Foto: PantherMedia/Scanpix
Remont ja Ehitus
14. veebruar 2019, 20:10

Remont hallitust ei tapa. Milliseid ehitusmaterjale hallitusseened armastavad? (1)

Ehitusmaterjalidel on avastatud 40 eri liiki mikroseeni. Hallitusseened suudavad kasvada suhteliselt madala õhuniiskuse tingimustes ning kasutada ehitismaterjalidesse absorbeerunud vett. Seened suudavad alustada kasvu, kui suhteline õhuniiskus on 65% ning kasv intensiivistub, kui õhu niiskusesisaldus suureneb kuni 100%. See tähendab, et niiske õhu kondenseerumisel külmale seinale tekkivast veest piisab, et hallitusseened saaksid hakata kasvama.

Sageli ei saada hallitusest jagu ka peale remonti, ikka lööb värvi kobrutama ja hallitus tekib uuesti, kuigi on kasutatud hallitustevastaste lisanditega värvi. Sageli on põhjuseks kortermajade külmad otsaseinad, halvasti soojustatud akende ümbrused ja muud külmasillad, kus niiskus kondenseerub, samuti kipsplaadist vannitoad (niiskus ja kipsplaat meeldivad hallitustele väga), ebapiisav ventilatsioon.

Enne tõrjet tuleb kindlasti põhjused kõrvaldada, seinad, aknaümbrused korralikult soojustada, tagada piisav ventilatsioon. Seejärel kasutada sobivat tõrjevahendit. Silmas tuleb pidada, et tõrjevahend peab olema pikaajalise järelmõjuga, sest kord juba niiskunud kivisein kuivab välja minimaalselt kuus kuud kuni aasta.

Puit võib seentega nakatuda juba ehituse käigus, enne maja valmimist. Vanemates majades, kus välisseinad on soojustatud pehme saepuruplaadiga ja siseseinad kenasti pabertapeediga kaetud, tuleb arvestada, et mõlemad materjalid võivad eriti kergesti seentega nakatuda. Ka vahetult pärast II maailmasõda valminud elamutes, kus kasutati vahelagede ning katusekonstruktsioonide eralduskihina õlgi, freesturvast või purustatud heina, oleks aeg need hallitusele vastuvõtlikud taimsed materjalid anorgaanilistega asendada.

Millised materjalid on veel hallitusseentele hõlpsaks saagiks, loe portaalist kodus.ee.