Enne poodlemist koosta vajalikest asjadest ostunimekiri.Foto: Oleg Magni, Pexels
Nipid
16. jaanuar 2019, 15:32

Säästa Eestit prügitrahvist: ostle toidupoes raha- ja loodussäästlikult (5)

Üheks suurimaks kuluallikaks perede eelarves on toit. Seega on mõistlik planeerida oma poeskäigud nutikalt, et raha ei kuluks asjatult ja hiljem ei läheks toitu raisku. Nende lihtsate nippidega säästad poodlemisel nii looduse kui rahakoti arvelt.

Kui lähed poodi, tee eeltööd
Minnes poodi ostunimekirjaga hoiad kokku nii aega kui väldid emotsioonioste. Tee enne poodlemist põhjalik inventar külm- ja kuivainekapis. Abi on ka nädalamenüü koostamisest, sest siis tead täpselt, mida vajad.
Paberi-pliiatsi asemel võid ostunimekirja koostamiseks kasutada ka nutiseadmetes leitavaid rakendusi, nt „Out of Milk“, mis teevad nimekirjade tegemise lihtsamaks ning säästavad paberit.

Eelista pakendamata tooteid
Pakendatud toodetest loobumisel või nende koguse vähendamisel märkad tühjemat prügi- ning pakendikasti koheselt. Oma klaaspurkidesse, paberkottidesse ja muudesse korduvkasutatavatesse anumatesse saad osta tooteid väikestest talu- ja mahepoodidest ning turult.
Lahtise kauba eelis on ka see, et saad seda lihtsamalt oma toidukordades planeerida kui retseptis ei ole täpselt sellised kogused nagu pakendis.

Eelista hooajalisi ja kodumaiseid tooteid
Väikese Eesti puhul, kus tootja ja tarbija võivad vaat et naabrid olla, tasub usaldusväärse, puhta ja kvaliteetse maitse nimel kindlasti eelistada kodumaist toodangut. Sealjuures hoiad ökoloogilise jalajälje transpordikulude arvelt märgatavalt väiksema ja toetad väiketootjaid. Uuri oma piirkonna OTTi (Otse Tootjalt Tarbijale) kogunemisaegu ja kohti ning saad kõik vajaliku kodu lähedalt. Suuremate koguste puhul võidakse kaup lausa koju kätte tuua.

Oma poekott kaasa
Hoia käekotis korduvkasutatavaid kangast ja võrgust kotte, et sa ei peaks kassas ootamatult kilekotte ostma. Erinevas suuruses kotte saab ka ise lihtsa vaevaga õmmelda või heegeldada. Väiksematesse suurustesse sobivad hästi puu- ja juurviljad.

Ütle ostutšekile „Tänan, ei“!
Poes käies palu kassapidajal tšekki võimalusel mitte välja trükkida. Paljudes iseteenindusega poodides on selline valik võimalik endal iseteeninduse ekraanil teha. Väikeste sammudega prügivaba keskkonna poole!

Telli toidud e-poest
E-toidupoodides ostlemine on säästlik nii mitmeski mõttes. Kokkuhoid emotsiooniostudelt ning transpordikuludelt on koheselt märgatav. Viimase puhul säästab kulleripoolne logistika kütusesaastelt korraga mitme pere pealt. Eriti hea, kui saad ostud menüü järgi planeerida, kas ühe või mitme nädala peale. Sealjuures pole e-poodlemisel vähemärgatav ka ajaline kokkuhoid!
Ostu sooritamisel lisa märkustesse, et soovid kilekottide asemel pakkimist paberkottidesse või kastidesse.