Stress nõrgestab immuunsüsteemi ning muudab keha vastuvõtlikumaks viirushaigustele. Foto: rawpixel, Unsplash
Nipid
22. jaanuar 2019, 12:33

5 terviseprobleemi, mille põhjuseks on stress (3)

Pidev pinges olek ja stress mõjutavad nii vaimset kui füüsilist tervist, sest keha on valmis, kas võitlusesse asuma või põgenema. Kui selline seisund on kestnud pikalt, annab tervis märku, et stressitase on liiga kõrge ning midagi tuleb ette võtta.

1. Nõgestõbi

Nahalööve ei pruugi alati olla tingitud allergiast. Ka tugev stress võib organismi segadusse ajada, mille tõttu toodab see liigselt histamiini. Stressiseisundis võib nahk muutuda ülitundlikuks ning reageerida näiteks seebile, kreemile, külmale ja kuumale, mis varem probleemi ei tekitanud.
Tee nii: aseta külm ja niiske lapp ärritunud kohale, kui see ei aita, võta allergiaravimeid.

2. Kehakaalu kõikumine

Stressiga toodab keha rohkem hormooni kortisool, mis mõjutab veresuhkru regulatsiooni ning valkude, süsivesikute ja rasvade ainevahetust. See kõik võib kaasa tuua kehakaalu languse või tõusu. Samuti tingib stress ise ülesöömise või liiga vähese söögiisu.
Tee nii: söö pähkleid. Vähese söögiisu korral varustavad pähklid organismi vajalike valkudega ning ülesöömise korral organismi puhastavate kiudainetega.

3. Pidevad peavalud

Kui sul kunagi varem pea ei valutanud, kuid nüüd häirib see sind pidevalt, siis see on ilmne stressimärk. Pidev pinges olek toodab kehas aineid, mis mõjutavad aju verevarustust, mis tingib peavalu. Samuti põhjustavad peavalu pinges lihased.
Tee nii: kui sulle valuvaigistid ei sobi, siis tupsuta esimeste valuilmingute tekkides meelekohtadele lavendli või piparmündi eeterlikku õli.

4. Hädas külmetushaigustega

Stress nõrgestab immuunsüsteemi, mille tõttu on ka kergem haigestuda erinevatesse viirushaigustesse.
Tee nii: tugevda immuunsüsteemi aktiivse liikumise ning piisava unega. Kohe haigusilmingute tekkimisel tsinki sisaldavaid toidulisandeid võttes võib haigusperioodi lühendada ühe päeva võrra.

5. Pea on uimane

Stress mõjutab ka vaimset tervist. Hormooni kortisool üleküllus organismis muudab keskendumise raskemaks, põhjustab halba mälu, ärevust ja depressiooni.
Tee nii: võta puhkepaus, kuni tunned, et suudad jälle keskenduda. Proovi puhkehetkel sulgeda silmad ning keskenduda vaid sisse ja välja hingamisele.

Allikas Reader’s Digest