Jälgi haige lapse enesetunnet, kontrolli temperatuuri ja anna palju juua.Foto: Snapwire, Pexels
Uudised
27. jaanuar 2019, 14:30

Pereõde: Palaviku alandamisega ei tasu kiirustada

Aktiivsel viirusteperioodil tuleb lastel ette ka palavikuga kulgevaid haiguseid. Sellisel hetkel on paljud lapsevanemad küsimuste ees, kuidas on kõige parem lapse tervenemist toetada ning millal peaks palavikku alandama. Nõu annab pereõde Krista Koppel.

„Palaviku alandamisest rääkides on oluline teada, et palavik on normaalne immuunreaktsioon sissetunginud haiguse vastu. Palavik on kõige parem ravim sellest tervenemiseks. Kindlasti ei tohiks palavikku rutata alandama kui temperatuur on alla 38,5 kraadi,“ leiab pereõde. Haiguse ajal tuleks jälgida last ja tema enesetunnet. Valuvaigistit võib lapsele anda juhul kui lapsel on näiteks tugev kõrva- või peavalu. Seda võib anda ka enne ööund, et laps saaks hästi magada ja kosuda. Kindlasti tuleb palaviku ajal lapsele palju juua anda. Selleks on kõige paremad puhas vesi ja jahutatud magustamata taimeteed.

Immuunsuse toetamiseks
Krista sõnul on apteegis saadaval viirushaiguste ennetamiseks ja raviks nii looduslikke, homöopaatilisi kui ka tavameditsiini ravimeid. Neist tuleks leida oma perele see kõige sobivam. „Oma kogemusest tean, et hästi toimivad külmetus- ja viirusnaiguste vastu ka Nahrin tooted. Omavahel tasub kombineerida tüümianikreemi talla all, kuusevõrsesiirupit sisse võtta ja Olio 33 eeterliku õli tilgad difuuserisse panna,“ soovitab pereõde. Samuti võib lapsele anda mitu korda päevas hakitud küüslauku segatuna mee või moosiga.

Alternatiive kehatemperatuuri alandamiseks
Viinasokid. Kõige tuntum palaviku alandamise meetod juba vanadest aegadest on olnud viinasokid. Selleks tuleks valmistada veega pooleks viinalahus, see soojendada ning niidisokid sinna sisse kasta. Enne lapsele jalga panekut vääna sokid kuivaks. Kõige peale pane villasokid. Viinasokke võib lapsele teha mitu korda päevas.
Niiske lapiga hõõrumine. Hästi alandab kehatemperatuuri niiske lapi hoidmine kaenlaaukudes, kubemepiirkonnas ja otsaesisel. Selleks, et laps temperatuurierinevusest ei ehmataks niisuta lapp sooja veega.

Pea nõu pereõe või -arstiga
Pereõde julgustab pöörduma ka oma perearsti või -õe poole, et mõõta veres põletikunäitajaid, kontrollida kõrvu, kurku ja kopse. Kindlasti tuleks seda teha kui laps on loid, jõuetu ning ei joo. „Vedelikupuudus on väikelapse puhul väga ohtlik. Sellepärast tuleks pakkuda lapsele palju juua. Söömine ei ole kõrge palaviku puhul oluline ja tõenäoliselt suurt isu lapsel polegi. Haiguse ajal tuleks menüüst välja jätta magus ning piima- ja jahutooted, sest need annavad põletikule jõudu juurde,“ leiab Krista.
Viiruhaiguste puhul võib palavik püsida kolm päeva. Kui väga kõrge palavik (39 kraadi ja rohkem) on kestnud üle kolme päeva tuleb kahtlustada tõsisemat haigust. Sellised juhul tuleb kindlasti minna perearsti vastuvõtule.
„Teinekord võib palavik küll mööduda, kuid tuleb mõne päeva pärast jälle tagasi. Sellisel juhul võib tegemist olla tüsistusega. Kindlasti ei tohiks minna liiga vara tagasi lasteaeda või kooli. Pigem on parem natuke kauem kodus olla kui pärast tõsisemaid tüsistusi ravida,“ lausub pereõde.