Miinuskraadidega võiksid jalutuskäigud olla pigem lühemad.Foto: mali maeder, Pexels
Lemmikloom
21. jaanuar 2019, 13:38

Hea teada! Mida peaks arvestama koeraomanik, kui väljas on miinuskraadid?

Miinuskraadide lisandudes mõtle ka oma koerale, kui paned õue minekuks jalga lisapaari sokke. Ka tema vajab soojemat kehakatet ning jälgi, et jalutuskäigud ei läheks liiga pikaks. Siin on head nõuanded, mida panna tähele nii õue- kui toakoera puhul.

Pane lemmik õigesti riidesse

Õige kehakate katab tagakeha. Jälgi, et koera kehakate katab ka tema tagakeha. Kõige olulisem ongi koera tagakeha soojas hoidmine, sest seal on tal vähem karvu ning eriti vajab sooja kõht. Isegi, kui viid koera pakasega vaid korraks pissile, on väiksemale ja lühema karvkattega koerale oluline midagi selga panna.

Küsi poest abi. Kui lähed poodi koerale kehakatet valima, küsi nõu klienditeenindajalt. Lähtuda tuleks koera karvkatte pikkusest – mida lühema karvaga koer, seda paksemad riietust oleks vaja. Võta koer poodi kaasa, et leiaksid kohe sobiva suuruse ja saaksid talle poes riietust proovida.

Hoia ka käpad soojas. Selleks on hea kasutada käpavaha, mida müüakse lemmikloomapoodides. Koertele on müügil ka spetsiaalsed jalatsid. Kui sinu koera päkapatjade vahel on pikad karvad, siis lõika need lühemaks. See aitab vältida lume ja jää kinnitumist karvade külge. Jälgi ka, et koera küüned oleksid lühikesed, muidu ta võib end libedaga vigastada.

Vali õige jalutusaeg

Käredama pakasega olgu jalutuskäik 10-20 minutit. Kui sinu koer on pikema karvaga, võid teda õues hoida 20 minutit. Lühema karvaga koer puhul tuleks jalutuskäik teha maksimaalselt kümneminutiline, selline kestus sobib ka üle 10 aasta vanustele koertele.

Pärast jalutuskäiku puhasta käpad. Ehki inimestele on tänavatele pandud sool suureks abiks, siis koertele on see hoopiski vaenlane. See muudab nende käpapadjad väga valusaks. Pese pärast jalutuskäiku koera käpad sooja veega ja kuivata.

Kuidas aru saada, et koer on saanud külmakahjustusi või on alajahtunud?

Ole tähelepanelik märkide suhtes:
koera keha või kehaosade küljes on jääd;
ta väriseb;
tema limaskoed on punased või mustad.

Siis tee nii! Kõige olulisem on koera soojendada – kasuta selleks sooja vett ja rätikuid, mida võib enne soojendada juuksefööniga või radiaatoril. Võid kasutada ka suletavaid kilekotte, milles on riisi. Kindlasti ei tohi sooja kotti asetada otse külmunud kehaosale, vahele tuleks asetada rätik. Soojenda ainult külmetunud kohta, mitte kogu koera keha.

Kui su koer elab õues

Ära too teda talveks tuppa elama. Suur temperatuurierinevus võib koerale halvasti mõjuda, muuda tema elu talvel õues mõnusaks ja mugavaks.

Vaata üle kuudi asukoht. Koerakuut peaks asetsema maapinnast kõrgemal ning seal võiks olla all põhk, mis on kuiv ja soe. Heina ei soovitata kasutada, sest see võib tekitada koeral allergiat ning muutuda niiskeks, pakkumata koerale sooja.

Soojenda kuut. Selleks jälgi, et kuudis oleks kuiv ja soe. Hea oleks, kui kuudi seinte sees oleks soojustus ja koeral oleks seal mõnus pesa.

Toit ja jook. Soovitatav on panna sooja vett koerale ette kaks korda päevas ning ka toit võiks olla soojem kui tavaliselt. Toit võiks koera jaoks talvel olla rammusam kui soojal ajal, sest koer kulutab rohkem energiat kehatemperatuuri reguleerimiseks.

Tee ise käpavaha!

Vaja läheb:
2 sl oliivi-, päevalille- või mandliõli
2 sl kookosõli
1 sl sheavõid
4 tl mesilasvaha
Pane kõik koostisosad potti ja sulata madalal kuumusel pidevalt segades ühtlaseks. Seejärel kalla segu väikestesse huulepalsami topsidesse. Lase jahtuda, et segu taheneks. Keera korgid peale ja kirjuta peale tore silt!

Hea nipp!

Külmal ajal paku ka koerale leiget kummeli- või saialilleteed! Eriti hästi mõjub see siis, kui koer on külmetunud.