Tõeliselt kasulik taim!Foto: Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
30. detsember 2020, 12:45

Mägisibul: nägu klaariks põhjamaa aaloega!

Katus-mägisibulad (Sempervivum tectorum) on ühed vähestest taimedest, kes karmi talve aias ilma eriliselt viljaka pinnaseta üle elavad. Vähe teatakse, et taime lihakaid lehti hinnatakse looduskosmeetikas ja rahvameditsiinis.

Lõuna-Euroopa mäestikest pärit taim on ilus ja tänu toimele võib ta austusega ristida põhjamaade aaloeks. Legendi järgi olevat mägisibulast näopuhastusvahend olnud ka Kleopatra üks lemmikuid. Tänuväärselt vintsked mägisibulad saavad hakkama nii kuivades, kuumades kui ka külmades oludes. Nad kasvavad hea meelega maal kiviktaimlas ja linnarõdul potis ning vajavad elus püsimiseks vaid väga väikest mullakogust.

Dekoratiivne on neid panna kasvama erinevatesse väikestesse anumatesse, kuid siis tuleks jälgida, et neil olekspõhjas drenaaž või augud, sest muidu on juurtel oht mädanema minna.

Millal korjata?

Igihalja mägisibula lihakaid lehti võib korjata aasta läbi. Hea uudis on ka see, et erinevalt aaloest ei ole mägisibulalehti vaja koorida, sest need on õhemad ja puuduvad okkad. Tiri rosettide küljest alumisi suurimaid lehti, kuid jäta igale taimele vähemalt 2/3 lehemassist alles, et neil oleks jõudu taastuda.

Nagu imerohi

Tänapäeva meditsiin peab mägisibulate üheks kõige olulisemaks koostisosaks erinevaid happeid, mida muu hulgas kasutatakse erinevate nahaprobleemide leevendamiseks. Lisaks leidub taimes mitmeid mineraalaineid, taimeliime, õun-hapet, alfa-hüdroksühapet (AHA-d) ja parkaineid.

Sarnaselt hästi tuntud hariliku aaloega mõjuvad mägisibulate pisikesed lehed jahutavalt. Lehtede mahla kasutatakse välispidiselt kuiva naha niisutamiseks, põletuste ja putukahammustuste leevendamiseks ning konnasilmade ja soolatüügaste vastu võitlemiseks.

Lahjendatud lehemahla võib kasutada ka kuristamiseks, et aidata kaasa suuhaavandite kiiremale paranemisele. Taim mõjuvat hästi ka naha toonusele ja aeglustavat rakkude vananemist. Sellele asjaolule vihjab ka taime ladinakeelne nimi Sempervivum, nimelt tähendab semper «igavesti» ja «elav».

Kaitse polegi vaid tühipaljas jutt

Kesk-Euroopas usuti, et kui mägisibulad kasvavad katustel ja väravatel, kaitsevad nad maja välgutabamuse eest. Sel põhjusel käskis Frangi riigi keiser Karl Suur oma alamatel mägisibulaid kõigi oma valdustes olevate hoonete katustele istutada. Rahvasuu kõneleb, et kaitse pidi suurenema, kui enne tormi saabumist põletada oma südamekohal ära üks mägisibularosett. Samuti ennustati katusel kasvavate mägisibulate värvi järgi tulevikku. Kui lihakad lehed olid punast tooni, oli majas oodata positiivseid sündmusi. Valged õied tähendasid surma.

Hiljem on teadlased kummalist fenomeni uurinud ja avastanud, et rahvajutt äikese eest kaitsvatest taimedest ei olegi ainult uskumus. Nimelt on katusel kasvavad mägisibulad head elektrijuhid ja justkui väikesed piksevardad. Seepärast kutsutakse taimi ka äikese- või Jupiteri habemeks. Seega tõmbavad sadade mägisibulatega majad küll äikest ligi, kuid välk neid ei kahjusta, sest taimed jaotavad pinge omavahel ära.

Mägisibulaga näopuhastusvahend

Loomulikul viisil nahka niisutav mägi­ sibulaga puhastusvedelik parandab naha jumet ja muudab selle elastsemaks. Kel on väga tundlik nahk, peaks puhastus­ vedelikku enne käenahal proovima. An­tud kogusest jätkub üheks korraks näole ja kaelale kiire puhastuse tegemiseks.

Vaja läheb:
6–7 suuremat mägisibula lehekest
2 tl kummeliõli
3 tl oliiviõli
kannmikserit või uhmrit ja nuia
1 tl looduslikku seepi (soovi korral)

Valmista näopuhastusvahendit nii:

1. Korja lehed. Nopi mägisibulatelt värskeid alumisi lehti, et taime üldmuljet võimalikult vähe rikkuda. Nii taastub taim ka kiiremini. Loputa lehed jaheda veega.

2. Purusta lehed. Purusta kõik lehed koos õlidega peeneks. Kui soovid veidi vedelamat puhastusvahendit, lisa segu­le veidi vett.

3. Lisa seepi. Kui tahad, et vahend ka natuke vahutaks, lisa sellele 1 tl riivitud seepi. Kuiva näonaha korral tasub seepi vältida.

4. Kasuta nii: Niisuta nägu leige veega ja masseeri segu näole ning kaelale. Loputa.