Tee kodu korda!Foto: Foto: Unsplash.com
Kodu ja Aed
15. veebruar 2019, 11:55

PÕHJALIK ÕPETUS: tee nädalavahetusel kodu korda!

Korralik kraamimine toob koju juurde ruumi, helgust ja värsket õhku. Pärast koristust on kodu eriti armas, hinges nauding ja peas head mõtted. Spetsialistid Kodu Uhkusest ja Home&Storagest jagavad väärt nippe.  

Korista kodu nii:  

1. Alusta kappide sorteerimisest. Suurpuhastust alusta üleliigsete asjade välja sorteerimisega. Selleks võta pappkastid või suured mustad prügikotid ja kleebi neile sildid: taaskasuta, müü, anneta, paiguta ringi, viska minema. See aitab sul asju kohe liigitada. Hoia alles ainult need asjad, mida sul tõesti vaja läheb või millel on sinu jaoks oluline tähendus. Ebavajalikest asjadest vabanedes saad suurema kontrolli oma kodu ja igapäevase elu üle. Asjad ja riided, mis alles jäävad, paiguta targalt. Seejuures alusta sulle kõige tähtsamatest asjadest. Edasi loo süsteem teemade järgi, näiteks majapidamisvahendid, laste mänguasjad jne.

* Korrasta garderoob. Tänapäeval on garderoobikappides võimalik riiulite vahesid vastavalt vajadusele ümber tõsta. Mõtle, kas su garderoob on hetkel kõige funktsionaalsem. Vajadusel tõsta see ümber.

Eri materjalist vaakum- ja riidekotte on igas suuruses. Hooajavälised riided pane vaakumkotti või riputatavasse riidekotti. Poorsed kena mustriga kotid sobivad paremini garderoobikappi. Kilest kottidesse pane garaažis pikalt hoiustatavad asjad, näiteks sügisel paki neisse aiamööbli istumispadjad.

Hoiustamiskotid on head, sest kaitsevad riideid tolmu, putukate ja loomulike kodu lõhnade eest. Lisaks annavad need kappi ruumi juurde ja loovad asjades parema süsteemi.

Sahtlites on praktilised väikeste taskutega organisaatorid, kuhu saab paigutada sokid ja pesu.

* Vali õiged riidepuud. Pluusidele sobivad hästi õhukesed plastikust riidepuud, mis pole pealt libedad. Kui neil on olemas ka konksud pükste ja seelikute riputamiseks, on need multifunktsionaalsed, lisaks hoiavad tublisti ruumi kokku.

Meeste ja naiste jakkide ja pintsakute jaoks on erinevad riidepuud, naiste omad on tavaliselt 41 cm ja meeste omad 44 cm pikad. Sallid, vööd ja õhtukotid riputa samuti riidepuudele – nii  saad paremini kappides asju paigutada.

* Köögis kasuta organisaatoreid. Selleks, et köögis oleks kord, paiguta riiulitele ja kappidesse organisaatorid. Neid on olemas nii suurte kui väikste asjade süsteemseks ära panemiseks. Plussiks on veel see, et võidad neid kasutades riiulitele ruumi ja puhast pinda. Tangained ja jahud pane vaakumiga purkidesse.

* Tubades loo kord hoiustamiskastidega. Magamistoas kasuta riiulitel ja kapis erineva suurusega karpe. Kui asjad on teemade kaupa karpidesse ära pandud, on vajalikke asju lihtsam üles leida ja pudi-padi ei häiri silma.

Lastetoas on väga praktilised läbipaistvad mänguasjakastid, kust laps leiab kiirelt oma mänguasja üles. Legode jaoks on hea ratastega kast, mida vastavalt mängukohale kaasa veeretada.

* Viimane pingutus.Kui kapid ja sahtlid on seest korras, pese ära ka kapiuksed, -nupud ja -käepidemed.

2. Liigu köögist koridori. Kui kapid ja sahtlid on korrastatud, võta tubades käsile järgmisena kõige aega- ja töödnõudvamad piirkonnad. Koristades liigu ülevalt alla, köögist ja vannitoast tubade suunas. Viimasena tee puhtaks esik.

* Köögis pööra esmalt tähelepanu praeahjule, sest täielikult mustusest vabanemiseks tuleks puhastusvahend mõneks ajaks sinna toimima jätta.

Ka külmkapi puhastus nõuab aega. Pese puhtaks riiulid ja sahtlid ning süstematiseeri asjad riiulite kaupa: piimatooted, puu-ja juurviljad ja liha.

Puhasta kubu, sest sinna koguneb tolm ja toidurasv, mida me igapäevaselt ei märka.

Viska sahtlitest minema ebavajalik ja puhasta need nii seest kui väljast.

3. Kord vannituppa. Vannitoas  alusta koristamist ventilatsiooniava puhastamisega. Paljudel inimestel on suur mure vanni ja põranda silikoonserva ning vuugivahedega. Silikoonserva, mis on lahti või must, saad välja vahetada. Kui väike mustus, näiteks juuksevärv satub vuugivahesse, paranda see vuugimarkeriga. Kuna vuuk on poorne, ära puhasta seda happega – see muutub muidu hapraks.

Remonti tehes või peale suurpuhastust kanna vannitoaplaatidele spetsiaalne hooldusvahend Kiviküllastusaine, mis kaitseb aasta aega plaate ja vuuke mustuse eest.

Tea, et looduslikel plaatidel ei tohi kasutada igasuguseid puhastusvahendeid.

4. Tubades alusta ventilatsiooniavade puhastamisest. Kui need on umbes või mustad, hõljub tolm toas ringi ja kahjustab tervist.

Puhasta seestpoolt lambikuplid, kui saad, sest ka sinna koguneb mustus.

Võimalusel liiguta paigast kõik asjad, et saaksid kätte tolmu iga mööblieseme ja nipsasja alt. Pööra tähelepanu kõikidele detailidele, nii vertikaalsetele kui ka horisontaalsetele pindadele.

Puhasta ka madratsid ja diivanid, kasutades aurupuhastit või kutsu koju spetsialist.

5. Koridoris ja esikus pööra erilist rõhku põrandatele ja vuukidele, sest sinna koguneb kõige rohkem mustust. Esmalt tee koridor asjadest võimalikult puhtaks. Puhasta seinad ja laealused riiulid-kapid. Liigu puhastades ülevalt alla.

Järgmisena sorteeri jalatsiriiulist välja vanad jalanõud, mis tekitavad esikus paha lõhna.

Klopi väljas puhtaks vaibad, pese neid masinas või vii keemilisse puhastusse.

6. Läigesta aknad. Käi seestpoolt üle ka aknad, nii klaasid kui ka aknaraamid. Ehkki poodides on palju aknapesuvahendeid, teeb hea töö ära ka ainult vesi ja klaasi jaoks mõeldud mikrokiudlapp. Kui aknaid kaks korda aastas pesta, saab need veega ilusti puhtaks. Mitme aasta tagant pestes on aga tõesti pesuvahendit vaja. Nende miinuseks on vänge lõhn ja see, et need jätavad klaasile paksu kihi, mida on raske eemaldada ja mis hakkab tolmu ligi tõmbama.

Viimasena, kui kõik on korras ja pinnad puhtad, käi põrandad üle tolmuimejaga ja pese ära põrandad.