Ära lase ilusa tähendusega päeval meie loodust saastada ning vali hoolikalt, kas ja mida kingid. Foto: Micheile Henderson / Unsplash
Nipid
12. veebruar 2022, 11:17

MILJON SÜDAMEKUJULIST KOMMIKARPI | Hoidu muutmast sõbrapäeva roosa prügi päevaks! (3)

Jahmatava statistika kohaselt ostetakse ainuüksi Ameerika Ühendriikides valentinipäevaks 36 miljonit südamekujulist maiustustekarpi, rääkimata miljonitest roosidest ja tarbetutest roosadest kingitustest. Ära lase ilusa tähendusega päeval meie loodust saastada ning vali hoolikalt, kas ja mida kingid. Nende lihtsate ja nutikate nippidega säästad kinkidelt nii looduse kui rahakoti arvel ning tagad meile kõigile puhtama heaolu.

Annetused tarbetute kinkide asemel

Tarbetutest asjadest puhtas ja hooliva esteetikaga kodus võivad järjekordsed südamekujulised padjad või karumõmmid toanurgas tunduda kriiskavalt asjatud. Nii sünnipäevade, jõulude kui ka valentinipäeva raames sobib selle asemel teha annetus mõnele abivajavale organisatsioonile. Niiviisi pere-, sõprade- ning kolleegideringis üheskoos toimides saavutate abivajajatele suurema kasu ning muutute ise südantsoojendava kogemuse võrra lähedasemaks.

Kingi elamusi

Kahekesi peetud õdus õhtusöök, jalutuskäik rabas või muuseumikülastus jääb romantilist tähtpäeva veel kauaks meenutama. Eriti oluline võib see olla lastega abielupaaridele, kel muude argikohustuste tõttu ei pruugi enam nii palju silmi teineteise jaoks jaguda. Või võta seda päeva kui head hetke oma sõpradega kohtumiseks – igatahes kaalub ühine ehe elamus südamekujulised kingid üle!

Ise tehtud, hästi tehtud

Isetehtud kingitused jõuavad saaja südames kaugemale kui valentinipäeva ostuhulluse ajal poekorvi jõudnud roosa mänguasi. Kui valmistad praktilise ja isikupärase kingi nagu tekstiilist poekoti, villased sokid, pudeli või purgi isetehtud siirupit-moosi, siis on asjatu peljata, et see kasutust ei leia!

Loodussõbralik maiustamine

Šokolaadikarp või kommipakk teeb magusasõbra maitsemeeltele pika pai. Mitmekordselt plastikkilesse pakendatud magus amps võtab selle rõõmu aga looduse arvel ära. Et sõbrapäeval jätkuks komminosimise juures head juttu aga kauemaks, siis eelista kingiks osta pakendita kaalukomme. Ära aga unusta sel puhul enda kaunistatud paberkotti poodi kaasa võtmast!

Tärkav postkaart

Kuigi e-maili saatmine on kiirem ning loodussäästlikum kui postkaardi teele läkitamine, siis pole vist kedagi, kes postkastist tähtpäeva õnnitluskaarti või -kirja leides rõõmsalt ei üllatuks. Sammukese looduse poole saab aga siingi teha – kasuta selleks tavalise kirjatarbepaberi asemel seemnepaberit, millest saab pärast armastuskirja läbilugemist mulda pistes õisi kasvamas näha.

Kasuta tavalise kirjatarbepaberi asemel seemnepaberit, millest saab pärast armastuskirja läbilugemist mulda pistes õisi kasvamas näha. Foto: freestocks.org / Pexels

Kingiks poti- või maitsetaim

Lillekimbu armsamale kinkimine on küll ilus žest, kuid võib kiirelt närtsides ebapraktiline näida. Sama romantiline, kuid ehk tänuväärsemgi võib olla poti- või maitsetaime kinkimine. Õigetesse tingimustesse (ka kingisaaja kogemuse ja elustiili mõttes) sobiv taim kestab silmarõõmuna kauem ning tuletab tähtsat päeva veel pikalt meelde. Maitsetaim täidab aga kõhtu, mille kaudu ju teatavasti ka armastus käib.

Leia õhupallidele alternatiivid

Õhupallidega käib ikka kaasas pidulik ning tähistav meeleolu. Seda aga kuniks saad aru, et see teeb loodusele vaid kurja ja kahju. Paraku võtab õhupallide lagunemine looduses palju aega ning koormab keskkonda, rääkimata kahjust, mida need võivad lahtilastuna teha loomadele ja lindudele. Seda silmas pidades kaunista tähtpäev loodussõbralikumate käepäraste kaunistustega nagu kangajääkidest lipsukeste, loodusandide ja muu sarnasega.

Hea mõte: Üdini keskkonnasäästlikud konfetid ja serpentiinid saad teha näiteks kuivanud lehtedest!

Paki nutikalt!

Kui kingituseks saab valitud aga füüsiline ese, siis olgu see praktiline ja mõeldes konkreetselt kingisaaja soovidele ning stiilile. Uute kinkekottide ja paberite ostmise asemel on igati mõistlik hoida alles endalesaadud kinkepakid, pakkepaberid, paelad jms, mis sobivad õige hoiustamise puhul suurepäraselt edasi kinkimiseks. Samas vaata selle pilguga ka tühjasid puhtaid pakendeid, korvikesi ja muud sellist, mis mõne ostuga kaasa saadud – väikese stiliseerimise teel saad sellest toreda kinkepaki!