Milliseid ettevaatusabinõusid kasutada, et libedal teel konte ei murraks?Foto: csharker, Pixabay
Nipid
18. jaanuar 2019, 10:05

Milline on tõhusaim kodune libedatõrjevahend?

Sulale järgnenud külm on muutnud teed eriti libedaks. Seega tuleks oma majaesisel kindlasti libedatõrjet teha. Mida oleks selleks kõige mõistlikum kasutada?

Hoia teed lumest puhtad. Kõige efektiivsem viis libeduse ennetamiseks on õigeaegne lume koristamine. Nii ei teki kinni trambitud või sõidetud lumekihti, mis võib meie ilmastikuoludes kiiresti jääks muutuda.
Kasuta graniitkillustikku. Kõnni- ja sissesõiduteedel on soovitatav olukorra parandamiseks kasutada peeneteralist graniitkillustikku. Jää sulades võib selle kodusel sissesõiduteel kokku pühkida ja järgmisel talvel uuesti kasutada. Peeneteraline killustik ei lõhu ka pehme tallaga jalatseid ja jalgrattarehve.
Liiv, tuhk ja sool koduseks libedatõrjeks ei sobi, sest need pole eriti tõhusad. Peale selle, et neist pole palju kasu, kahjustavad need ka jalanõusid. Soola kasutatakse küll maanteedel, sest vastupidiselt betoonile ja teistele tänavakividele sellel asfaldile korrodeeruvat mõju ei ole. Koduõues soola kasutada ei tohiks, kuna see võib rikkuda haljastust ja jääb õues käivate koduloomade käppade külge. Kui loom oma käpakesi keelega puhastab, jõuab see ka tema organismi.