Häirekeskus tunnustas tublisid lapsi, kes hädaabinumbrile 112 helistades oskasid anda vajalikku infot ning kirjeldada, mis ja kus on juhtunud.Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht
Eesti uudised
11. veebruar 2019, 15:00

GALERII | LASTE HÄDAABIKÕNED: tekk põleb, sõbra käes plahvatas rakett, vanaisa kukkus end oimetuks (3)

„Vanaisa kukkus jaanuaris trepist alla. Oli meelemärkuseta,“ meenutab 11aastane Marcus Lemmsalu. Ta on üks neist tublidest lastest, keda häirekeskus tunnustas õigel hetkel hädaabinumbri 112 valimise eest.

Esmaspäev on rahvusvaheline hädaabinumbri 112 päev. Häirekeskus tunnustas täna nelja tublit Eesti last, kes märkasid hädasolijat ega kõhelnud abi kutsuda, vaatamata kergele pabinale.

Kõik neli tunnustatud poissi suutsid hädaabinumbrile 112 helistades anda vajalikku infot ja oskasid kirjeldada, mis ja kus on juhtunud.

Näiteks 13aastane Sigmard Aasa valis hädaabinumbri, kui tema sõbra käes lõhkes ilutulestikurakett, mistõttu näpp sai vigastada. Sigmard ütles kõnet tehes päästekorraldajale ilusti aadressi, oli väga julge ja kindel ning vastas korrektselt kõikidele talle esitatud küsimustele. 

Sigmard Aasa Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

„Sõber tahtis ilutulestikku põlema panna, kuid süütenöör kustus ära. Ta tahtis selle uuesti põlema panna, aga süütenöör oli liiga lühike. Nii lendas see tema käes õhku,“ meenutab Sigmard.

„Meid oli kokku kuus-seitse inimest. Sõbrad sattusid paanikasse, aga ma küsisin kohe esimese asjana sõbra käest, kuidas käsi on. Et kas ta tahab, et ma helistaksin kiirabisse. Sõber ütles jah.“

Sigmard tunnistab, et eks tal endalgi oli väike pabin sees. „Kuid õnneks midagi väga hullu polnud. Nüüd on sõbral hästi. Nii suur see vigastus küll polnud, aga kiirabi oli vaja.“

Õhtuleht kirjutas toonasest juhtunust ka läinud aastal. Seda saad lähemalt lugeda siit.

Teine vapper noorhärra, keda häirekeskus tunnustas, on 11aastane Marcus Lemmsalu, kes kutsus abi oimetuks kukkunud vanaisale. Poiss jäi hästi rahulikuks, andes vajalikku infot. Ta oli liinil nii kaua, kuni päästekorraldaja oli esitanud kõik vajalikud küsimused, ning suhtles edasi ka valvemeedikuga, kes andis poisile vajalikke juhiseid. 

Marcus Lemmsalu Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

„Vanaisa kukkus jaanuaris trepist alla. Oli meelemärkuseta,“ meenutab poiss. Koos vanavanematega kodus olnud Marcus haaras seepeale telefoni ja valis hädaabinumbri. 

Kuidas ta teadis kohe õige numbri valida? Marcus selgitab, et koolis õpetati. „See on nii vajalik ja kohe läks ka tarvis," lisab ta. „Abi tuli kiiresti ja praegu on vanaisaga kõik korras.“

Nüüd lubab poiss saadud tunnustust kodus vanaisale näidata ja koos torti süüa.

Kolmas tunnustuse saanud poiss on kümneaastane Mattias Mell, kelle väikevend tõmbas toidu kurku. Samal ajal, kui isa andis üheaastasele vennale esmaabi, vabastades tema hingamisteid, helistas Mattias kiirabisse.

Foto: Mattias Mell (Heiko Kruusi / Linnaleht)

„Vennal jäi lihatükk kurku ja ma helistasin hädaabinumbrile. Siis küsiti minult, mis juhtus ja kus ma täpselt elan,“ räägib poiss.

„Mina tegin esmaabivõtte, aga igaks juhuks helistasime jah ka kiirabisse,“ lisab pereisa. „Selleks ajaks, kui kiirabi tuli, oli asi juba lahenenud. Vaatasid vaid poisi üle, et kõik oleks korras.“ Isa tunnistas, et juhtunu ehmatas tedagi: „Eks sellised asjad tule alati ootamatult.“

Neljandana pälvis tunnustuse Peeter Vainu, kes tähistab täna ka oma sünnipäeva. Peeter muretses ema pärast ning hädaabinumbrile helistades oli ise küll natukene pabinas, kuid suutis siiski säilitada rahu ja anda päästekorraldajale vajaliku info. 

Foto: Peeter Vainu (Heiko Kruusi / Linnaleht)

„Ta (ema – L.V) jättis kamina põlema ja uks jäi lahti. Läks ise mujale ja pärast  vaatama minnes nägin, et ta tekk põles,“ kirjeldab poiss toimunut. „Siis ma läksin helistama.“

„Päästeamet tuli viie-kuue minutiga. Seal oli vist teisi helistajaid ka. Õnneks midagi hullu polnud,“ lisab ema omalt poolt.