Foto: Pixabay
Nipid
15. jaanuar 2019, 14:00

6 viisi, kuidas ohjeldada liiga jutukat kolleegi (1)

Sa töötad rahulikult laua taga ning mõtled oma mõtteid, kui äkitselt möödub sinust kaastööline ning hakkab sinuga vestlema. Tundub küll süütu olukord, kuid... see juhtub mitu korda päevas. Aja möödudes hakkab see sind häirima ning sa ei suuda oma tööle keskenduda. Artofmanliness pakub välja kuus võimalust, kuidas leida olukorrale lahendus.

1. Viisakusvestlus töö juures ON oluline, ära loobu sellest täielikult

Kuigi see võib olla igav ning tüütu, aitab väike vestlus kontoris õdusat miljööd luua ning kaastöötajaid paremini tundma õppida. Sa ei taha ju olla see pahur isik, kes kellegagi ei räägi. Kui keegi tõesti sulle pideva vestlusega pinda käib, pead leidma siiski muu lahenduse.

2. Kanna kõrvaklappe ja näe hõivatud välja 

Tänapäevases ühiskonnas on kõrvaklappide kandmine tavaline ning ka edukas taktika, kui sa soovid, et sind eirataks. Klaviatuuril trükkides mana veel oma näole keskendunud pilk ning suure tõenäosusega ongi soovitud efekt saavutatud. Vahel on aga väike vestlus värskendav, seega ära kogu aeg kõrvaklappe kanna!

3. Anna neile viisakalt märku, et sa pead tööd tegema

Kui keskendunud ja töökas kehahoiak ei mõju ja sind ikkagi segatakse, siis võid kasutada erinevaid vabandusi, et vestlusest pääseda. Sobiv algus on näiteks „Ma tõesti sooviksin sinuga vestelda, aga...“ ning seejärel võid lisada „...mul kukub peagi selle aruande saatmise tähtaeg“ või „...ma pean valmistuma peatseks tähtsaks telefonikõneks“. Kuid pea meeles, et need põhjendused ei tohiks olla täiesti välja mõeldud.

4. Kui vestlus on seotud tööga, siis lepi kokku kohtumine

Kui kolleeg küsib sinult pidevalt tööalaseid küsimusi, siis lepi temaga aeg kokku ja vestelge põhjalikult tema muredest seoses tööga. Kui töökaaslane seda ei soovi ja ütleb, et see probleem polnudki tegelikult oluline, siis võid heaga vestlemise lõpetada.

5. Vestle kolleegiga konkreetselt ebameeldivast olukorrast

Kui pidev jutustamine on muutunud krooniliseks probleemiks ja enam muud eiramisviisid ei toimi, siis on aeg kolleegiga sellel teemal vestlus maha pidada. See võib olla küll ebameeldiv, kuid sageli vajalik. Ja kui ta sind selle tõttu ignoreerima hakkab, siis sa oled tegelikult oma eesmärgini jõudnud.

6. Räägi ülemusega

Viimase võimalusena võid probleemi arutada enda ülemusega. Selleks peab probleem olema aga suur, sest see variant võib mõjutada ka teisi inimesi. Ülemus saab probleemi arutada vähem isiklikul tasandil.