Luba lapsel olla laps - las ta uurib, müttab ja lammutab.Foto: Pexels.com
Nipid
15. jaanuar 2019, 12:21

Mänguasjaplahvatus lastetoas: 12 nippi, kuidas lastetoa kärmelt korda saab

Tore on näha lapsi mängutuhinas, kuid hetkel, mil see möödub, vaatab toas vastu tõeline segadus. Mida teha, et selle koristamine ei tunduks Everesti vallutamisena, annab nõu Kaisa Lattu, raamatu „Asjadest lahtilaskmise kunst: oma vähem ole rohkem“ autor.

1. Hoia alles valik mänguasju, millega laps mängib ja mida ta armastab. Ülejäänud on lihtsalt üleliigne kola, mis lisaks sinule endale väsitab ka last.

2. Proovi rotatsiooni. Paki mõned asjad karpi ja tõsta lapse silma alt ära. Kui need näiteks kahe nädala pärast välja võtad, on lapsel jälle huvitav nendega mängida.

3. Leia igale asjale koht ja eemalda mänguasjakastidesse kogunenud pudi-padi nagu üllatusmunatopsid jmt.

4. Mänguasjadel on oma koht. Selgita lapsele, et mänguasjad tuleb õhtul enne magama minemist panna õigesse kohta, olgu selleks lapse tuba või mängunurk. Tervest kodust ei pea saama laste mängumaa.

5. Kategoriseeri. Pehmed mänguasjad pane ühte korvi, Legod teise jne. Nii on lapsel ka lihtne aru saada, kus miski käib ja ta ei pea ühe asja leidmiseks suurt mänguasjakasti põrandale kummuli keerama.

6. Õpeta last enda järelt koristama ja seda juba päris tillukesest peale. Igal õhtul õpeta lapsele, kuidas asjad õigele kohale panna. Alguses tehke seda koos ja alles mõne aja möödudes teeb ta seda iseseisvalt.
NIPP: kui asjad jäävad siiski vedelema ja laps keeldub koristamast, siis kahjuks „kaob“ öösel mõni mänguasi põrandalt, sest selle viib endaga kaasa räpakoll. Järgmistel õhtutel, kui tuba on puhas, võib vabalt juhtuda, et räpakoll asja jälle tagasi toob.

7. Luba lapsel olla laps. Las ta uurib, müttab ja lammutab. Kui asju pole nii palju, siis ei võta hiljem nende ärapanemine ka eriliselt aega. Seega minimeeri kastides olevaid mänguasju.

8. Pärast sünnipäevi ja jõule vaadake koos lapsega üle vanemad mänguasjad ja annetage korralikud ning visake ära katkised.

9. Vähem on rohkem. Kui lapsel on vähem asju, siis kasutab ta rohkem loovust, mis toetab kognitiivset arengut. Lapsed on võimelised mängima ka käbi ja puupulgaga ning tundma sellest väga suurt rõõmu.

10. Rõhu kvaliteedile. Parem osta harva üks asi, mis kestab ja leiab kasutust, kui tulla koju pidevalt uue vidinaga, millega laps mängib päeva ja siis unustab.

11. Õpeta asju hindama. Jah, pole lihtne näha poes mänguasjariiuli juures nutvat last, aga õpeta juba varakult tänulikkust ja ära anna igale nõudmisele järele. Kui lapsele pidevalt uusi asju osta, siis ei oska ta enam neid hinnata ja tähtpäevade kingitused kaotavad igasuguse erilise mõtte.

12. Kingitused, millel on tähendus. Laste mänguasjad on kallid ja mõni korralikum lelu võib olla suur väljaminek. Juhul, kui laps tahab just midagi sellist, siis leppige pere ja sugulastega kokku ühiskingis. Nii jääb saamata palju väikeseid kingitusi, mis varsti unustusehõlma langevad ja mänguasjakaste ummistavad. Samas võib sünnipäevaks korraldada sündmusterohke laevareisi, Lottemaa külastuse või piknikuga rabamatka. Lõpuks on kõige tähtsam meeleolukas ja rõõmus päev, mis pikalt meelde jääb.