, 18% kolibaktereid. Hoolitse nii enda kui lemmiku tervise eest ning puhasta nõusid regulaarselt.
NIPP: vastavalt nõule pese see kas nõudepesumasinas või käsitsi.

Koht nr 3 – hambaharjahoidja
Nüüd sea sammud vannituppa ja vaata üle oma hambaharjahoidja. Juhul, kui hoiad hambaharju WC-poti lähedal, siis leia neile teine asukoht. Nimelt just sellistest vannitubadest, kus on ka WC, leiti 27% hambaharjatopsidelt kolibaktereid ja 14% stafülokokki, sest vee tõmbamisega paiskub õhku erinevaid mikroorganisme. Kuna enamasti hambaharjahoidjat väga tihti ei puhastata, siis leidus 64% testitutest hallitust ja pärmseeni.
Nipp: pese oma hambaharjahoidjat võimalusel nõudepesumasinas või siis lihtsalt käsitsi.

Koht nr 2 – köögi kraanikauss
Kodudest, kus proovid võeti, leiti 45% kraanikaussidest kolibaktereid ja 27% hallitust.
NIPP: pärast nõude pesemist puhasta harja ning äädika-või sidrunhappelahusega põhjalikult ka kraanikausi põhi ja seinad. Eriti pööra puhastamisele tähelepanu, kui kraanikaussi on sattunud loomseid produkte.

Koht nr 1 – nõudepesuvamm
Nõudepesuvamm peaks olema asi, mis kõik pinnad puhtana hoiab, kuid praktikas see nii ei ole. Uuringus leiti 77% proovidest kolibaktereid, 86% pärmseent ja hallitust ning 18% stafülokokke.
NIPP: nõudepesuks kasuta harja, mida saad nõudepesumasinas pesta. Pindade kuivatamiseks kasuta mikrofiiberlappi, mis kiiresti kuivab. Määrdunud lappi saad pesta pesumasinas ning uuesti kasutada.

Allikas CBS News