Foto: PantherMedia/Scanpix
Remont ja Ehitus
28. jaanuar 2019, 12:30

Kuidas parandada auku kipsplaatseinas? (1)

Tänapäeva kodude seinad on suures osas kaetud kipsplaadiga. See on tänuväärne materjal, millest saab kerge vaevaga ja soodsalt siledad seinad. Ent kuigi tugevaks neid pidada ei saa: teame ju küll juhtumeid, kus ukselink on seina sisse augu põrutanud või kardinapuu tükis aknaümbrusega alla sadanud, nii et siledas pinnas haigutab tühimik. Kuidas neid parandada?

Väiksemad täkked ja vigastused kipsplaadis saab paranda valmis tasandusseguga, mis tuleb lihtsalt kuivamise järel lihvida ja uuesti üle värvida. Suuremate aukudega on veidi rohkem tööd, kuid parandatavad on needki.

Auk seinas

Pahteldamisest üksi ei aita, kui ukselink või voodinurk on seina sisse augu sõitnud. Siis on tarvis plommida. Selleks tuleb kahjustuse ümbert kipsinoaga, peeneotsalise käsisaega (puuri nurkadesse augud ette!) või elektrilise kipsplaadisaega välja lõigata konkreetse kujuga ristkülikukujuline auk. Tee seda papist šablooni järgi – siis on hiljem lihtne sama šablooni abil asendustükk lõigata.

Eemalda august kõik lahtised või paberi küljes rippuvad tükid. Kui auk lõigatud, tuleb katsuda, kus asub kipsikarkass – seda selleks, et karkass ei jääks ette ning augu servade taha oleks võimalik paigutada põõn (nt puidust või vineerist), mille külge kinnitada asendustükk. Noaga tuleb faasida nii augu kui plommtüki servad, et pahtlil oleks piisavalt haakumispinda.

Põõna eest kinni hoides saab selle eestpoolt sissekeeratavate kruvidega kipsplaadiga ühendada ning siis sellele omakorda plommi kinnitada. Plomm jääb kinni ka montaažmastiksi või isegi P3-tüüpi liimiga.
Faasitud kipsiservad on soovitav kruntimisvahendiga immutada, sest tolmusele pinnale pahtel nii hästi ei hakka. Pärast kuivamist on vuugid hea täita kipsibaasilise seguga – nt Knaufi Uniflott sisaldab fiiberkiude ja ei vaja seetõttu peale enam vuugilinti. Müügil on ka näiteks Uninaksi ja Baumiti FinoFill kipspahtel, Gyproc Super kleepesegu või Gyproc Vario pahtel.

Pahtlit vuukidesse surudes tuleb survet avaldada igas suunas, et segu jääks vuukide kõikidesse servadesse tihedalt püsima.

Ka pärast kuivanud pahtli lihvimist (nt 120se lihvpaberiga) on hea pind kruntvahendiga tolmu kinnitamiseks üle pintseldada ja lasta muidugi enne värvimist kuivada. Vajadusel kasuta liitekohtade tugevdamiseks ka vuugilinti – ikka enne viimast pahteldamist.

Kuidas auke ennetada, loe edasi portaalist kodus.ee.