Foto: Svetlana Aleksejeva
Nipid
8. veebruar 2019, 12:02

Ehituspoodides on müügil aegunud relakakettad.

Purunenud relakaketas lendas otse südamesse: tööõnnetusi on iga aastaga aina rohkem (43)

Tööriistapoest võib leida ketaslõikuritele lõike- või lihvimiskettaid, millel on parim enne möödas ja mis võivad töö käigus juhuslikul hetkel puruneda. Tööinspektsiooni andmetel on viimase kümne aasta jooksul purunenud ketta tõttu hukkunud kaks töötajat ja tervisekahjustuse saanud 35 töötajat. 

Purunenud lõike- või lihvimiskettast saadud vigastuste juhtumeid jõuab tööinspektsiooni igal aastal aina rohkem, kinnitas kommunikatsiooni peaspetsialist Jana Rosenfeld.

Ettevõtete kontrollid ja tööõnnetuste uurimise tulemused on näidanud, et töötajad kasutavad tõepoolest aegunud kettaid, mis võivad keset tööd puruneda. Selline rike võib töötajale elu maksma minna. Tööinspektsioonile on teada juhtum, kus töötaja alustas pärast lõunapausi nurklihvijaga tööd. Aegunud nurklihvija ketas purunes töö käigus ja üks kettaosa tungis töötajale rindu – otse südamesse. Kohale kutsutud kiirabi fikseeris töötaja surma.

Õnnetused võivad lõppeda ka väga raskete vigastustega. Üks töötaja lõikas ketaslõikuriga kaarde valtsitud toru, lõikuri ketas kiilus kinni ja läks katki. Ketta tükk lendas näo kaitsesirmi alt sisse ja vigastas töötaja parema lõualuu piirkonda.

Samas puudub tööinspektsioonil pädevus kontrollida tööriistakaupluseid vastavalt tarbijakaitseseadusele. Sellepärast on tööinspektsioon palunud tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametitel viia läbi kontroll tööriistakauplustes ja kontrollida lõike- ja lihvketaste „parim enne“ kehtivust.

Tööinspektsioon palub enne ostmist kontrollida ketaste aegumise tähtaega. Üldjuhul on see info pressitud lõikeketta keskmisele, metallist osale. Väiksematel ketastel, millel metallist osa ei ole, on see tähistus trükitud sildile või otse kettale. Eriti hoolikalt palub tööinspektsioon kontrollida kodus kasutatavaid ketaslõikureid, sest kuigi ketas võib olla ainult veerandi võrra kulunud, võib selle kasutusaeg läbi olla.