Silm tasub peal hoida ka pisikulutustel.Foto: Al Kawasa, Unsplash
Nipid
26. jaanuar 2019, 09:00

Säästunipid köögis! Nii saad majapidamiskulud kontrolli alla (8)

Taaskord võib tõdeda, et isegi väike tarbimiseelistuste muutmine võib tuua säästu rahakotis. Eriti tore boonus on ka nende loodussäästev aspekt.

Loobu toidukilest
Säästa raha ja loodust ning kasuta toidukile asemel mesilasvahast kangaid, mis on hea taaskasutatav alternatiiv. Liha puhul eelista mesilasvahast kanga asemel kaanega taaskasutatavat karpi.

Eelista pesuharja
Kas teadsid, et pesuvamm on üks mustemaid asju majapidamises? Vaheta sünteetilised pesukäsnad loodust ja tervist hoidvamate variantide vastu. Nõude pesemiseks on mõistlikum kasutada naturaalsete harjastega pesuharja ning pindade puhastamiseks õhukest mikrofiiberlappi. Paljud nõudepesuharjad on vahetatava peaga ja nõudepesumasinas pestavad.

Sorteeri prügi
Biolagunev prügi kogu spetsiaalsesse komposterisse või eraldi prügikasti, kus saad kilekotist prügikoti asemel kasutada looduses lagunevat paberkotti või ajalehest isetehtud prügikotti. Kui sorteerid pakendid ja biolaguneva prügi eraldi, siis paned peagi tähele, et olmeprügi kogus väheneb märgatavalt. Nii saad ka tellitavalt prügiveoarvelt kokku hoida!

Vaheta majapidamispaber kanga vastu
Majapidamispabereid kasutades võid märgata, et rullid saavad kiirelt otsa ning nende ost võtab rahakotist paraja summa. Metsapuid ning raha säästes kasuta selle asemel parem eraldi märgistatud köögirätikuid või vanadest riietest tehtud lappe, mille saad määrdudes lihtsalt ära pesta.

Hommikukohvi jäägid
Kogu igahommikune kohvipuru suuremasse purki. Kohvipuru sobib taaskasutamiseks lille- ja viljapuudeväetisena, komposti hulka segamiseks, kehakoorija valmistamiseks, külmkapist halva lõhna eemaldamiseks, nõude pesemiseks ja paljuks-paljuks muuks!