Vähendamaks plastikprügi ei piisa ainult sorteerimisest, vaid ka pakendatud toodete ostmist tuleks vältida.Foto: Maria Lindsey, Pexels
Uudised
1. veebruar 2019, 15:14

Tahad ostelda pakendivabalt? Neist kohtadest saab! (2)

Pakendivabam poodlemine on oma pakendeid taaskasutades igati loodus- ning rahakotisõbralik käitumine. Õnneks leiab seda mõtteviisi pooldavaid kauplejaid ka juba aina rohkem. Siin on kirjas üle-eestilised võimalused, kus saad oma pakendiga või lausa pakendivabalt kaupu osta.

1. Turud, talupoed ja OTT
Kõik turud
Eesti OTT – MTÜ Eesti OTT-i poolt organiseeritud üritustelt ja kogunemistelt saad osta otse tootjalt pakendivabalt toidu- ja tarbekaupasid. Lisainfo leiad: eestiott.ee lehelt. http://www.eestiott.ee/eesti-ott-d.html
Torokse Talupood-kohvik, Tallinn, Soo tn 26

2. Mahe- ja ökopoed
Lõuna-Eesti Ökokeskus, Tartu
Ökosahver
Biomarket - Balti jaama turul asuvas Biomarketis on lisaks muule ka viljaveski, millega ise endale sobivas koguses jahu jahvatada ning suur valik salateid, hummuseid ja muid määrdeid, mida enda topsiga kaasa osta.
Vanalinna Ökopood
Mahemarket - Mustamäel asuvast Mahemarketist leiab suure hulga kaalukaupasid. Lisaks kuivainetele ja mahedatele puuviljadele saab poest osta oma pakendisse puhastusvahendeid ning maitseaineid, kaasaarvatud wc- ja klaasipuhastusvahendeid, pesuvahendit jms. Pakendita saab osta nii majapidamispaberit kui ka ürte ning maitseaineid.
Rohujuur, Tabasalus
Rohelise Maja Pood ja Kohvik, Viljandi
Valete Ökokaubad, Tartu - Suure valikuga avatud ökokaupade pood pakub nii mahedaid puu- ja köögivilju, piimatooteid, liha, pagaritooteid, kuivaineid kui ka ökokosmeetikat, kaasaarvatud jäätmeteta Geo-organics hambaniiti, bambushambaharju, ja puhastusvahendeid, näiteks nagu seebihelbeid, pesusoodat, pesugeeli, šampooni, nõudepesu- (ka masinale) ja üldpuhastusvahendit. Oma osa leiavad nii veganid kui ka gluteeni- ja laktoosivabu tooteid eelistavad inimesed.
It's Bio, Port Artur 1, Pärnu

3. Tavapoed
Taaskasuta väikeseid paberist, tekstiilist või võrgust kotte pakendades sinna toidupoes pagaritooted, kuivatatud ja värsked puu- ja juurviljad, pähklid ning küpsised.

4. Kohvikud ja pagariärid
Samsa Family Bakers
Muhu pagarid
Elleni pagariäri

5.Tee- ja kohvipoed
Chado
Gurman’s tee ja kohvipoed
Tartu Coffeeling
Tea & Coffee Centre, Tallinna Kaubamaja
Karlova kohv – võimalik lasta oma kohvipakend jahvatatud või jahvatamata kohviubadega täita. Sedasi osteldes saad 7 % soodustust.

6. Kohvijook kaasa
Kodust lahkudes ära unusta kotti pakkida ka termostass. Nii Reval Cafe, Caffeine, Coffee In, Gustav Cafe, Krempel, Olerex, Circle K kui ka Wedur müüvad kohvi korduvkasutatavasse topsi. Paljud müügipunktid teevad oma topsiga ostjatele soodustusi, nt Reval Cafe-s saad sel puhul 15-sendise allahindluse.
STEP-UP pood-kohvik, Tartus. Pood-kohvik STEP-UP keskendub õiglase kaubanduse põhimõtetele vastavate toodete müügile. Lisaks sellele, et poest on võimalik kaaluga oma pakendisse osta õiglase kaubanduse põhimõtetele vastavat tumeda šokolaadi kuvertüüri, on võimalik seal oma topsiga kohvijooke kaasa või kohapeal joomiseks osta 20% soodustusega. Kui endal topsi kaasas pole, leiab pood-kohvikust kruusid ja tassid, mis just selleks otstarbeks neile annetatud. Kruusi võib klient soovi korral endale jätta, poodi tagasi tuua või edasi kinkida-annetada. 

7. Muud kaubad ja poed
Gemoss, Tallinn, Tartu mnt 87 e – üldiselt suurtele asutustele kaupu ja seadmeid müüv pood pakub ka lahtiselt erinevaid pähkleid, seemneid, kuivatatud puuvilju, wc-pabereid jms. Hulgipakendites on saadaval oliivid, konservid, pasta, riis, äädikas, õli, suhkur, sool, maitseained ja palju muud.
Juustukuningad - lisaks oma pakendisse juustu ostmisele, saab sealt lahtiselt osta ka maitsestatud äädikaid. Kui omal sobivat anumat pole, siis osta toode esimene kord pudeliga, et järgmistel kordadel sama pudelit uuesti täita.
Emajõe Pruulikoda – võimalik oma pudeli vaadiõllega täita lasta.
Pühaste Kelder – võimalik oma pudeli vaadiõllega täita lasta.
Homeart, Tallinn, Telliskivi Loomelinnak – lisaks mööblile saab osta lahtised vürtse, nt kaneeli, kardemoni jms.
Hiina pood – Võimalus osta vürtse ja teed.
Kalevi kommipood
Mündipesula - klaasipesutankurist on võimalik klaasipesuvedelik tankurist otse auto paaki laasta.
Hea maja pood - loodussõbralikku siseviimistlust pooldavast ehituspoest on võimalik oma pakendisse osta pigmente, kaseiinivärvipulbrit, šellakihelbeid, täiteaineid, krohve jms.
Lush – võimalik osta pakendivabu kehahooldustooteid kehale, näole ja juustele.
Charlot, Tartu – võimalik soetada lahtist tualettpaberit.
Magaziin – võimalik soetada lahtist tualettpaberit.
Veganshop.ee, e-pood. Kuigi e-poodides on pea võimatu pakendivabalt poodelda, siis leitakse siingi pakendamisel loodussõbralikumaid alternatiive. Veganelustiili e-pood Veganshop lähtub oma toodete pakendamisel loodussäästlikust põhimõttest loobudes seejuures tellimuste pakendamisel plastikmaterjalidest. Tellimust vormistades on võimalik teha valik ka korduvkasutatud pakendi kasuks, misjärel pakendatakse kaup kasutatud pappkarpi. Lisaks kasutatakse pakendamisel paberteipi ning täitematerjalidena komposteeritavaid ning biolagunevaid materjale. Poest on võimalik osta ka O'right brändi tooteid, mis on loonud loodussõbraliku pakendi "Puu pudelis". Pakend laguneb pärast kasutamist maapinnas loomulikul teel ning seda sisaldavad akaatsia seemned võivad sobivates tingimustes puuks kasvada. 

Et küsija suu pihta ei lööda, siis tasub pakendivabu võimalusi küsida mujaltki. Kui tead nimekirja omalt poolt täiendada, siis anna sellest meilegi teada!

Lisainfo ning kaupluste asukohad leiad ka kaardilt.