Sensitiiv Cerli Sarve ehk Hing Fekelit pani mandala joonistamine päris proovile, sest ta pole ammu joonistanud. Foto: LAURA STRANDBERG
Tee ise
15. jaanuar 2019, 09:25

Tervendavad mandalad toovad ellu rahu ja jõudu

Teraapiliste mandalate joonistamine, värvimine ja vaatamine toob rahu ning aitab jõuda lähemale endale ja jumalikkusele. See on ka hea loominguline viis aja maha võtmiseks. Käisime koos Nipiraamatu jaanuari kaanepersooni selgeltnägija Cerli Sarvega Katharina Greppi juures taimemustritest inspireeritud mandalaid joonistamas.

Katharina soovitused taimemotiividega mandalate joonistamiseks

1. Alusta tagasihoidlikult
Esimeste joonistuste puhul võta ette väike formaat, nt 20 × 20 cm suurune paber.

2. Kasuta sirklit
Et mandala tuleks täpselt ringikujuline, tee ringid õrnalt sirkliga ette. Ringi võid jagada kaheksaks (hea lõpmatuse arv), 16ks või lumehelbe eeskujul kuueks.

3. Vali taimed
Piirdu alguses kuni nelja taime joonistamisega, mida korrata või mille erinevaid detaile kasutada. Taimevalikul võid arvestada nii nende tähendusega, valida oma lemmikud või teatud sündmusega seotud taimed. Inspiratsiooni annavad taimeraamatud ja -kaardid.

4. Tee plaan
Heas tasakaalus mandala tuleb, siis kui kombineerid omavahel väiksemaid motiive kopsakamate marjade või õitega.

5. Harjuta
Sodipaber sobib hästi käe lahtijoonistamiseks ja detailide harjutamiseks.

6. Vali hea harilik ja kustukas
Harilikuga õrnalt ette joonistades pole muret, kui sassi läheb. Kustukummi kasutades katseta aga enne väiksemal paberitükil, kuidas kumm paberil käitub. Katharina armastab kasutada Faber-Castelli kustukumme.

7. Mugavad töövahendid
Vali mugavad töövahendid, mis kätte passivad ja soovitud paksusega jooni teevad. Arvesta, et osa tindipliiatseid jätavad paberi teisele poole jälje.

8. Alusta, kust soovid
Kuigi pole õiget ega valet, alustab Katharina mandalate joonistamist alati keskelt ja liigub edasi päripäeva. Sensitiiv Cerli eelistab minna aga vastupäeva.

9. Vabasta mõtted
Kui mõte jookseb kinni, aitab mandala värviraamatute värvimine.

10. Loomingulised tööpausid
Katharina soovitab ka tiheda tööpäeva vahepausiks joonistada paberile kasvõi lihtsalt täppe. 15–20minutiline mõttepaus aitab palju efektiivsemalt tööle naasta.

Uuri lähemalt: 
Katharina Greppi mandala-loomingu leiad Facebookist, Instagramist ning Etsy e-poest kasutajanime Roheline Villa alt.

Sensitiiv Cerli Sarve ehk Hing Fekelit pani mandala joonistamine päris proovile, sest ta pole ammu joonistanud. Foto: LAURA STRANDBERG
Mandalaid joonistades lase oma mõtted vabaks ning vaata, mis lilled või kujundid just sel hetkel paberile tahavad tekkida. Foto: LAURA STRANDBERG
Katharina Greppi mandalaloomingus on nii väikseid formaate kui ka väga suuri. Foto: LAURA STRANDBERG