Innusta lapsi lugema!Foto: Foto: Unsplash.com
Nipid
15. veebruar 2019, 15:51

4 nippi, kuidas laps lugema saada

Digiajastul on loomulik, et laste tähelepanu võidavad atraktiivsed nutiseadmed. See aga ei välista lugemist! Raamatulapseks kasvamine eeldab vanemate pingutust ja lastele pühendatud aega. Häid nippe jagab Anneli Kengsepp (43) on Eesti Lastekirjanduse Keskuse arendusjuht.

4 nippi, et laps lugema saada:

1. Lugege koos

Esmalt tuleks lapsele raamatut ette lugeda, et tekitada huvi. Ettelugemise alustamiseks ei ole kunagi hilja! Sellest võib kujuneda mõnus perega koosveetmise aeg. Kes ei tahaks osa saada õdusast õhtupoolikust diivanil, mil lapsed koos vanematega põnevusloole kaasa elavad või siis kõht kõveras naljaka jutu juurde naerda lagistavad?

Ettelugemisest elamuse saamiseks on oluline leida üles õige raamat, mis lapsele korda läheb. Raamatu leidmisel oskavad nõu anda raamatukoguhoidjad. Külastage koos lapsega raamatukogu ja -kauplusi, sirvige seal raamatuid ja laske lapsel kaasa rääkida lõpliku valiku tegemisel. Hea lasteraamat ei köida ainult lapsi, vaid on mõnus avastus ka täiskasvanule.

2. Sõprade salaklubi

Minge üritustele, kus räägitakse raamatutest. Hea, kui lapsel tekib kokkupuuteid eakaaslastega, kes loevad huviga, sest sõprade arvamus ja soovitus võib anda tõhusa lugemissüsti. Kui lapsel on mõni lugemisega reele saanud sõber, võiks toetada teda oma elamusi jagama. Vahva oleks ka omavahel raamatuid laenata. Ühine elamus loetud raamatust on kui samasse salaklubisse kuulumine, kus lugejaid liidab teema, millest nad midagi uut teada said.

Raamatute lugemine arendab lapse sõnavara ja empaatiavõimet ning mõjutab õpiedukust. Seetõttu on lugema õppimise toetamiseks mõeldud välja mängulisi meetodeid, mis aitavad algajal lugejal raamatutest positiivset emotsiooni saada.

3. Mänguliselt ja põnevalt

Paljudes Eesti raamatukogudes käivad abiks lugemiskoerad, kes hea meelega laste loetud lugusid kuulavad. Kontakt koeraga loob rõõmsa meeleolu ning turvatunde. Heas õhustikus kannatlikult kuulavale koerale jutte ette lugedes ja aeg-ajalt tema karva sasides tekib paljudel lastel isu võtta ette järjest uus raamat. Ole ka ise kodus lapse lugema meelitamisel loominguline!

4. Kas või öösel ja voodi all

Raamatu lugemine nõuab süvenemist ja omaette tegutsemist, vaja on õiget hetke ja meeleolu. Kui laps satub kodus mõnel rahuhetkel omaette raamatut uurima, pole mõistlik teda segada ja teisele tegevusele mahitada. Ka ükski suunamine pole sellisel hetkel asjakohane. Las ta loeb padjakuhilas, kui just nii on kõige mõnusam. Las ta loeb öösel, kui tuhin peale tuleb. Peaasi, et laps loeb!