Foto: Pixabay
Remont ja Ehitus
4. veebruar 2019, 10:45

Uuenduskuur leiliruumis. Laudise paigaldamise nipid (1)

Voodrilaua profiil ja paigalduse suund mõjutavad saunaruumi väljanägemist: horisontaallaudis teeb selle visuaalselt madalamaks, vertikaalne kõrgemaks. Kuid ka uuenduskuuri tegemisel on vahe: rõhtvoodri alumised lauad saab niiskuskahjustuste korral lihtsalt välja vahetada, püstlaudist parandada soovides tuleb aga kogu seina ulatuses uus vooder panna.

Enne uue laudise paigaldamist tuvastatakse laudisealuse seinakarkassi postide olukord. Heal juhul piisab seina katmisest voodrialuselt siseküljelt ja laest uue fooliumiga. Leiliruumi aurutõke peab olema katkematu: jätkukohad tihendatakse kuumakindla teibiga, ka alumine serv teibitakse seina külge.

Märgistus ja kinnitusviis

Enamkasutatud lauaprofiilidel on kolmetäheline tähistus. Esimene täht näitab kasutuskohta, teine sulunditüüpi ja kolmas ühenduse või profiili tüüpi. Näiteks STP-profiiliga laudadel tähendab S sisekasutust, T täissulundit ja P ümardatud serva.

Saunaseinu katavad tavaliselt hööveldatud pool- või täissulundiga voodrilauad. Sulundlauad on kinnitatud peitnaelutusega (nael on löödud läbi laua keele). Viimaseid haamrilööke tehes on soovitav kasutada torni, et sulundikeelt mitte rikkuda. Tööd kergendab näiteks viimistlusnaeluti kasutamine.

Lauaprofiilist sõltuvalt võib seda olla parem kinnitada ka läbi soone ning paksemaid laudu võib olla vajalik kinnitada ka otstest. Tuleb aga hoiduda otsale liiga lähedalt naelutamisest, et vältida laudade lõhenemist.

Esmalt laelaudis

Eelnevalt mõõdetakse üle, kas ruumi lagi ja seinad on loodis. Esimesel laual saetakse keel ära. Laud naelutatakse otstest ja läbi soone roovlati külge. Võimalikud toruavad tehakse laudisesse kohe, kui tööjärg nendeni jõuab. Toru koht mõõdetakse välja, siis kinnitatakse veel üks või kaks lauda ja märgitakse neile toruava koht. Seejärel lõigatakse laudisesse näiteks toosipuuriga vajaliku suurusega auk.

Kui laelaudis paigas, on järg seinte käes. Laudise panekut alustatakse tagaseinast, ukse ümbrus jääb viimaseks. Kui laeliiste ei panda, saab lae ja seina vahelise prao laiuse fikseerimiseks appi võtta näiteks õhukesed vineeriribad. Kui seinte liitekohad on nähtavad (liistud puuduvad), saab ka liitekoha laudadele ühesugused vahed vineeriliistudega, mis pannakse iga seinalaua kinnitamise ajaks selle mõlemasse otsa. Korrektse tulemuse eeldus on loodis alussõrestik.

Edasi loe portaalist kodus.ee.