Koera pesakonna sündimine võib olla väga armas, aga samas toob see kaasa ka erinevaid ootamatuid raskusi. Foto: Pexels
Lemmikloom
4. veebruar 2019, 14:24

Kas koera paaritada või mitte? 4 punkti, millele tasuks enne mõelda

Kevad ja koerte jooksuaeg pole enam kaugel. Koera pesakonna sündimine võib olla väga armas, aga samas toob see kaasa ka erinevaid ootamatuid raskusi. Toome välja olulisema, mis võiks sinu otsustamise lihtsamaks teha.

Nõu annab PetCity digiturunduse projektijuht ja koeraomanik ning -kasvataja Kristiina Tammik

Mille peale tasuks enne otsustamist veel mõelda?

Põnts rahakotile. Koera pesakond toob kaasa palju kulutusi. Enne otsustamist uuri inimeselt, kel on kogemust selles vallas. Näiteks tiinuse lõppfaasis ja imetades suureneb emaskoera toiduvajadus mitmekordseks.
Vajalikud uuringud ja vaktsiinid. Enne pesakonda tuleb emasele koerale teha herpesvaktsiin, määrata emaskoera verest progesterooni tase ning tiinuse ajal teostada ultraheli ja röntgen.
Ole valmis ka muredeks. Kui sinu koeral on kõhus vaid 1-2 kutsikat, siis ei pruugi koera keha toota piisavalt hormooni ning sünnitegevus ei pruugi hakata ise pihta. Probleemiks on ka risti paiknev või liiga suur kutsikas, kes ei mahu välja. Sellistel juhtudel on vaja keisrilõiget, mille hind ulatub 1000 euro kanti. Kui emaskoera piimatootlikkus on liiga suur, võib tekkida mastiit ehk udarapõletik või rasunäärmetes põletik, mis vajab ravi. Sellisel juhul ei saa emane kutsikaid toita ning kasvataja peab pesakonda lutitama.
Nõuab aega ja vaeva. Juhul kui koerale tehakse keisrilõige, ei saa koer ravimite tõttu ise oma kutsikaid toita ja kasvatajal on vaja endal kutsikaid 1,5-2 tunni järel lutiga toita. Omanik peab kutsikatega esimesed paar nädalat ööpäevaringselt koos olema. See võib tähendada vähemalt paariks nädalaks töölt vabaks võtmist. Kutsikad vajavad sooja saamiseks soojalampi või muud soojaallikat. Vajalik on ehitada kutsikatele ka pesakast. Hiljem on väga kasulik ka kõrge kutsikaaedik.

Loe pikemat lugu värskest veebruarikuu Nipiraamatust!